Tévhit, hogy a külföldi munkából önmagában jó nyugdíjad lesz

Viszonylag gyakran írják kedves olvasóink, hogy előtakarékosság helyett külföldön kell munkát vállalni, mert abból akár rövid idő alatt jó nyugdíjat lehet összeszedni. Szép elgondolás, de sajnos hibás a gondolatmenet. Aki ebben hisz, azt kellemetlen meglepetések érhetik, mikor nyugdíjas korba lép.

Tévhit, hogy a külföldi munkából önmagában jó nyugdíjad lesz

Magyarországon is jellemző, hogy bizonyos emberek Nyugat-Európában vállalnak munkát, mert ott magasabb bérekre számíthatnak. Ez nem egyedülálló jelenség, egész Kelet-Európában ez a tendencia. Sok magyar tartósan elhagyja az országot (a visszatérés igénye nélkül), innentől nekik a magyar állami nyugdíj lényegtelen lesz.

Sokan hazatérnének időskorukban

De mi van azokkal, akik csak dolgozni járnak külföldre, időskorukra viszont visszatérnének Magyarországra? Ők jobb esetben be vannak jelentve külföldön munkavállalóként, így az adókat és a járulékokat is abban az országban fizetik meg. A magyar államtól így nem sok nyugdíjra számíthatnak, amikor nyugdíjasként visszatérnek a magyar rendszerbe.

Kár lenne tagadni, hogy nem mindenkit jelentenek be a külföldi munkahelyükön. Ők gyakorlatilag sem Magyarországon, sem külföldön nem adóznak érdemben. Így nyugdíjra sem nagyon számíthatnak ezek az emberek.

Az állami nyugdíjnak búcsút mondhatsz

Mint látod, az állami nyugdíj egyik esetben sem lesz képes pótolni a korábbi béredet. Ez is mutatja, hogy kénytelen vagy félretenni, ha ezt el akarod kerülni. Mikor azt gondolod, hogy a magasabb nyugati bérből úgyis lesz tőkéd, azért érdemes abba is belegondolni, hogy hány évig fogsz még élni.

A születéskor várható élettartam jelenleg 72-78 év Magyarországon a férfiak, illetve a nők esetében. Az egyre fejlődő orvostudomány és gyógyszerek miatt ez az életkor várhatóan csak növekedni fog. Vagyis te már jó eséllyel leszel nyugdíjas 20-25 éven keresztül. De ha csak 75 éves korodig élsz, akkor is 10 évnyi megtakarítást kell felhalmoznod.

Mennyi pénzt kellene félretenned?

Vegyük például Németországot, ahol 300 ezer forintnyi összeget könnyen megkereshetsz havonta (ez nagyjából a német minimálbérnek felel meg). Feltételezem, hogy az életszínvonalat, amit ez a kereset biztosít, később sem szeretnéd alamizsnára cserélni.

Magyar nyugdíjra nem biztos, hogy jogosult leszel, ha túl keveset dolgoztál Magyarországon. Ha külföldön sem adóztál, akkor onnan sem lesz nyugdíjad. Így csak a folyószámládon összegyűlt pénzre támaszkodhatsz. Külföldi keresetből futja nyugdíjra úgyis, nem? Nem biztos.

Ha fent szeretnéd tartani az addigi életszínvonaladat, mondjuk 80 éves korodig, akkor 300 000 Ft × 12 hónap × 15 év, azaz 54 millió forintot össze kell gyűjtened 65 éves korodra. Pontosabban ennél többet is, mert az infláció miatt 15 év múlva kevesebbet fog érni a pénzed.

Reálisnak tartod, hogy ennyit félre tudsz tenni?

De ha azt mondod, hogy Magyarországon ennek a felével is beéred (mivel itt olcsóbbak a szolgáltatások), akkor is 27 millió forintot össze kell gyűjtened. 25 év alatt ez nem lehetetlen cél, csak kérdés, hogy van-e elég önfegyelmed ahhoz, hogy minden hónapban elkülöníts egy bizonyos összeget a nyugdíjadra. Ezért is jobb nyugdíjstratégiában gondolkodni, mert tudatosan, előre megtervezetten sokkal hatékonyabban lehet nyugdíjra gyűjteni, mint ötletszerűen.

Másrészt minek is gyűjtögetnéd a pénzt a folyószámládon, miközben úgy ráfizetéses? A kamatok történelmi mélyponton vannak, az infláció viszont szorgalmasan dolgozik, így a pénzed évről évre 2-3%-kal kevesebbet ér (ha nem teszel ellene).

Választhatnál akkor olyan megoldást is, ami biztossá teszi, hogy minden hónapban félretedd a nyugdíjra szánt pénzt. Ráadásul egy jól kiválasztott nyugdíjcélú program lehetővé teszi, hogy sokkal hatékonyabban, a banki kamatok többszörösét elérve gyarapíthasd a nyugdíjad.

Gondold végig higgadtan a lehetőségeid

Elhiszem, hogy vannak aggályaid. Ezért csak arra kérünk, hogy tájékozódj arról, milyen lehetőségeid lennének nyugdíj megtakarítások terén. Csak akkor tudhatod biztosra, hogy jó döntést hoztál, ha előtte legalább a lehetőségeidet megismerted.

Érdekel, mekkora nyugdíjcélú megtakarításod lehetne, ha most elkezdenél félretenni? Kalkulátorunk segítségével utánaszámolhatsz. Hidd el, meg fogsz lepődni az eredményen.

Ha maradt kérdésed, és bízunk benne, hogy ez így van, akkor a cikk alatt felteheted. Ha inkább személyes tanácsadásra jelentkeznél, ami teljesen ingyenes, akkor itt tudod megtenni.

Richter Ádám
Pénzügyi szakértő, elemző, cikkíró.
Linkedin
Nyugdíj megtakarítási szakértő, elemző és cikkíró. 2017 óta a GRANTIS tagja.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?