5 tipp, hogy magasabb nyugdíjunk legyen

Verba György | GRANTIS
Verba György

A nyugdíjrendszerrel komoly gondok van, ez nyílt titok. A helyzet egyre súlyosbodik erről rengeteget lehet hallani. Éppen ezért fordulnak az emberek a különböző nyugdíj megtakarítások felé. Már nem az a kérdés, hogy szükséges-e félretenni nyugdíjra, hanem az, hogyan tudjuk a lehető legnagyobb nyugdíjat (állami, és privát) megszerezni. Ehhez a célhoz adunk most 5 gyakorlatias tippet.

1. Minél tovább dolgozunk, annál nagyobb lesz a nyugdíjunk

Tény, hogy az állami nyugdíj a legtöbb esetben alacsony lesz (itt tudod kiszámolni, mekkorára számíthatsz), de még ezen is tudunk növelni. Az állami nyugdíj kiszámítása meglehetősen bonyolult, de döntően a bejelentett bérünk, és a ledolgozott éveink száma határozza meg. Ez azt jelenti, hogy bármelyiket növeljük, az a majdani nyugdíjunkat is emelni fogja. Általában a bejelentett bérünk nem rajtunk múlik, de dolgozzunk minél jobban, hogy előrébb jussunk a karrierünkben, ami magasabb bért, és magasabb nyugdíjat hoz magával. Viszont, ha a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozunk még, akár csak 2-3 évet, akkor ez az állami juttatásunkra is pozitív hatással lesz. De a lényegi nyugdíjemelkedést a saját megtakarításaink tudják biztosítani.

2. Forgassuk vissza a nyereséget!

Az egyik kitűnő nyugdíj előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár. Sokan tudják azt, hogy az indulástól számított 10 év után a kamatokat adómentesen felvehetjük. Ezt érdemes is megtenni, de nem elkölteni kell ezt a pénz, hanem visszafizetni az önkéntes nyugdíjpénztárba. Hogy ez miért éri meg? Mert új befizetésnek minősül, és igényelhetünk rá 20%-os adókedvezményt. Ráadásul, kevesen tudják, de ezt a műveletet 3 évente megismételhetjük, hiszen 10 év után 3 évente adómentesen vehetjük ki a hozamokat. Ezzel garantált nyereséget tudunk generálni, ahogy más módszerrel is.

3. Törekedjünk a maximális adókedvezményre!

Az előbb bemutatott önkéntes nyugdíjpénztáron kívül, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás után is 20% adókedvezmény jár, mégpedig az alábbiak szerint:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár 20%, évente legfeljebb 150 ezer forint
  2. nyugdíj előtakarékossági számla 20%, évente maximum 100 ezer forint, ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor évente 130 ezer forint
  3. nyugdíjbiztosítás 20%, akár éves 130 ezer forint

Az egyik módja a magasabb nyugdíjnak, hogy kihasználjuk a maximális adókedvezményeket, tehát ötször akkor megtakarítást fizetünk, mint a fent leírt adókedvezmény plafon. Ezzel még nagyjából tisztában is vagyunk, viszont azt kevesen tudják, hogy egy fő egy évben legfeljebb 280 ezer forintot tud (ha van elegendő SZJA-ja) visszaigényelni. Vagyis…

4. Ne csak egy lábon álljunk!

Az előbb bemutatott értékhatárok pontosan megmutatják, hogy amennyiben módunkban áll, akkor például fizethetünk egy éves 750 ezer forintos önkéntes nyugdíjpénztárt, és egy éves 650 ezer forintos nyugdíjbiztosítást. Így a nyugdíj megtakarításaink után az egy főre jutó maximális 280 ezer forintot vissza tudjuk igényelni. Amúgy is gyakran mondjuk, hogy érdemes több lábon állni, akkor miért pont az életünk utolsó 15-20 évét meghatározó nyugdíj megtakarítások lennének ez alól kivételek.

5. Termeljen az adókedvezmény is hozamot!

Amennyiben egy nyugdíjbiztosításra esett a választásunk, akkor kiemelt szerepe lehet annak, hogy pontosan mibe fektetik be az adókedvezményt, illetve nekünk van-e lehetőségünk arra, hogy ezen változtassunk. A biztosítók eltérő módon értelmezik az erre vonatkozó jogszabályt. Számunkra ez azért érdekes, mert nem mindegy, hogy az évente jóváírt adókedvezmények éves szinten 1,2%, vagy 5% nyereséget termel. Hosszabb távon akár milliós különbségek is kialakulhatnak.

Az életünk utolsó 15-20 éve a tét

Összegezve a cikkben leírtakat, számos olyan kis trükk létezik a nyugdíj megtakarítások terén, amely a magasabb nyugdíjhoz segíthet minket. Nekünk pedig minden ilyen lehetőséget meg kell ragadnunk, hiszen életünk utolsó éveiben nem nyomorgásra, hanem nyugalomra vágyunk. Ehhez előbb azonban meg kell találni a megfelelő nyugdíj megtakarítás(oka)t, és ott kihasználni a fent leírt előnyöket. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy finom kávé mellett meg tudjuk találni ezeket a megoldásokat.

Ezt a cikket 309 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555