Tévhitek a nyugdíjjal kapcsolatban

A nyugdíjhelyzet lassan mindennapos témává válik itthon, éppen ezért nagyon érdekes beszélgetések alakulnak ki. Olyan vitákat is lehet hallani akár az utcán is, amelyet korábban nem. Viszont ezekből is kiderül, hogy milyen tévhitek terjengnek még mindig. Szemezgessünk belőle!

„Az állam dolga, hogy ellásson minket idős korunkban”

Ez a legkevésbé egyértelmű megállapítás. Teljesen jogos azon emberek véleménye, akik azt mondják, hogy becsülettel ledolgoznak 40-50 évet, mindig be van fizetve utánuk a járulék, ami azért van, hogy nyugdíjat kapjon belőle. A nyugdíjrendszer valószínűleg teljesen nem fog megszűnni, de az ismert gazdasági, és demográfiai folyamatok miatt szinte biztos nyugdíjcsökkenés várható. Éppen ezért már nem csak az állam dolga, hogy megéljünk idősként, hanem a mienk is. Nem szabad mástól várni a megoldást, bizony nekünk kell a nyugdíjra megtakarítani, hogy kiegészítsük az állami nyugdíjat. És, ha már itt tatunk.

„Majd az utolsó 5 évben bejelentem magam magas bérre”

Még mindig létező tévhit, hogy elég az utolsó 5 évben magas fizetésünknek lennie. Ez nem így van. A mindenkori bejelentett bérünk számít, amely egyes vállalkozások esetén (minimálbéres bejelentés) kellemetlen lehet. Emellett persze a bejelentetten ledolgozott évek száma is fontos, amikor kikalkulálják az állami nyugdíjunkat. Ezért készítettük el a nyugdíjkalkulátort, amely egy átlagos életpályát feltételezve kiszámolja, hogy nagyjából mekkora nyugdíjra számíthatunk. Ehhez elég megadni mindössze a korunkat, és a nettó bejelentett bérünket. Így könnyebb tervezni a nyugdíj kiegészítéssel.

„A nyugdíj megtakarításomat az állam majd úgyis elveszi”

A mai napig élénken él az emberekben, hogy a magánnyugdíjpénztári tőke visszakerült az államháztartásba, sőt azóta már el is fogyott. Korábban is sokat írtunk erről, hiszen ez a félelem is érthető, de ettől függetlenül ne vonjunk le téves következtetéseket. Röviden összefoglalva, a magánnyugdíjpénztár a egy speciális adó volt. A munkáltatónk a bejelentett bérünk után utalta egyből a pénztárba a havi díjakat, anélkül, hogy bármilyen adóvonzata lett volna. Ezért történhetett meg, hogy az állam visszarendelte ezt az összeget a költségvetésbe, kivéve ha nem nyilatkoztunk róla, hogy megtartjuk ezt az összeget. A jelenlegi 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarításnál azonban teljesen más a helyzet. Ezeket ugyanis a saját leadózott jövedelmünkből fizetjük, tehát ily módon az államnak nincs ráhatása. Ez olyan lenne, mintha a bankszámlánkról emelne le pénzt, ami nem történt meg. Szóval ne aggódjunk, hanem cselekedjünk.

Készüljünk a nyugdíjas évekre!

Ennek a cikknek az volt a célja, hogy az esetlegesen felmerülő tévhitek mindenkiben megszűnjenek, és egyértelműen lássák a helyzetet. Fogunk kapni állami nyugdíjat, de valószínűleg egyre kisebbet. Nekünk az a feladatunk, hogy a kieső jövedelmünket pótoljuk, ha nem szeretnénk kevesebb pénzből élni. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kellemes beszélgetés alkalmával minden kérdésére választ kap, és együtt meg tudjuk tervezni az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas éveit.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?