Hogyan legyen extra nyereséged az önkéntes nyugdíjpénztárból?

Verba György | GRANTIS
Verba György

Azzal, hogy a nyugdíjbiztosítások után is tudsz adókedvezményt kihasználni, az állami támogatások e formája ismét a rivaldafénybe került. Biztos Te is több ilyen hirdetést látsz, és talán többet is olvasol ebben a témában. Most mutatok neked olyan hatékony és legális trükköt, amivel plusz nyereséget, ezáltal extra nyugdíjat tudsz magadnak generálni!

A nyugdíj megtakarítások

Jelenleg 3 különböző nyugdíj előtakarékosság közül választhatod ki azt, amelyikkel úgy gondolod, hogy megfelelő nyugdíj-kiegészítést tudsz magadnak kiépíteni. Ez a három az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás. Egységesen a befizetett díjaid 20%-át veheted igénybe adójóváírásként egy naptári évben, viszont a külön nyugdíj megtakarításokhoz, külön felső korlát vonatkozik. Amíg az önkéntes nyugdíjpénztárnál az egy évben visszaigényelhető adókedvezmény maximuma 150.000 forint, addig a NYESZ-nél 100.000 (Ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, akkor 130.000 forint.). A nyugdíjbiztosítás esetében pedig 130.000 forint adójóváírást tudsz igényelni. Azt azonban megszokhattad, hogyha az állam ad valamit, akkor cserébe elvárásai vannak, hogy jelen esetben mik ezek?

A nyugdíj megtakarítások adózása

Az állam elsődleges elvárása, hogy ezekkel a nyugdíj megtakarításokkal valóban a nyugdíjas korodra gyűjts pénzt, ezért különböző büntetéseket kaphatsz, ha hamarabb hozzányúlsz nyugdíj előtakarékosságodhoz.

Önkéntes nyugdíjpénztár esetén 10 évig nem férsz hozzá a pénzhez, 10 év után a hozamokat tudod kivenni adómentesen, és innen sávosan jutsz hozzá a tőkéhez.

NYESZ számla esetén 10 év előtt a megtakarítási program feltörése esetén az összes igényelt adókedvezmény 120%-át az állam részére el kell utalnod, és a hozamodat egyéb jövedelemként (27%+16%=43%) le kell adózd.

Ehhez képest a nyugdíjbiztosítások elég rugalmasak, hiszen itt hozzá is lehet jutni a pénzhez, illetve „mindössze” az adójóváírások 120%-át kell az államhoz eljuttatni. Hogyan tudod ezeket az előnyödre forgatni?

Figyelem 10 év után szabadon felhasználható a hozam!

Amennyiben figyelmesen olvastad az előző részt, akkor tudod, hogy 10 év után az önkéntes nyugdíjpénztárból szabadon, és adómentesen kiveheted a 10 év alatt elért hozamokat. Ez miért fontos?

Azt javaslom, hogy ezt mindenféleképpen tedd meg. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy Te vagy a szerződő, vagy esetleg a céged fizeti a díjakat. Nézzünk meg egy példát, hogy mekkora összegről beszélünk, mielőtt megmutatnám miért éri meg.

Tegyük fel, hogy a munkáltatód havi 10.000 forintot fizetett egy önkéntes nyugdíjpénztár valamely portfóliójába, amivel évente átlagosan 7,34% hozamot ért el, éves 4,42 %-os éves költségek mellett. (Az oldalunkon itt összehasonlított önkéntes nyugdíjpénztárak adatai alapján) Számszerűsítve ez 632.972 forintot jelent, amit Te a fentiekben leírtak szerint adómentesen kivehetsz az önkéntes nyugdíjpénztáradból.

Nem azért javaslom, hogy vedd ki ezt a pénzösszeget, hogy elköltsd most, amire gondolod, hanem mert van egy nagyon jó ötletem!

Mihez kezdj a kivett hozamokkal?

Fizesd vissza! Fizesd vissza egy másik nyugdíj megtakarításba (például nyugdíjbiztosítás), vagy fizesd vissza abba az önkéntes nyugdíjpénztárba, ahonnan kivetted. Ez miért jó neked?

Az előző példánál maradva, ha Te fizeted az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjadat, akkor az éves 120.000 forint befizetése után 24.000 forint adóvisszatérítéssel tudsz élni, amennyiben céged fizeti a díjakat, akkor 0 forinttal. Amennyiben a hozamokat visszaforgatod egy államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságba, akkor ez után a befizetés után igénybe veheted a 20%-os adókedvezményt, vagyis jelen példánál maradva nyersz extra 126.000 forintot. A hozamok visszafizetése után 126.595 forint adókedvezmény járna, de az 595 forintról le kell mondanod, hiszen a havi 10.000 forint befizetése után 24.000 forintot már igénybe vettél, és összesen nem lehet több az adóvisszatérítés 150.000 forintnál. Ugye nem hagyod elveszni ezt a plusz 126.000 forintot, és az általa termelt extra hozamokat?

Használd ki a „kiskapukat”!

Ahogy olvasod, ebben a cikkben ismét egy olyan tippet osztottam meg veled, ami extra pénzt hoz a konyhára. Az, hogy ez a pénzösszeg pontosan mekkora, az csak a 10 év alatti befizetéseiden múlik. Amennyiben kérdésed van ezzel a trükkel kapcsolatban, akkor töltsd ki a cikk alján található adatlapot. Amennyiben a leghatékonyabb, nyugdíj megtakarítást szeretnéd megtalálni magadnak, vagy valamelyik szerettednek, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megbeszéljük a részleteket, elkészítjük a pontos számításokat, és már nem kell aggódnod az időskori megélhetés miatt.

Ezt a cikket 953 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555