Szerezzünk biztos nyugdíjat 3 lépésben!

Verba György

Nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen egy rendszerváltozás kellős közepében élünk. A jelenlegi életünkre is meg kell keresni az anyagi forrást, de nem lehet nem tudomásul venni azt sem, hogy nyugdíjra is gyűjtenünk kell.

Az első lépés megtalálni a pénzt a fizetésünkben

Mivel a nyugdíjproblémával mindannyian tisztában vagyunk, ezért általában egyetlen akadálya lehet annak, hogy nem indult még el a nyugdíj megtakarításunk, a pénz. Valóban kellemetlen lehet a helyzet, hiszen egyfelől sosem tudunk elég bevételt szerezni (ki-ki a maga szintjén), de ha kiszámoljuk a nyugdíjkalkulátorral a várható nyugdíjunkat, akkor pedig egy szomorú jövőkép közeledik felénk. Erre az égető problémára mindannyiunknak megoldást kell találnia.

Erre a legegyszerűbb megoldás, ha egy hatékony bevétel-kiadás táblázatot készítünk, és már az első hónapban észre fogjuk venni, hogy bizony a keresetünk 10%-át simán tudjuk annál hasznosabb célra (például nyugdíj megtakarítás) fordítani, mint amire most kicsúszik a kezünk közül. Emellett persze számos olyan gyakorlatias praktika létezik, amelyek nem okoznak nehézséget, és mégis sok pénz marad nálunk, a részleteket itt lehet elolvasni.

Másodszorra meg kell találni a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot

Amint megvagyunk, és megtaláltuk a nyugdíj előtakarékosságra szükséges forrást, akkor a nehezén már túl is vagyunk. Most már csak arra kell figyelnünk, hogy azt a nyugdíj megtakarítást válasszuk, amellyel várhatóan a legjobban járunk. Az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ számla, és a nyugdíjbiztosítás is lehet jó megoldás, de már csak azért is érdemes szakértővel konzultálni mielőtt választunk, mert ezeken belül több mint száz egyedi ajánlat várja, hogy aláírjuk. Mindenképpen jól járunk, hiszen ez a megtakarítás később a miénk lesz, de ha rászántuk magunkat, akkor járjunk a lehető legjobban. Márpedig a nyugdíjbiztosítás kalkulátor szerint, ha félreteszünk havi 10 ezer forintot 20 éven keresztül, akkor lehet a végén 5.032.852 forintunk is, de akár 3.990.423 forint is. Ha rendesen végig fizetjük ezt a 20 évet megérdemeljük, hogy az 1 millió forinttal magasabb összeg jusson nekünk. Ehhez azonban már az elején a legjobbat kell választanunk.

Végül pedig egy-két trükk a hatékony megtakarításért

Amikor ezekkel megvagyunk, akkor mindössze egy-két praktikát érdemes bevetni, hogy minél magasabbra emeljük a várható privát nyugdíjunkat. Az első ilyen, hogy lehetőség szerint éljünk az értékkövetés lehetőségével, hiszen ezzel tudjuk ellensúlyozni a pénz értéktelenedését. Sőt, az is jelentősen növeli a záró egyenleget, ha időnként eseti befizetéseket eszközölünk. Nyugdíjbiztosítás esetén pedig figyeljünk oda, hogy az általunk választott biztosító hogyan fekteti be az adókedvezményt. Ugyanis nem mindegy, hogy a befizetéseink 20%-ként megkapott adókedvezmény évente 1,5% nyereséget termel, vagy 6-7%-ot.

Nehéz elkezdeni, de annál jobb lesz a lejáratkor

A nyugdíj megtakarítás egy kicsit hasonlít a biciklizéshez. Az első lépés mindig nehéz, hiszen egy álló járművet kell beindítani, de amikor elindultunk, akkor utána már visz minket a lendület. Ez pontosan így működik a nyugdíj előtakarékosságnál is. Minél jobb a bicikli, annál könnyebb irányítani, és annál messzebb lehet vele jutni. Ha szeretné a legjobb nyugdíj megtakarítást, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Együtt megtaláljuk a legjobb megoldást, hogy anyagi gondoktól mentes legyen az idős kora.

Ezt a cikket 1910 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555