Védd meg az időskorod az állami nyugdíj mértékétől!

Jelenleg nehéz helyzetben vagy, ezzel tisztában vagyok. Nincs előtted/előttünk egy olyan modell, egy olyan példa, amit lehetne követni. Az előttünk lévő generáció még kap olyan állami nyugdíjat, amelyből meg tud élni (még ha nem is jól). A mostani 45 éves és alatta lévő korosztály viszont nem fog ennyit se kapni, így nekünk kell lenni az úttörőknek, és a mi példánkat fogják követni az utánunk következő generációk! Legyünk függetlenek az állami nyugdíjtól, amennyire csak lehet!

Mekkora nyugdíj vár rád?

A KSH adatai alapján 2014-ben az átlagos kereset, és az átlagos nyugdíjak aránya 77% volt. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy az emberek a nettó kerestük mindössze 77%-át kapják meg állami nyugdíj címén. Ez a százalék évről-évre csökken, és úgy néz ki, hogy a folyamat nem megfordítható, és továbbra is a kereseted egyre kisebb részét kapod nyugdíjra. Számold ki, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint mekkora nyugdíjra számíthatsz.

Az átlagbér Magyarországon 153.500 forint, számoljunk majdnem ezzel a számmal, nettó 150.000 forint keresettel. A próbaalanyunk legyen 44 éves, ő 79.319 forint állami nyugdíjra jogosult, ebből a pénzből hogyan fog megélni?

Milyen nyugdíjas élet vár rád?

Képzeld el a következőt: Reggel felkelsz 7-8 óra között. Elkészülsz, és nyugodtan elsétálsz a közeli kisboltba, és megveszel egy fél liter tejet, egy fél kiló kenyeret, és két vékony szelet párizsit. Egy hétköznapra nagyjából ennyi jut, mert be kell fizetned a számlákat, meg kell venned a sok gyógyszert is, amit felírt az orvos. De nem felejtesz el takarékoskodni, hogy az unokáidnak valamilyen meglepetés tudjál venni karácsonyra.

Hidd el, ez még az optimistább jövőkép, hiszen nagyobb a realitása annak, hogy gyermeke(i)dnek jelentős összeggel kell támogassanak, azért hogy ha a létminimumon is, de meg tudj élni. (nyugdíjminimum 28.500 forint)

Mert amennyiben ma megkeresed a magyarországi átlagbért nettó 150.000 forintot (mondjuk 44 éves vagy), akkor 79.319 forint állami nyugdíjat fogsz kapni. Márpedig ebből az összegből többre nem fogja futni. Öröm az ürömben, hogy választhatsz másik utat is.

Legyen életed utolsó 10-15 éve a legfelszabadultabb!

Képzeld el: Reggel 7-8 óra között felkelsz. Ha van kedved, elsétálsz a boltba megvenni az aznapi kenyeret, joghurtot, és kedvenc felvágottaidat, amelyikhez csak kedved van. Ha nincs kedved, akkor csak megrendeled, és házhoz hozzák neked. Ezután pároddal beülsz egy kávézóba és elfogyasztotok egy csésze különleges teát. Hazamentek, megebédeltek, egy kicsit pihentek, mert aztán elmész az unokádért az iskolába. Hazafele menet beugrotok a kedvenc boltotokba, és veszel neki valami finom nassolnivalót.

Persze nem kell minden napodnak így telni, de a lényeg, hogyha akarod, akkor ezeket mind megteheted. Ez mindössze a most meghozott döntéseden múlik.

Mit kell tenned érte?

Első lépésben ki kell választanod, hogy melyik nyugdíjas életet szeretnéd élni. Mielőtt rávágnád, hogy persze, hogy a másodikat, ne felejtsd el, hogy ezért tenni is kell. Nem kell horribilis dologra gondolni, mindössze a kereseted bizonyos százalékát nem a jelenedre költöd el, hanem a saját jövődbe (életedbe) fekteted. Készítettem egy táblázatot, hogy meg tudjam mutatni, kerested mekkora százalékáról beszélünk pontosan.

Védd meg az időskorod az állami nyugdíj mértékétől!

Védd meg az időskorod az állami nyugdíj mértékétől!Ahogy az sejteni lehetett, jelentős különbség van, hogy 32 évesen, vagy 56 éves hozod meg a döntésedet. 32 éves elegendő a fizetésed mindössze 6,7%-át nyugdíj megtakarításra fordítanod, míg 56 évesen már a kereseted csaknem harmadára van szükség. Szerinted melyik a könnyebb út?

Ezért is érdemes függetlenedni az állami nyugdíjtól

Természetesen valamekkora állami nyugdíjat kapni fogsz, de a fentebb elvégzett kalkuláció a jelenlegi rendszer feltételei szerint értendőek. Számos tényező van, amely ezt jelenősen befolyásol(hat)ja:

  1. az öregedő társadalom (kevesebb dolgozó mellett, kisebb összeget lehet nyugdíjra fordítani)
  2. esetleges államcsőd (nem valószínű, de ez is egy kockázat)
  3. nyugdíjkorhatár emelkedése (borítékolható, hogy bekövetkezik)

A legtöbb kockázat tőled független körülményektől függ, de az egyiket egy jó választással kivédheted, mégpedig a nyugdíjkorhatár emelését. Kevesen tudják ugyanis, hogyha nyugdíjbiztosítást indítanak, akkor tulajdonképpen fixálni tudják a 65 éves nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjbiztosításnak ugyanis akkor kell térítenie, ha meghalsz, megrokkansz, nyugdíjba mész, illetve a lejárata a 65. születésnapod. Tehát hiába lesz 70 év körül a nyugdíjkorhatár, te már 65 évesen a „nyugdíjad” nagy részéhez hozzáférhetsz.

Szerezz magadnak szép nyugdíjas kort!

Régebben a nyugdíj egy természetes dolog volt, jelenleg sajnos nem az. Ahogy a bevezetőben is írtam, nincs előttünk egy követendő példa, ezért saját magunknak kell ezt az utat megtalálni. Ebben nagyon szívesen segítek, hiszen a számodra legjobb nyugdíj megtakarítással juthatsz el oda, ahova szeretnél, a legjobbal tudsz leginkább függetlenedni az állami nyugdíjtól. Kérdésed van? Töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és válaszolok! Meg akarod védeni nyugdíjas korodat az állami nyugdíj mértékétől? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt összehasonlítjuk a pénzpiacon található nyugdíj megtakarítási formákat, így ki tudod választani a legjobbat magadnak!

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?