Szerezzünk plusz százezreket a nyugdíjunkhoz!

Verba György

Itt a december, vagyis szinte mindenkinek a fejében a karácsonyi vásárlás, és az ünnepek megszervezése jár. Az év ezen hónapjában azonban más dologra is érdemes odafigyelni. Minden évben december 31-ig van lehetőség ugyanis az amúgy igen magas adónkból visszaszerezni akár 280 ezer forintot is nyugdíj előtakarékosságokon keresztül.

Nyugdíjra félre kell tenni!

Az idei évben, köszönhetően a tavaly bevezetett nyugdíjbiztosításoknak is, szinte nem volt nap, hogy ne jelent volna meg valami érdekesség, vagy éppen egy lesújtó hír a nyugdíjakkal kapcsolatban. A tény azonban egyértelmű, hogy mindenképpen kell mindenkinek egy nyugdíj megtakarítás, ami a nyugdíjkalkulátor is alátámaszt, hiszen a jelenlegi keresetünk töredékét kapjuk csak meg. 40-45 év munka után ki az, aki a megszokott 150 ezer forint helyett csak 80-90 ezer forintból szeretne élni? Nem sokan válaszolnának „igen”-nel erre a kérdésre, ezért nézzük, milyen nyugdíj megtakarításokból választhatunk!

A 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítás

Egészen 1998 óta választhatjuk magunknak az önkéntes nyugdíjpénztárakat. Ez egy olyan konzervatív nyugdíj megtakarítás, amit akár a munkáltatónk is fizethet nekünk, igaz ilyenkor nem jár rá adókedvezmény. Pedig a 20%-os évente akár 150 ezer forintos összegről nem érdemes lemaradni.

A 2006-os évtől választhatjuk a nyugdíj előtakarékossági számlát is (röviden NYESZ). Ezt a megtakarítást azoknak találták ki, akik értenek a befektetésekhez. Itt ugyanis nekünk kell minden tevékenységet végezni, a részvények adás-vételétől kezdve a kötvények jegyzéséig. Erre az állam a befizetéseink 20%-át éves szinten 100 ezer forintot ad vissza az SZJA-ként befizetett adónkból, viszont ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk, akkor akár éves 130 ezer forintot is.

Végül, de nem utolsósorban 2014 óta már léteznek olyan befektetéses életbiztosítások is, amelyekre szintén tudunk adójóváírást igényelni. ezeket hívjuk nyugdíjbiztosításoknak, amelyek ötvözik az előző két nyugdíj megtakarítás előnyeit. Nekünk kell választanunk befektetési alapokat, de ezeket szakértők kezelik, így nekünk nem kell szakmai tapasztalattal rendelkeznünk, mégis esélyünk van átlag feletti nyereséget elérni. Az adókedvezmény mértéke 20%, évente akár 130 ezer forint.

Most, hogy ismerjük őket, nézzük meg, hogy miért érdemes még idén indítani egyet!

Használjuk ki az adókedvezményt már az idei évre is!

Ezekre a nyugdíj megtakarításokra az adóbevallásunkon keresztül tudjuk visszaigényelni az adókedvezményt, ahogy fent is említettük az SZJA-ként befizetett adónkból. A személyi jövedelemadó (SZJA) a bruttó bérünk 16%-a. Ez az adónem mindenkinek van, kivéve a KATA-s vállalkozóknak, így ők nem tudnak élni a lehetőséggel, de azok is figyeljenek, akik kihasználják a családi adókedvezményt, mert azt is az SZJA-ból utalja az állam.

Az adókedvezmény az adott naptári év befizetései után tudjuk igényelni, tehát ha valaki most indít el mondjuk egy 650 ezer forintos nyugdíjbiztosítást, az akár már februárban megkaphatja a 130 ezer forintos adókedvezményt. Ez az adójóváírás a nyugdíj megtakarításhoz fog csapódni, így további hozamokat fog termelni a nyugdíjas éveinkig.

Azt is érdemes tudnunk, hogy egyszerre lehet több nyugdíj megtakarításunk is, amire összesen legfeljebb 20%, évente 280 ezer forintot tudunk visszaigényelni. Egy egyszerű példával szemléltetve ez azért fontos, mert ha az önkéntes nyugdíjpénztárba fizetünk be évente 1 millió forintot, akkor is csak 150 ezer forintot igényelhetünk vissza.

Viszont, ha ez 2 nyugdíj megtakarításba tesszük, akkor jelen esetben mind a 200 ezer forintot vissza tudjuk venni az államtól.

Mielőtt megindulna a pénzvadászat és gyorsan rohannánk nyugdíj megtakarításokat indítani, érdemes egy pillanatra megállni. Az egyes nyugdíj előtakarékosságok között ugyanis óriási különbségek vannak, amely több millió forint elvesztését is magával hozhatja. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kellemes beszélgetés közben együtt megtaláljuk a megfelelő szerződéseket, és nem kell aggódni a nyugdíjas évek miatt.

Ezt a cikket 1764 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555