Szegény életre számíthatsz nyugdíjasként, ha másoktól várod a megoldást

Richter Ádám

Aki külső segítségre számít, az nagyot fog csalódni nyugdíjasként, de addigra már késő lesz. A nyugdíjrendszer összeomlása rohamosan közeledik, és erre már most fel kell készülnöd. Bemutatunk néhány megdöbbentő statisztikát, és elmondjuk, hogyan találhatsz kiutat a közelgő elszegényedésből.

Magyarország nem olyan régóta része a piacgazdaságnak, ezért az emberek általában bizalmatlanok a piaci megoldásokkal szemben, és az államtól várják a megoldást. Az állam viszont tehetetlen, mert számos olyan tényező befolyásolja a nyugdíjrendszert, amire nincs hatása.

Ezért nem fog eltartani az állam

Ma körülbelül 4 millió aktív munkavállaló tart el kétmillió nyugdíjast. Mire a mostani 40 évesek nyugdíjba mennek, az ország össznépessége már csak 8,5 millió fő körül lesz, vagyis felmerül a kérdés, ki fogja az akkori nyugdíjasokat eltartani. Persze az is kérdéses, hogy mikor mennek egyáltalán nyugdíjba. Nem olyan rég még 62 volt a nyugdíjkorhatár, most már 65-nél tartunk, és teljesen reális félelem, hogy megy ez még feljebb is a következő évtizedekben.

A népességfogyásnak több oka van. Egyrészt (szerencsére) tovább élnek az emberek a modern orvostudománynak és a jobb életkörülményeknek köszönhetően. Másrészt nem születik elég gyermek ahhoz, hogy a népességfogyással lépést tarthassunk. A fiatalok közül sokan külföldre vándorolnak, és gyakran tartósan el is hagyják az országot. E tényezők miatt eltolódnak a demográfiai arányok, és az idősek kerülnek túlsúlyba, akik sok esetben gondoskodásra szorulnak. 2060-ra már a társadalom egyharmada lesz nyugdíjas.

A nyugdíjak már most is csak a korábbi fizetés 80%-át képesek biztosítani. Tedd fel a kérdést magadnak, hogy milyen nyugdíjra számíthatsz 20-30 év múlva a jelenlegi demográfiai helyzet mellett. Talán te is érzed, hogy egy aktív kereső aligha lesz képes jólétben eltartani saját magát és még kettő másik nyugdíjast.

Ha a gyermekedtől várod a megoldást, akkor is ugyanez a helyzet. Elég lesz neki a saját megélhetését és a saját nyugdíját előteremteni, nemhogy még a tiédet is pluszban.

Majd eltartom én saját magam

Sokan úgy gondolják, hogy nyugdíjas korukban is dolgozni fognak. Ez sajnos a legtöbb esetben naiv elképzelésnek bizonyul. Nem biztos, hogy munkaképes maradsz, vagy ha mégis, ilyen életkorban a munkaerőpiacon sem könnyű boldogulni. A magyar nyugdíjasoknak mindössze 6%-a dolgozik 65 év felett is, és a többség már 57-58 évesen nyugdíjba vonul, mert nincs más választása.

A korral együtt jár, hogy többet kell orvoshoz járni. Az egészségügyi kiadások kétharmadát már most is a 65 év felettiekre költi az ország. A demográfiai folyamatok miatt a közegészségügy is bajba kerülhet. Csak az érezheti magát biztonságban hosszú távon, akinek van pénze a privát egészségügy megfizetésére.

„Addigra lesz egy csomó pénzem a bankban, az elég lesz arra a pár évre” – jön a következő érv. A valóság az, hogy jó eséllyel fogsz körülbelül 75-80 évig élni, vagyis 10-15 éven át nyugdíjas lehetsz. De 80 évnél idősebb nyugdíjasból is jelenleg 374 000 fő él, és ez a szám csak nőni fog.

Vagyis több évtizedre kell pénzt felhalmoznod. A szinte nem létező banki kamat nem fog gazdaggá tenni. Ha az állami nyugdíjat a banki megtakarításaidból szeretnéd kiegészíteni, akkor 6-10 millió forintot minimum félre kell tenned. Jól menő vállalkozóként ez lehet, hogy egyszerűbben megy, de akkor valószínűleg az igényeid is nagyobbak. Másrészt a bankban megtakarítani olyan, mint hegyet mászni fél kézzel: nem lehetetlen, de nem is túl eredményes. És minek is tennéd, mikor vannak jobb lehetőségeid?

Ezért jobbak a piaci megoldások

Elég igazságtalan és demotiváló, hogy egy életen át fizeted a nyugdíjjárulékot, amit azonnal elköltenek helyetted, és mire te nyugdíjba mész, már nem lesz, aki eltartson élhető keretek között.

Mennyivel jobban hangzik, hogy a pénzt tényleg magadnak teszed félre, és nyugdíjasként te kapod meg, nem más. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a privát nyugdíj megtakarítások egyikét, vagyis a NYESZ-t, az önkéntes nyugdíjpénztárt vagy a nyugdíjbiztosítást.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan 6,59%-os nettó hozamrátát értek el a tavalyi év során, ami máris sokkal jobb, mint amit a bankbetétek nyújtani tudnak. Nyugdíjbiztosítást már összesen 194 ezren kötöttek, amely megoldásnál egyébként a kétszámjegyű hozam sem kizárt (csak jól kell tudni választani). A NYESZ tőzsdei ismereteket feltételez, ezért azt csak az emberek 1-3%-a tudja jól kihasználni.

Kérdésed van?

Ha érdekel, hogyan tudnál érdemben felkészülni a nyugdíjas éveidre, és gyakorlati tanácsokra van szükséged, akkor írj nekünk, és egy ingyenes konzultáció keretében megbeszélhetjük a lehetőségeket.

Ezt a cikket 1226 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555