Újévi fogadalom, amit TÉNYLEG be fogsz tartani (ha még ma belekezdesz)

Richter Ádám

Az újévi fogadalmak egyharmada január végéig sem tart ki, mert az emberek vagy nem megfelelő célokat tűznek ki maguk elé, vagy rosszul fogalmazzák meg, hogy mit akarnak elérni. Ha létezik cél, amit biztosan érdemes kitűznöd magad elé, akkor az a privát nyugdíjad megteremtése. Azt is megmutatom, hol bukik el a többség (és te hogyan ne kövesd el ugyanazokat a hibákat).

Az újévi fogadalmak egyharmada a februárt sem éri meg a felmérések szerint, az év végére pedig több mint felük kudarcot vall. Első és legalapvetőbb oka ennek az, hogy a kitűzött cél nem elég motiváló, nem elég komoly. A privát nyugdíj nem ilyen. Tudod jól, hogy az anyagi biztonság mennyire fontos, és azt is sejtheted, hogy nyugdíjasként ez csak akkor lesz elérhető számodra, ha megteremted magadnak (az állam nem tudja). Ez a célkitűzés tehát kellően hasznos és motiváló.

A másik gyakori hiba, amiért a fogadalmak nem teljesülnek, hogy a többség nem fogalmazza meg pontosan, mit is akar elérni az életében. „Fogyni szeretnék” – na de hány kilót és mennyi idő alatt? „Meg akarok gazdagodni” – de mit jelent neked a gazdagság, mit vagy hajlandó megtenni (feláldozni) érte, és legfőképp mennyi idő alatt?

A nyugdíjnál ugyanígy fel kell mérned:

  • mennyi időd van a nyugdíjig?
  • mennyi lesz az állami nyugdíjad? (Itt kiszámolhatod!)
  • az állami nyugdíjon felül mennyi plusz nyugdíjra van szükséged?

Ha kiszámolod, mennyi állami nyugdíjat fogsz kapni, látni fogod, hogy a fizetésednél a várható nyugdíjad 30-50%-kal lesz kevesebb. Ha úgy döntesz, hogy ezt a hiányt szeretnéd pótolni 15 éven keresztül (mert úgy tippeled, hogy ennyit töltesz majd nyugdíjban), akkor könnyen ki tudod számolni, hogy mennyit kell kigazdálkodnod az évek során (de akár ki is számoljuk neked, ha itt feliratkozol).

Ezek tudatában már konkrét célt tudsz kitűzni magad elé, például

„25 év alatt összegyűjtök 15 millió forintot nyugdíjas koromra.”

15 millió ijesztően magas összegnek tűnik? Esetleg irreális célkitűzésnek, ami éppen emiatt úgysem fog összejönni? Tévedés, ez nagyon is reális: havi 20 ezer forintból megvalósítható, ha jól választasz nyugdíjbiztosítást.

Ha ide kattintasz, te is megnézheted, hogy megadott idő alatt és megadott havi összegből mennyi gyűlne össze neked.

És ha úgy neked könnyebb, akkor ne 15 millióban gondolkodj, hanem mondd azt, hogy „elindítok egy megtakarítást, és 2019. január 1-ig 240 ezer forintot fogok félretenni.” Ne azt nézd, hogy mennyi van még hátra a kívánt összegig, hanem hogy máris mennyit össze tudtál gyűjteni.

Havi 20 ezerből megoldható

Rájössz majd, hogy csak elhatározás kérdése az egész, és még különösebb erőfeszítésbe sem kerül. Hogy miért merem ezt kijelenteni? Mert mindenki havi költségvetésében ott van 10% olyan kiadás, amivel nem tud elszámolni. Erről a pénzről nem tudod, mire megy el, tehát ezek olyan költések, amik nélkül tökéletesen meglennél. Ha holnaptól megfogod ezt a 10%-ot, és beteszed egy malacperselybe, a hónap végén ugyanúgy fogsz kijönni nélküle, mintha elköltötted volna értelmetlen dolgokra.

És micsoda véletlen, a szakértők pont azt szokták javasolni, hogy a havi bevételed 10%-át tedd el nyugdíjra (amennyiben nem 5-10 éved van hátra a nyugdíjkorhatárig). Vagyis ha havi nettó 200 ezret keresel, akkor havi 20 ezret, ha ennek a dupláját keresed, akkor 40 ezret érdemes nyugdíjra eltenni, és így tovább. Az eddig haszontalanul elköltött összegnek máris megvan a helye.

Fontos a jó választás, mert nem mindegy, hova fekteted

Viszont a valóságban butaság lenne malacperselyben tartani a pénzt, mert mióta feltalálták a kamatokat, sokkal hatékonyabban is lehet pénzt gyűjteni. A nyugdíjcélú megtakarításoknál az állam jóvoltából 20%-ot visszakapsz a személyi jövedelemadódból minden évben (a befizetések arányában, egy bizonyos maximumig). Emellett minden ilyen megtakarítás egy befektetés is, ami hozamok termelésére alkalmas.

A valóságban tehát csak úgy lehet havi 20 ezerből 15 millió forintod 25 év alatt, ha a félretett pénzt be is fekteted valamilyen életképes és fenntartható konstrukcióba. Azért hangsúlyozom, hogy életképes, mert ahogy az újévi fogadalmaknál, úgy a nyugdíjtőke sikerességénél is sok múlik azon, hogy neked működik-e az adott megoldás.

Az a megoldás működik, ami NEKED működik

Oldalunkon is láthatod, hogy a nyugdíjbiztosítás mellett más megoldások is léteznek, ám hozzá kell tenni, hogy ezek nem mindenki számára működnek életképesen. Kiváló pótmegoldás, mikor valaki évente betesz 12 ezer forintot az önkéntes nyugdíjpénztárba (mert ennél többre nem kötelezik), ám ettől hiába nyugszik meg a lelkiismerete, ha közben semmire nem megy ilyen kevés pénzzel nyugdíjasként. A NYESZ-nél sincs sok kötelezettséged, sőt teljesen a magad ura vagy, nem lesz, aki rád szóljon, hogy tessék vele foglalkozni. Viszont arra kiválóan alkalmas, hogy elkényelmesedj a tudattól, hogy indítottál egy nyugdíj-megtakarítást (csak épp alig termelsz vele valamit).

A nyugdíjbiztosítás esetében viszont vállalod, hogy fizetni fogod, attól függetlenül, hogy időnként tudod szüneteltetni. Ez időnként tehernek és kiadásnak tűnhet, de valójában csak félreteszed a pénzt későbbi önmagadnak. Ha ezt felismered, akkor az valódi motivációt fog neked adni. A végcél nem az, hogy néha-néha félretegyél pont annyi pénzt, hogy a lelkiismeretedet megnyugtasd, hanem az az érdeked, hogy élhető időskort biztosíts magadnak.

A megtakarítás csak egy eszköz a boldogságodhoz, és nem végcél.

Nem állítom, hogy mindenkinek a nyugdíjbiztosítás való, ám aki eddig belekezdett, annál életképes megoldásnak bizonyult. Erre utal annak a közel 250 ezer embernek a példája, aki nyugdíjbiztosítást indított az elmúlt 4 évben, ugyanis a statisztikák szerint ők eddig 2,5 milliárd forintot gyűjtöttek össze, és ez átlagosan 10-30%-zal fogja megemelni a nyugdíjas jövedelmüket. Ők nemcsak kipipáltak egy kötelező rubrikát az életükben, hanem érdemben tettek is a boldogabb időskorért.

Ne halaszd holnapra!

Így ha azt szeretnéd, hogy ténylegesen elérd a célod, vagyis az anyagilag biztos nyugdíjas éveket, akkor azt javaslom, hogy kérj ajánlatot egy tanácsadónktól, és mérd fel, mik a lehetőségeid

– nem holnap, nem következő hónapban, hanem még ma.

Így nem kell majd nyáron arra eszmélned, hogy erről az újévi fogadalmadról is elfeledkeztél. A nyugdíjbiztosítás egy nemes célt szolgál (anyagilag biztos időskor), kellően motivál, apróbb mérföldkövekhez lehet kötni, számszerűsíthető és még sorolhatnám. Vagyis kiváló cél egy újévi fogadalomhoz, amit utána be is fogsz tartani. Ne késlekedj, kérj ajánlatot most!

Ezt a cikket 1001 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555