Válasszunk nyugdíj előtakarékosságot biztosítással!

Verba György

Sokan még mindig azért mondunk nemet egy esetleges nyugdíj előtakarékosságra, mert azt hisszük, vagy mondjuk, hogy úgysem éljük meg a nyugdíjas kort. Ebben a kijelentésben túl sok a rizikó, és van olyan megoldás, amellyel anyagilag minden esetben jól járunk.

Miért emlegeti mindenki a nyugdíjproblémát?

A nyugdíjprobléma nem egy mesebeli lény, amivel a kisgyermekeket riogatják, hanem a közeljövő. Az egész pusztán matematika, hiszen már most sem jut elég pénz a nyugdíjra, akkor nekünk 10-20, vagy 30 év múlva hogyan jutna, amikor egyre kevesebb lesz a munkavállaló, és több a nyugdíjas. Lehet bonyolítani a történetet, de felesleges, a lényeg, hogy nyugdíj megtakarításra van szükségünk. A nyugdíjkalkulátor pedig megmutatja, hogy a jelenlegi szabályok szerint mekkora állami nyugdíjat kaphatunk, így csak a különbséget kell pótolnunk.

Jó, ha van a nyugdíj megtakarításhoz biztosítás is

Minden esetben jó, ha gyűjtögetünk pénzt magunknak, de azt is érdemes megnézni, hogy mi történik ezzel a pénzzel, hogyha elhaláloznánk. Sokan ingatlanba fektetnek mondván az a legbiztonságosabb befektetés. Az esetleges elhalálozás esetén az ingatlan örökség után 18%, vagy 9% örökösödési illetéket kell fizetni. A bankszámlán gyűjtött pénzre hivatalosan nincs adókötelezettség, de mivel a hagyaték részét képezik, ezért itt közjegyzői munkadíjjal kell számolni, melynek költsége általában az teljes összeg 1-2%-a.

Ezzel szemben a nyugdíjbiztosítások esetén semmilyen adóvonzat nincsen, itt a megadott kedvezményezett részére elutalja a biztosító az őt megillető összeget.

Melyik nyugdíjbiztosítást válasszuk?

Amennyiben fontos nekünk, hogy halál esetén mekkora összeget kap a kedvezményezettünk, akkor érdemes végigpásztázni a nyugdíjbiztosításokat. A biztosítók ugyanis 3 különböző szisztéma szerint térítenek.

Az első lehetőség, hogy a befektetés aktuális értékét térítik, ez adott esetben nem biztos, hogy jó, hiszen lehet, hogy éppen alacsonyan vannak az általunk választott eszközalapok árfolyamai. Ennél egy fokkal jobb megoldás, amikor a befektetés aktuális értéke (egyenleg), és egy fix biztosítási összeg közül fizetik ki a magasabbat. A legjobb megoldás pedig, amikor az egyenleget, és a haláleseti biztosítási összeget is megkapjuk szolgáltatásként.

Menjünk biztosra!

Azt tényként közölhetjük, hogy nyugdíj megtakarítás nélkül cudar évek elé nézünk. Arra pedig nem apellálhatunk, hogy úgysem érjük meg a nyugdíjat, mert mi történik, ha mégis? Ebben a cikkben megmutattuk, hogy a nyugdíjbiztosítás az esetleges halálunk esetén is kiemelkedő szolgáltatást nyújt. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és mindenre felkészülve megtervezzük, hogyan legyen biztos nyugdíjad!

Ezt a cikket 1873 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555