Változások a nyugdíjrendszerben. Így reagálj 2015-ben!

Most már mindenki tisztán láthat, és készülhet a nyugdíjas korra. Összességében nem sok pozitív változás történt, sőt inkább negatív, de ezzel a helyzettel meg kell birkózni. Tarts velem, mert összegyűjtöttem minden idei változást, ami a nyugdíjat érinti, és megoldási tervekkel is készültem!

A magánnyugdíjpénztár válsága

Elérkezett a magánnyugdíjpénztári mizéria második felvonása, a 2011-es nevezzük, „állami nyugdíjrendszerhez való visszatérés” után. Dióhéjban az állam beszünteti azon pénztárak működését, ahol a vizsgált 6 hónapban a pénztártagok 70%-a nem teljesít befizetést.

Ez az intézkedés több mint 60.000 embert érint, akik közül nem kevesen az utcára vonultak, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek, és felháborodottságuknak. Ez a demonstráció azonban nem hozott eredményt, a törvény életbe lépett, de mi lehet a megoldás?

A megoldás: A törvény alkotói (akarva, vagy akaratlanul) hagytak egy kiskaput a pénztárak illetve a tagok számára, ugyanis nem szerepel a törvényben, hogy mekkora tagdíjat kell fizetni. Erre reagáltak is a nyugdíjpénztárak, és bevezették a minimális tagíjakat (a legmagasabb is havi 1.000 forint). Amennyiben neked fontos, hogy az itt összegyűlt vagyonod ne vesszen el, akkor szánj rá havi 1.000 forintot, hogy megtarthasd a nyugdíjpénztári egyenlegedet!

Volt-nincs korengedményes nyugdíj

Szintén egy nagy port kavart törvényhez érkeztünk, ami nem is igazán új törvény. A pontosság kedvéért itt semmi más nem történt, minthogy a 2014.12.31.-vel lejáró törvényt, amely szerint bizonyos munkaterületeken végzett munka esetén korengedménnyel nyugdíjba vonulhatsz, nem hosszabbították meg. Itt is az utcára mentek az emberek az igazuk miatt, de hasonló eredménnyel jártak, mint a magánnyugdíjpénztárak esetén. Mi lehet a kiút?

A válasz: Első lépésben el kell fogadni (még ha fáj is), hogy ez a lehetőség megszűnt. Tudok azonban egy olyan megoldást, amellyel az aktuális nyugdíjkorhatárhoz tudod igazítani a nyugdíjba vonulásodat, hiába emelkedik majd a nyugdíjkorhatár. Indíts magadnak egy nyugdíjbiztosítást, itt ugyanis garantáltan szolgáltatnia kell a biztosítónak, ha betöltöd a megkötéskor aktuális nyugdíjkorhatárt, vagyis jelenleg a 65. életévedet. Nem mehetsz előbb nyugdíjba, fogadd el, de legalább ne kelljen még plusz 4, 5, 10 évet pluszban dolgoznod.

Növekedett az állami nyugdíj 🙂

Mielőtt még örömtáncot lejtenél, hogy mégis történt valami igazán jó dolog, el kell szomorítsalak egy kicsit. Mindössze annyi történt, hogy évről-évre emelkedik a nyugdíj az infláció mértékével, így idén is. Érdekes azonban, hogy míg korábban 2,1%-os emelésről volt szó, addig az év utolsó napjaiban ez 1,8%-ra mérsékelődött. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 2.000 forinttal növekszenek a havi nyugdíjak, de ennek a vásárlói értéke megegyezik a tavalyi nyugdíjéval. Összegezve, kicsit emelkedtek a nyugdíjak, de mégsem. Hogyan élünk majd nyugdíjasként?

Válasz: Már a jelenlegi nyugdíjasok sem igazán jönnek ki az államtól kapott pénzből, el tudod képzelni, hogy akkor Te hogyan fogsz? Számold ki, de egyébként jól, és miért? Mert már biztosan tudjuk, hogy meg kell takarítani nyugdíjra. Az, hogy melyik államilag is támogatott nyugdíj megtakarítást választod az önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ számla, nyugdíjbiztosítás hármasból, az már más lapra tartozik.

Tegyél azért, hogy a változások ne érintsenek érzékenyen!

Összegezve az idei változásokat, egyértelmű hogy az állam elkezdte (vagy inkább folytatta) a nyugdíjrendszer jelentősnek ígérkező átalakítását. Ez számodra azt jelenti, hogy mindenképpen szükséged lesz privát tőkére is a nyugdíjas korod alatt, minél előbb elkezded összegyűjteni, annál jobban fogsz élni. Kérdeznél a változásokkal kapcsolatban? Töltsd ki a cikk alatt található űrlapot! Reagálnál a változásokra, és indítanál egy saját nyugdíj megtakarítást? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és a teljes pénzpiac kínálatából megtaláljuk a hozzád legjobban illő nyugdíj megtakarítási formát!

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?