Ezek miatt választották már közel 200 ezren a nyugdíjbiztosítást

Richter Ádám | GRANTIS
Richter Ádám

Emberek százezrei takarékoskodnak a három államilag támogatott nyugdíj előtakarékossági program keretében, mert tudják jól, hogy privát megtakarítás nélkül nem számíthatnak élhető időskorra. Akinek még csak most nyílik fel a szeme, az bizonyára hamar találkozik a nyugdíjbiztosításokkal, esetleg azzal az érvvel is, hogy drágák. De vajon tényleg annyival költségesebb az alternatíváknál?

Tavaly év végéig már 196 ezren kötöttek nyugdíjbiztosítást. Tekintve, hogy csak 2014 óta létezik ez az előtakarékossági forma, a számok alapján kijelenthetjük, hogy igencsak népszerű megtakarítási módozat.

Mit nyújt egy nyugdíjbiztosítás?

Tulajdonképpen belépőt nyújt a nemzetközi értékpapírpiacra, ahol befektetési eszközalapokon keresztül lehet hozamot termelni. Elég bonyolultnak hangzik, ugye? A gyakorlatban ennél sokkal egyszerűbben működik. Valójában te csak befizető vagy, nincs sok dolgod egy nyugdíjbiztosítással. A munka oroszlánrészét szakképzett, sikerorientált vagyonkezelők és alapkezelők végzik, akik egyébként is ezzel foglalkoznak nap mint nap.

Egy hétköznapi ember számára jelenleg nem sok más lehetőség áll nyitva, ha magas hozampotenciálú befektetésben gondolkodik. Aki nyugdíjbiztosítást választ, az általában nem elégedett a magyar állampapírok mérsékelt hozamaival, márpedig az önkéntes nyugdíjpénztár nagyrészt ezeken alapszik. Helyette inkább nemzetközi befektetésekben gondolkoznak. Ilyenkor szokták mondani, hogy na igen, de ahhoz nem feltétlen kell nyugdíjbiztosítás.

Az alternatívákhoz már szaktudás kell

Való igaz, a nyugdíjbiztosítás mellett jár állami támogatás a Nyugdíj Előtakarékossági Számlára (NYESZ) is, és azzal is lehet értékpapírokat venni. Sőt ott van a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) vagy a tőzsdén kereskedett alap (ETF), amikre ugyan nem jár állami támogatás (és nem is kifejezetten nyugdíjcélú befektetések), viszont hasonló hozzáférhetőséget biztosítanak az értékpapírok kereskedelméhez.

Ezek tényleg kevesebb költséggel járnak, csak kérdés, hogy jár-e melléjük szakmai támogatás. A válasz az, hogy nem. Azért kevés a költségük, mert magadnak kell gondoskodnod a saját szerencsédről. Kérdés, hogy van-e kellő pénzügyi ismereted, illetve tőzsdei tapasztalatod ahhoz, hogy ezekbe belevágj. Ezek az alternatívák aktív közreműködést igényelnek, tehát a pénzed csak akkor gyarapodik, ha heti vagy akár napi szinten foglalkozol vele. Ha kockázatos ügyletbe vágsz bele, akkor pedig még pénzt is veszíthetsz szerencsétlen esetben.

Persze kár lenne letagadni, hogy ezek a megoldások is működhetnek: annak, aki ért hozzá. Aki több mint tíz éve pénzügyekkel foglalkozik, ezt tanulta, esetleg ez a hivatása, annak valóban beválhat. A tudásnak óriási értéke van, ez a költséghatékonyság terén ilyenkor érvényesül is. De valljuk be, a legtöbb ember nem tud és nem is akar napi szinten befektetésekkel foglalkozni.

A nyugdíjbiztosításoknál átláthatóak a költségek

Egy nyugdíjbiztosításnál a szakértelmet kell megfizetni, illetve azt a kényelmet, hogy a pénzedet helyetted is gyarapítják. Az etikus életbiztosítási koncepció bevezetése óta a költségszerkezet ráadásul teljesen átlátható, így a nyugdíjbiztosítások sem árulnak zsákbamacskát. (Kattints ide, ha bővebben olvasnál a felmerülő költségekről.)

A nyugdíjbiztosítás amiatt tűnhet drágának, mert az első három évben a befizetések 80-50-20%-át elvonják kezdeti költségként. Ettől sokan megijednek az elején, mert nem erre számítottak, pedig ez is a jegybanki szabályozás része, sosem volt titok.

Lássuk az MNB vonatkozó ábráját:

Ahogy a piros sávon látszik, a kezdeti költséget valóban az első három évben vonják le, utána ez teljesen meg is szűnik. Soknak tűnhet, de azt tudni kell, hogy ez minden termékbe be van árazva. Ennek egy részét kapja az üzletkötő jutalékként. Ha már így is, úgy is levonják, nem mindegy, hogy olyan tanácsadót választasz magad mellé, aki 20-30 évig melletted lesz, és egy komoly cég áll mögötte, vagy olyat, aki egyedül dolgozik, és lehet el sem éred a jövőben.

Minden szolgáltatásnak, így a nyugdíjbiztosításnak is van költsége. Annyi a különbség, hogy a nyugdíjbiztosításnál tételesen tudsz is ezekről a költségekről (az etikus életbiztosítási koncepciónak hála), míg például az önkéntes nyugdíjpénztárak mögöttes alapkezelési költségei nem publikusak.

A nyugdíj megtakarítás egy hosszú távú cél, ezért sem szabad az első három év alapján megítélni egy ilyen programot. A kezdeti költséget egyébként is hamar vissza lehet termelni, mert a banki kamatok többszörösét lehet elérni a befektetési alapokkal. Továbbá a biztosítók bónuszokkal honorálhatják a hűséged, ha megtartod a biztosításod.

A TBSZ-nél és a többi befektetésnél nincsenek ilyen jellegű költségek, mert te menedzseled a pénzügyeidet, így annak értelemszerűen nincs díja. Van viszont számlavezetési díj, a befektetési alapok vételi díja, pénzkivételi díj, alapkezelői díj és még sorolhatnám. Ezeket akkor is levonják tőled, ha nulla hasznot termeltél adott évben.

Melyik való neked?

Ezek után érdemes elgondolkodnod, hozzád melyik áll közelebb:

  • befizeted a nyugdíjbiztosítás díját rendszeresen, és nincs több dolgod vele,
  • te magad termeled ki a hozamokat értékpapírok állandó kereskedésével.

Ha az első, akkor talán 2-3%-os éves költség nem olyan sok egy 20 éves időtávra nézve, főleg hogy a hozamszinted simán megugorhatja a költségek szintjét. És akkor az állami támogatásról még nem is beszéltünk.

Maradt kérdésed?

Ha meg szeretnéd nézni a nyugdíjbiztosítások költségeit, akkor ide kattintva tudod őket összehasonlítani. Ha további kérdéseid lennének a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban, akkor a cikk alatt tudsz kérdezni. Ha inkább egy ingyenes tanácsadáson tájékozódnál, akkor itt tudsz jelentkezni.

Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555