Válasszunk nyugdíj előtakarékosságot biztosítással!

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

Sokan még mindig azért mondunk nemet egy esetleges nyugdíj előtakarékosságra, mert azt hisszük, vagy mondjuk, hogy úgysem éljük meg a nyugdíjas kort. Ebben a kijelentésben túl sok a rizikó, és van olyan megoldás, amellyel anyagilag minden esetben jól járunk.

Miért emlegeti mindenki a nyugdíjproblémát?

A nyugdíjprobléma nem egy mesebeli lény, amivel a kisgyermekeket riogatják, hanem a közeljövő. Az egész pusztán matematika, hiszen már most sem jut elég pénz a nyugdíjra, akkor nekünk 10-20, vagy 30 év múlva hogyan jutna, amikor egyre kevesebb lesz a munkavállaló, és több a nyugdíjas. Lehet bonyolítani a történetet, de felesleges, a lényeg, hogy nyugdíj megtakarításra van szükségünk. A nyugdíjkalkulátor pedig megmutatja, hogy a jelenlegi szabályok szerint mekkora állami nyugdíjat kaphatunk, így csak a különbséget kell pótolnunk.

Jó, ha van a nyugdíj megtakarításhoz biztosítás is

Minden esetben jó, ha gyűjtögetünk pénzt magunknak, de azt is érdemes megnézni, hogy mi történik ezzel a pénzzel, hogyha elhaláloznánk. Sokan ingatlanba fektetnek mondván az a legbiztonságosabb befektetés. Az esetleges elhalálozás esetén az ingatlan örökség után 18%, vagy 9% örökösödési illetéket kell fizetni. A bankszámlán gyűjtött pénzre hivatalosan nincs adókötelezettség, de mivel a hagyaték részét képezik, ezért itt közjegyzői munkadíjjal kell számolni, melynek költsége általában az teljes összeg 1-2%-a.

Ezzel szemben a nyugdíjbiztosítások esetén semmilyen adóvonzat nincsen, itt a megadott kedvezményezett részére elutalja a biztosító az őt megillető összeget.

Melyik nyugdíjbiztosítást válasszuk?

Amennyiben fontos nekünk, hogy halál esetén mekkora összeget kap a kedvezményezettünk, akkor érdemes végigpásztázni a nyugdíjbiztosításokat. A biztosítók ugyanis 3 különböző szisztéma szerint térítenek.

Az első lehetőség, hogy a befektetés aktuális értékét térítik, ez adott esetben nem biztos, hogy jó, hiszen lehet, hogy éppen alacsonyan vannak az általunk választott eszközalapok árfolyamai. Ennél egy fokkal jobb megoldás, amikor a befektetés aktuális értéke (egyenleg), és egy fix biztosítási összeg közül fizetik ki a magasabbat. A legjobb megoldás pedig, amikor az egyenleget, és a haláleseti biztosítási összeget is megkapjuk szolgáltatásként.

Menjünk biztosra!

Azt tényként közölhetjük, hogy nyugdíj megtakarítás nélkül cudar évek elé nézünk. Arra pedig nem apellálhatunk, hogy úgysem érjük meg a nyugdíjat, mert mi történik, ha mégis? Ebben a cikkben megmutattuk, hogy a nyugdíjbiztosítás az esetleges halálunk esetén is kiemelkedő szolgáltatást nyújt. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és mindenre felkészülve megtervezzük, hogyan legyen biztos nyugdíjad!

Ezt a cikket 775 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555