Tényleg drága a nyugdíjbiztosítás? Utánajártunk!

Verba György

Szerencsére egyre tudatosabban kezeljük a pénzügyeinket, és egyre kevésbé fogadjuk el a sztereotípiákat. Az egyik leggyakoribb ezek közül, hogy a nyugdíjbiztosítást nem éri meg választani, mert drága. A drágaság fogalma eleve relatív, de nézzük meg, hogy igaza van-e azoknak, akik ezt állítják, vagy esetleg egy újabb tévhittel van dolgunk!

A költségszerkezet és a TKMNY

A nyugdíjbiztosítások zöme unit linked típusú, vagyis befektetési egységekhez kötött. A közhiedelem szerint ezek drágák, de érdemes utánaszámolni ennek. Az ilyen típusú nyugdíjbiztosításoknak ugyanis kicsit hasonlít a költségszerkezete a hitelekhez annyiban, hogy itt is az elején vonják el a magasabb költségeket. Ez egyben azt is jelenti, hogy az első 3-4 évben csak ritka esetben lesz pozitív az egyenlegünk, de mivel a nyugdíjbiztosítást (jelenleg) a 65. életévünkig szólóan indítjuk, ezért ezzel nincs is semmi probléma, hiszen a végén kell nyereségesnek lennie a nyugdíj előtakarékosságnak.

Pontosan azért határozta meg a Magyar Nemzeti Bank (mint felügyeleti szerv) a TKMNY mutatószámot, hogy a költségek ne szaladjanak el. Jelenleg (is) az összes nyugdíjbiztosítás megfelel az elvárásoknak. A speciális TKM mutatót azonban nehéz helyesen értelmezni.

A TKMNY szerepe

Elvileg ez a jelölőszám azt mutatja meg, hogy mekkora hozamot kell elérnie a nyugdíjbiztosításnak minden évben, hogy visszakapjuk azt a pénzt, amit befizettünk. Ha megvizsgáljuk a biztosítók 20 éves TKM értékeit, azt látjuk, hogy általában 1% és 4% között található. Magyarul, ha az általunk összeállított portfólió évente elér 4%-os hozamot, akkor már nem lehet veszteséges a nyugdíj megtakarításunk, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a jóváírt adókedvezményeket (és azok hozamait) nem tartalmazza a TKM mutató, vagyis még kisebb nyereség is elég lehet.

A befektetési alapok széles spektrumából lehet választani, de az egyes nyugdíjbiztosítások adatlapjának legalján is látható, hogy elég kevés van közülük, amely nem éri el az éves 6-7%-so hozamot. Ez alapján kijelenthető, hogy nem drága a nyugdíjbiztosítás, mert várhatóan nyereséges lesz, nem kell hozzá szakmai ismeret, és számos plusz szolgáltatása van.

Ne kizárólag a TKM (NY) alapján döntsünk!

A TKM egy típuspéldára alapoz, vagyis úgy mutatja meg az „éves költséget”, hogy azt feltételezi, évente 210 ezer forintot fizetünk be 10, 15, vagy 20 évig. Éppen ezért számos esetben nem mérvadó, hiszen nem lehet megállapítani, hogy mekkora a szerződés éves költsége, ha mi 120 ezer, vagy 350 ezer forintot teszünk félre évente. Arról már nem is beszélve, hogy a mi szerződésünk szólhat akár 30-35 évre is.

A nyugdíjbiztosítás kalkulátorunk éppen ezért nem is a TKM értékekkel számol, hanem szépen tételesen az összes költséget elvonja, így élethű képet tud adni azokra a nyugdíjbiztosításokra is, ahol a TKM nem tud.

Amennyiben szeretnéd tudni, hogy neked melyik nyugdíjbiztosítás éri meg a legjobban, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Nagyjából egy óra alatt el tudjuk végezni a megfelelő összehasonlításokat, és megtaláljuk az ideális megoldást.

Ezt a cikket 1858 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555