Megtakarítás nyugdíjra: Kezdjük az alapoknál!

Verba György | GRANTIS
Verba György

Lassan mindenkiben tudatosul, hogy keressen is bármennyi pénzt, mindenképpen kell indítani egy nyugdíj megtakarítást. Szerencsére erre több lehetőségünk is van, de konkrétan mit érdemes választani? Mekkora nyugdíj megtakarításra van szükség? Ilyen, és ehhez hasonló témákat boncolgatunk ebben a cikkben.

Miért tegyünk félre nyugdíjra?

Erre a kérdésre röviden úgy lehet válaszolni, hogy azért, mert egyébként nem lesz elég pénzünk ahhoz, hogy kényelmesen meg tudjunk élni idős korunkban. Erre a legjobb bizonyíték, ha számolunk egyet a nyugdíjkalkulátorral. Meg fogjuk látni, hogy a jelenlegi szabályzás szerint a fizetésünk nagyjából fele lesz az állami nyugdíjunk. 40-50 év után pedig senki nem tud, pláne hasonló körülmények közt élni 10-15 évet nyugdíjasként. A megoldás pedig nem lehet más, minthogy saját magunk pótoljuk ki a hiányzó bevételt.

Ebből a 3 nyugdíj megtakarításból érdemes választani

Magyarországon olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 3 különböző nyugdíj előtakarékosságból választhatjuk ki azt, amelyik nekünk a legszimpatikusabb, és mindháromra 20%-os SZJA kedvezmény jár.

Először is itt van az 1998 óta választható önkéntes nyugdíjpénztár, amit elsősorban akkor szoktak választani az emberek, amikor már kevés idejük van a nyugdíjba vonulásig. Vigyázzunk, mert ha a cégünk fizeti a tagdíjakat helyettünk, akkor nem jár a 20%-os, évente akár 150 ezer forintos adókedvezmény.

Vannak olyan emberek, akik nem szeretik másokra bízni a pénzügyeiket, befektetéseiket. Nekik ideális megoldást jelenhet a NYESZ számla, amire szintén 20%, éves szinten 100 ezer forintos adókedvezmény jár (ha 2020.ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer forint). Mivel itt mindenkinek magának kell részvényeket vásárolnia, kötvényeket jegyeznie, ezért olyanoknak érdemes választania, akinek megfelelő szakmai tapasztalata. Mivel életünk utolsó 10-15 évéről van szó, ezért nem itt érdemes megismerni a tőzsde világát.

A harmadik államilag támogatott nyugdíj megtakarítás a nyugdíjbiztosítás. Ez az a nyugdíj megtakarítás, ahol képzett szakemberek kezelik azt a portfóliót, amelyet mi magunk állítottunk össze, így várhatóan szép hozamokat tudunk realizálni. Hosszabb futamidőnél (10-15 éves távtól) érdemes választani az elérhető hozamok, és a speciális költségszerkezete miatt, mellesleg a visszaigényelhető 20%-os, akár éves 130 ezer forintos adókedvezménynek is van ideje extra nyereséget termelni számunkra.

Most, hogy tisztában vagyunk a választható nyugdíj előtakarékosságokkal már csak azt kell megtudnunk, hogy mekkora összeget érdemes félretennünk nyugdíjcélra.

Mennyi pénzt fordítsunk nyugdíj megtakarításra?

Alapvetően 2 fő összetevő határozza meg az ideális nyugdíj megtakarítás havi mértékét, mégpedig a futamidő, és a bejelentett bérünk. Pontosan ezt a két adatot kell beállítani a nyugdíjkalkulátorban is, ahhoz hogy megkapjuk, hogy mekkora állami nyugdíjra vagyunk jogosultak a jelenlegi szabályzás szerint. Innen már csak egy lépés, hogy megnézzük, hogy bizonyos havi megtakarítás mellett, mekkora nyugdíj-kiegészítésre tehetünk szert.

Alapszabálya a megtakarításoknak, hogy minél előbb elkezdjük el a rendszeres takarékoskodást, annál jobban járunk. Egy példával élve, ha 10 évig félreteszünk havi 40 ezer forintot, akkor várhatóan 8,8 millió forint lesz a lejárati összeg (8%-os éves hozam, és 3%-os értékkövetés mellett). Ezzel szemben, ha 40 évig teszünk félre havi 10 ezer forintot, akkor 54,2 millió forint üti a markunkat a lejáratkor.

Kérjük szakértő segítségét!

Az állami nyugdíjunk mértékét is csak a jelenlegi szabályok szerint tudjuk meghatározni, és a nyugdíj megtakarításoknál is több száz közül kell kiválasztani azt az egy-két konkrét ajánlatot, amelyet aztán végig fizetünk. Olyan sok mindenre kell odafigyelni, kiszámolni, hogy érdemes egy szakértővel konzultálni ezzel kapcsolatban, hiszen így időt, és pénzt nyerünk. Találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson, és egy óra alatt megtervezzük, hogyan készülj fel a nyugdíjas korodra!

Ezt a cikket 757 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555