Trükkök, amivel növelheted a nyugdíjas életszínvonaladat!

Verba György

Sokunkat foglalkoztat, hogy mi lesz velünk nyugdíjas korunkban. Az előrejelzések finoman fogalmazva sem túl pozitívak. Éppen ezért igyekszünk minden egyes lehetőséget, trükköt bevetni, hogy növeljük a nyugdíjas kori bevételeinket. Álljon itt pár olyan módszer, ami segít nekünk ebben a törekvésünkben.

Az önkéntes nyugdíjpénztár hozama

Az egyik legnépszerűbb nyugdíj megtakarítás az önkéntes nyugdíjpénztár. Ez részint annak is köszönhető, hogy ide a munkáltatónk is fizethet díjakat, igaz ekkor nem tudjuk visszaigényelni a 20%-os, évente akár 150 ezer forintos adókedvezményt. Az önkéntes nyugdíjpénztárnak azonban van egy olyan egyedi tulajdonsága is, hogy 10 év után a hozamokat adómentesen fel tudjuk venni, akár mi fizettük a díjakat, akár a munkáltatónk. Ilyenkor ezt érdemes megtenni, és újra befizetni az önkéntes nyugdíjpénztári számlára. Ez ugyanis saját befizetésnek minősül, és jár rá a 20%-os adókedvezmény, ha ezt elmulasztjuk, akkor nem kapjuk meg. Íme, így is tudjuk növelni a nyugdíjunkat.

Nyugdíjbiztosítások: Az adókedvezmény befektetése

A nyugdíjbiztosításokat csak mi fizethetjük az adózott pénzünkből, és így jogosultak vagyunk a 20%-os, évente legfeljebb 130 ezer forintos adóvisszatérítésre. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a biztosítók milyen eszközalapba fektetik be a pénzt. 3 különféle módon értelmezik a törvényt, így vannak akik automatikusan egy rendkívül alacsony kockázatú (és így várhatóan alacsony hozamú) eszközalapba fektetik. Akadnak biztosítók akik, a rendszeres díj szerint fektetik be az adókedvezményt, és akadnak akik külön erre a lehetőségre létrehozott alapba fektetnek.

Érdemes minden esetben megnézni pontosan hova is fektették be a pénzünket, és ahol van lehetőség ott egy normál kockázatú (vagy a rendszeres díj szerinti felosztás szerint) változtatni. Ilyenek például a kötvény alapok, amelyek az elmúlt 5 évben is 6% feletti éves hozamokat realizáltak, íme:

forrás: a biztosítók saját honlapjai

Ahogy látható az utolsó 1 évben kicsit visszaestek a kötvények hozamai, de 5 éves távon még így is szinte mindenhol 6% feletti évesített hozamokról tudunk beszámolni. Évente már csak 1-2%-os hozamkülönbség is jelentős tételt tehet ki.

Törekedjünk minél magasabb nyugdíj-kiegészítésre!

Ebben a cikkben 2 gyakorlati tippre hívtam fel a figyelmet, amely nem igényel extra pénz ráfordítást, mégis növeli a nyugdíj-kiegészítésünket. Persze ezen felül is adódik számos olyan lehetőség, ami mind ahhoz segít minket, hogy magas pénzből élhessünk idős korunkban. Persze ennek első lépése a saját nyugdíj megtakarításunk megtalálása, ami nagyon nehéz a széles kínálat, és az egyedi élethelyzetek miatt. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid megbeszélés után minden apró részletre kitérünk, és megtaláljuk az ideális megoldást.

Ezt a cikket 1666 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555