Szenved a nyugdíjrendszer, de nem fog megszűnni

Finoman fogalmazva is szkeptikusak az emberek a nyugdíjjal kapcsolatban, úgy itthon, mint az egész világon. Ennek vannak valós, és kevésbé valós okai. Most fókuszáljunk azokra a tényekre, amelyek ha nem is a nyugdíjrendszer megszűnését vetítik elő, de egyértelműsítik a nyugdíj megtakarítások létjogosultságát. Figyelem, lesz egy kevésbé ismert tény is köztük.

A sokat emlegetett demográfia

A nyugdíjrendszer és a demográfia fogalma már szinte összeforrt, hiszen ha az egyiket említjük, akkor a másik is biztosan szóba kerül. Sokan azt mondják, hogy emiatt fog megszűnni a nyugdíjrendszer, de nem fog. Nézzük meg, hogy az alábbi kép mit is mutat:

Szenved a nyugdíjrendszer, de nem fog megszűnni

A vízszintes fehér csík az 1975-ben születetteket mutatja, akik arányaiban a legtöbben vannak. Ők, a mostani 41 évesek összesen 181.867 főt számlálnak. Kicsivel feljebb az 1954-ben születettek 161.717-en vannak. Ők azok akik mostanában mennek nyugdíjba, és ezáltal az állam háztartást nem a bevételi oldalról (adók, járulékok) érintik, hanem kiadás oldalon (nyugdíj). Ez már nehéz helyzetet fog szülni, de még simán kezelhető. Amikor 20-25 év múlva nyugdíjba vonulnak az 1975-ben születettek, akkor várható drasztikus nyugdíj csökkenés. Csökkenés, de nem megszűnés. És mivel a mostani nyugdíjak sem elegendőek a tisztességes megélhetéshez (itt tudsz a nyugdíjkalkulátorral számolni), ezért csak a nyugdíj megtakarításban érdemes a megoldást keresni.

Az alacsony kötvénypiaci hozamok

Nem is gondolnánk, hogy milyen nagy befolyással vannak az alacsony kötvényhozamok a nyugdíjakra. Az államok, illetve a külföldi cégek nyugdíjalapjai ugyanis rendszeresen be vannak fektetve. Magyarországon sem úgy működik a nyugdíjkifizetés, hogy egy nagy széfből kiveszik a pénzt és odaadják a nyugdíjasoknak.

Az ilyen jellegű nyugdíjalapok szinte mindig alacsony kockázatú kötvényekben, likviditási alapokban vannak elhelyezve. Ha nem így lenne, akkor úgy járnának, mint a japán nyugdíjalap, amely több, mint 51 milliárd dollár veszteséget szenvedett. Mivel a betervezett hozamoktól elmaradnak a korábbi évekhez képest a kötvények is, ezért ez is egyfajta hiányt szül. Az államok/cégek nem mondhatják, hogy nem sikerült elég hozamot termelni, ezért most nem 120 ezer forint nyugdíjat adunk, csak 107 ezer forintot.

Összegezve, ez a két tényező, amely miatt ingatag a nyugdíjrendszer, de egyik sem okozza a megszűnését. Ráadásul az államnak mindig is szüksége lesz bevételre (adóra), ezért sem fogja teljes mértékben megszüntetni a nyugdíjfolyósítást. Viszont a csökkenés az szinte borítékolható, ezért forduljunk a nyugdíj előtakarékosságok felé.

Nekünk kell pótolni a várható nyugdíjhiányt

Ebben a cikkben megnéztük, hogy miért is mondják oly sokan, hogy bajban van a nyugdíjrendszer. Arra is kitértünk, hogy ezek valós problémák, de a nyugdíj intézmény végleges megszűnése nem reális. Arra viszont komoly az esély, hogy olyan alacsony összegű lesz, hogy abból tényleg nem lehet majd megélni. Ezért van szükség egy jó nyugdíjtervre, szóval találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kellemes kávé mellett megtervezzük, hogyan lehet anyagi gondoktól mentes nyugdíjas éveket eltölteni.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?