Új feltétellel juthatsz a nyugdíjpénztári megtakarításodhoz?

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de szerintem elég sok mindent meg kell tenni ahhoz, hogy pénzt tehess félre magadnak nyugdíjra. Az államnak valóban nagy terhet jelent a nyugdíjak kifizetése, de itt egy újabb adminisztrációs feladat, ha pénzedhez szeretnél jutni, ami érinti mind a saját magán-, mind a saját egészségpénztáradat. Nézzük mi a legújabb változás, és hogy ez mit jelent, illetve jelenthet a közeljövőben!

Mi az új feladatod?

Nos, most a pénzmosási törvényre hivatkozva mindenkinek be kell mennie a saját pénztárába, és személyesen igazolnia kell önmagát, elvileg 2014.12.31-ig. Ez jelenleg érinti az önkéntes egészségpénztárakat, és az önkéntes nyugdíjpénztárakat is. Aki ezt elmulasztja, az mindaddig nem használhatja fel a felgyülemlett összeget, amíg ezt nem pótolja.

Hogyan zajlik az azonosítás?

Azok szerencsés helyzetben vannak, akiknek egy pénzintézetnél van az egészség-, illetve nyugdíjpénztára, hiszen nekik elég csak egyszer azonosítania magát. Be kell menni egy ügyfélszolgálatra, vagy bankfiókba és fontos, hogy magaddal vidd valamelyik személyes (fényképes) okmányodat, lehet ez személyi igazolvány, útlevél, vagy akár jogosítvány is, valamint a lakcímkártyád is. Ezt elmondások szerint az ottani dolgozó munkatárs mindössze pár perc alatt ellenőrzi, és kész is vagy!

Miért fontos az azonosítás számodra?

Azért fontos, mert 2015.01.01-től az adott pénztár csak akkor teljesíthet kifizetést a számodra, hogyha személyesen azonosítottad magad. Tehát ez elsősorban az egészségpénztár tagoknak sürgős, hiszen ott szinte minden hónapban történik valamilyen pénzforgalom, de mindenkinek érdemes még idén megcsinálni, hiszen később ez nem lesz a köztudatban, és kellemetlen lesz, ha ezért nem jutsz hozzá a pénzedhez!

Mindenkinek azonosítania kell magát?

Becslések szerint az ország 1/5-ét, vagyis nagyjából 2 millió ember érint ez a személyes ellenőrzés. Sőt, még azoknak a cégeknek is igazolniuk kell magukat, akik cafeteria, vagy adomány formájában a dolgozóinak önkéntes nyugdíjpénztári, vagy egészségpénztári tagdíjat fizettek. Mindenképpen kérdezd meg a munkáltatódat, hogy ezt megtették-e, mert a nagyobb cégeknél akár ki is mennek a pénztárok, hogy a munkahelyen végezhessék el az azonosítást!

Nem érdemes sokáig várakozni, hiszen eddig a pénztártagok közül nagyjából 650.000-en lettek csak leellenőrizve, ami azt jelenti, hogy a maradék három hónapra maradt a tagok 2/3-a, szám szerint 1.350.000 pénztártag. Véleményem szerint nagy lesz a sorban állás decemberben, jó lenne ha Te ezt el tudnád kerülni.

Mi történik, ha nem azonosítod magad?

Ahogy fent is említettem nem juthatunk hozzá a pénzünkhöz. Arra a kérdésre azonban, hogy valami egyéb büntetés is várható-e, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója Nagy Csaba, valamint az MKB Pénztárak vezetője Lehoczky László is egyértelmű nemmel felelt. Vagyis a pénztárban felgyülemlett tőkénk érintetlen marad, és az eddig kondíciókkal együtt működik tovább.

Történt már hasonló eset?

Még véletlenül sem szeretném az ördögöt a falra festeni, de pár éve már kellett nyilatkozni a nyugdíjpénztári tagsággal kapcsolatban. Persze az azért más szituáció volt, hiszen ott arról kellett nyilatkozni, hogy szeretnél-e nyugdíjpénztártag maradni, vagy „önként, és dalolva” visszatérsz az állami nyugdíjrendszerbe. Az azért mindenképpen érdekes, hogy akkor is egy fordított logika mentén, aki ragaszkodik a pénzéhez, annak kell nyilatkoznia, hogy nem mond le róla.

Az állam és a nyugdíj kapcsolata

A jelenlegi állami nyugdíjak jelentős részéből nem igazán lehet normális életszínvonalon megélni. Ezzel a ténnyel az emberek, és az állam is tisztában van, ez látszik az ilyen kis apróbb intézkedésekből is. Piszkálgatják a jelenlegi rendszert, de az igazi komoly reformok még nem érkeztek meg, de ami késik, az nem múlik. Nem véletlenül hallani még ebben a kormányzati ciklusban jelentős változások, reformok várhatóak. Az egyéni nyugdíj megtakarításokra nagyobb szükség van, és lesz, mint valaha.

Hogyan készüljünk a nyugdíjra?

Ebben a cikkben egy apró rendelkezésre hívtam fel a figyelmedet, de egyre több ilyen, és ennél nagyobb változásokról kell majd tájékoztatnom téged. A nagy szélviharok is úgy indulnak, hogy egy lepke csap egyet a szárnyával. Ami biztos, ahogy az előbb is írtam, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a közteherviselést szépen fokozatosan az egyéni felelősségvállalás váltsa fel. Ez azt jelenti, hogy mindenképp gondoskodnod kell magadról egy nyugdíj előtakarékosságon keresztül. Ha kérdésed van, akkor töltsd kis a cikk alatt található adatlapot, ha pedig szeretnél egy nyugdíjtervezést, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Mindössze 1 órát igényel az életedből, de megalapozhat 15-20 évet is!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?