Utolsó lehetőség a 130 ezres ingyenpénzre 2017-ben!

Richter Ádám

Akár 130 ezer forintot kaphatsz vissza az idei adódból, ha még év végéig nyugdíjbiztosítást indítasz, de ne feledd: nem várhatsz vele december 31-ig, hiszen a biztosítónak adminisztrálnia kell az új ügyfeleket, és ez időbe telik. Valójában inkább csak december 27-28-ig van erre időd, tehát cselekedned kell minél előbb! (Ide kattints, ha már tudod, hogy nyugdíjcélú megtakarítást keresel!)

Miről van szó egész pontosan? A 20%-os adójóváírásról a legtöbben hallottak már, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjra félretett pénzed 20%-át kaphatod vissza a befizetett szja-dból minden évben. Nyugdíjbiztosításoknál ez 130 ezer forintot jelent.

A 20%-ot az éves nyugdíjcélú befizetésből számítják, viszont már csak néhány nap van hátra az évből. Hogy is jár akkor ez a 20%? Ha még gyorsan elindítasz egy nyugdíjbiztosítást, és befizeted az egész éves díjat egy összegben, akkor ennek a 20%-át visszakapod a személyi jövedelemadódból (az összevont adóalapból, amiről itt láthatsz részletesebb infókat). Olyan tehát, mintha egész évre visszamenőleg megkapnád az adóvisszatérítést.

Ezt egy befektető kiváló lehetőségnek hívná, mivel

néhány hónap alatt garantáltan kapsz 20% hozamot (körülbelül jövő júniusban).

Így néz ki a folyamat:

És mindehhez csak egy egyszerű nyomtatványt kell kitölteni, amit általában a biztosító meg is tesz helyetted. Ezt kell mellékelned az adóbevallásodban 2018. május 21-ig.

Fizetek elég szja-t az adójóváíráshoz? Igen!

Felmerülhet benned a kérdés, hogy fizetsz-e elég szja-t. Megnyugtatlak: még egy minimálbéres is befizet annyi szja-t egy év alatt, hogy a teljes összeget visszaigényelhesse. Erről itt láthatsz egy táblázatot:

„130 ezer? Ráérek arra még”

Mondhatod azt, hogy „mi az a 130 ezer forint, ennyi pénzen nem múlik semmi.” Csakhogy ez tévedés, mert nemcsak az adójóváírást veszted el így, hanem az azon keresett hozamokat is. 25 év alatt az adójóváírás és annak hozamai 6,2 millió forintot is jelenthetnek.

Ehhez havi 55 ezret kell befizetned:

De ha maradnál a jóval gyakoribb 20 ezer forintos befizetésnél, akkor is 2,3 millió forintot jelent az adójóváírás és annak hozamai:

És ebben a tőkéd, vagyis a befizetéseid benne sincsenek. Ez úgymond ingyenpénz, amit az adódból kapsz vissza, befektetik neked, más dolgod nincs vele. Ha a befizetéseidet is idevesszük, akkor kijön az, hogy 5 év halogatással 5 millió forintot is elveszíthetsz (erről itt olvashatsz).

A legtöbb pénzt ezzel vesztheted el

A legnagyobbat mégsem a halogatással bukhatsz, hanem azzal, ha rosszul választasz nyugdíjbiztosítást. A laikusok azt hiszik, hogy mindegyik nyugdíjbiztosítás ugyanazt tudja, gyakorlatilag egyformák, pedig ez egyáltalán nem igaz. Egyik legutóbbi kalkulációnkból az jött ki, hogy bizonyos esetekben 11 millió forintos különbség is lehet két nyugdíjbiztosítás lejárati összege között.

Ezért rendkívül fontos, hogy jól válassz, ezt pedig egy független tanácsadó segítségével tudod csak könnyen és gyorsan elérni. Hogy ízelítőt kapj abból, nálunk ez miként működik, itt ki tudod próbálni az ajánlatokat összehasonlító kalkulátorunkat, ami a konkurens nyugdíjbiztosításokat veti össze. A tanácsadói szakmában mi voltunk az elsők, akik ilyen kalkulátort fejlesztettek, ami lehetővé teszi, hogy a számok alapján hozhass objektív döntést. (Arra azonban figyelj, hogy nem mindig a legolcsóbb a legjobb.)

A végső dátum: december 27.

Ne feledd: a 130 ezer forintot csak úgy tudod igénybe venni, ha még idén nyugdíjbiztosítást indítasz. Tanácsadóink ugyan dolgoznak két ünnep között is (náluk tudod az igénylést elindítani), de ne várj ezzel december 31-ig, mert a biztosítóknak is időbe telik, míg felvesznek téged új ügyfélként. Ha az idei adódat is vissza akarod igényelni, akkor december 27-ig nyugdíjbiztosítást kell kötnöd.

Vagyis ez azt jelenti, hogy még most fel kell venned a kapcsolatot tanácsadóinkkal, hogy jövő hétig mindent el lehessen intézni. Bár 25 tanácsadóval dolgozunk, az ő idejük is véges, mert így év végén nagyon sokan élnek azzal a lehetőséggel, amiről a cikkben is szó van.

Érdemes tehát mielőbb bejelentkezned egy tanácsadásra: ehhez kattints ide!

Ezt a cikket 1008 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555