Szegény életre számíthatsz nyugdíjasként, ha másoktól várod a megoldást

Richter Ádám | Mánia Fitness
Richter Ádám

Aki külső segítségre számít, az nagyot fog csalódni nyugdíjasként, de addigra már késő lesz. A nyugdíjrendszer összeomlása rohamosan közeledik, és erre már most fel kell készülnöd. Bemutatunk néhány megdöbbentő statisztikát, és elmondjuk, hogyan találhatsz kiutat a közelgő elszegényedésből.

Magyarország nem olyan régóta része a piacgazdaságnak, ezért az emberek általában bizalmatlanok a piaci megoldásokkal szemben, és az államtól várják a megoldást. Az állam viszont tehetetlen, mert számos olyan tényező befolyásolja a nyugdíjrendszert, amire nincs hatása.

Ezért nem fog eltartani az állam

Ma körülbelül 4 millió aktív munkavállaló tart el kétmillió nyugdíjast. Mire a mostani 40 évesek nyugdíjba mennek, az ország össznépessége már csak 8,5 millió fő körül lesz, vagyis felmerül a kérdés, ki fogja az akkori nyugdíjasokat eltartani. Persze az is kérdéses, hogy mikor mennek egyáltalán nyugdíjba. Nem olyan rég még 62 volt a nyugdíjkorhatár, most már 65-nél tartunk, és teljesen reális félelem, hogy megy ez még feljebb is a következő évtizedekben.

A népességfogyásnak több oka van. Egyrészt (szerencsére) tovább élnek az emberek a modern orvostudománynak és a jobb életkörülményeknek köszönhetően. Másrészt nem születik elég gyermek ahhoz, hogy a népességfogyással lépést tarthassunk. A fiatalok közül sokan külföldre vándorolnak, és gyakran tartósan el is hagyják az országot. E tényezők miatt eltolódnak a demográfiai arányok, és az idősek kerülnek túlsúlyba, akik sok esetben gondoskodásra szorulnak. 2060-ra már a társadalom egyharmada lesz nyugdíjas.

A nyugdíjak már most is csak a korábbi fizetés 80%-át képesek biztosítani. Tedd fel a kérdést magadnak, hogy milyen nyugdíjra számíthatsz 20-30 év múlva a jelenlegi demográfiai helyzet mellett. Talán te is érzed, hogy egy aktív kereső aligha lesz képes jólétben eltartani saját magát és még kettő másik nyugdíjast.

Ha a gyermekedtől várod a megoldást, akkor is ugyanez a helyzet. Elég lesz neki a saját megélhetését és a saját nyugdíját előteremteni, nemhogy még a tiédet is pluszban.

Majd eltartom én saját magam

Sokan úgy gondolják, hogy nyugdíjas korukban is dolgozni fognak. Ez sajnos a legtöbb esetben naiv elképzelésnek bizonyul. Nem biztos, hogy munkaképes maradsz, vagy ha mégis, ilyen életkorban a munkaerőpiacon sem könnyű boldogulni. A magyar nyugdíjasoknak mindössze 6%-a dolgozik 65 év felett is, és a többség már 57-58 évesen nyugdíjba vonul, mert nincs más választása.

A korral együtt jár, hogy többet kell orvoshoz járni. Az egészségügyi kiadások kétharmadát már most is a 65 év felettiekre költi az ország. A demográfiai folyamatok miatt a közegészségügy is bajba kerülhet. Csak az érezheti magát biztonságban hosszú távon, akinek van pénze a privát egészségügy megfizetésére.

„Addigra lesz egy csomó pénzem a bankban, az elég lesz arra a pár évre” – jön a következő érv. A valóság az, hogy jó eséllyel fogsz körülbelül 75-80 évig élni, vagyis 10-15 éven át nyugdíjas lehetsz. De 80 évnél idősebb nyugdíjasból is jelenleg 374 000 fő él, és ez a szám csak nőni fog.

Vagyis több évtizedre kell pénzt felhalmoznod. A szinte nem létező banki kamat nem fog gazdaggá tenni. Ha az állami nyugdíjat a banki megtakarításaidból szeretnéd kiegészíteni, akkor 6-10 millió forintot minimum félre kell tenned. Jól menő vállalkozóként ez lehet, hogy egyszerűbben megy, de akkor valószínűleg az igényeid is nagyobbak. Másrészt a bankban megtakarítani olyan, mint hegyet mászni fél kézzel: nem lehetetlen, de nem is túl eredményes. És minek is tennéd, mikor vannak jobb lehetőségeid?

Ezért jobbak a piaci megoldások

Elég igazságtalan és demotiváló, hogy egy életen át fizeted a nyugdíjjárulékot, amit azonnal elköltenek helyetted, és mire te nyugdíjba mész, már nem lesz, aki eltartson élhető keretek között.

Mennyivel jobban hangzik, hogy a pénzt tényleg magadnak teszed félre, és nyugdíjasként te kapod meg, nem más. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a privát nyugdíj megtakarítások egyikét, vagyis a NYESZ-t, az önkéntes nyugdíjpénztárt vagy a nyugdíjbiztosítást.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan 6,59%-os nettó hozamrátát értek el a tavalyi év során, ami máris sokkal jobb, mint amit a bankbetétek nyújtani tudnak. Nyugdíjbiztosítást már összesen 194 ezren kötöttek, amely megoldásnál egyébként a kétszámjegyű hozam sem kizárt (csak jól kell tudni választani). A NYESZ tőzsdei ismereteket feltételez, ezért azt csak az emberek 1-3%-a tudja jól kihasználni.

Kérdésed van?

Ha érdekel, hogyan tudnál érdemben felkészülni a nyugdíjas éveidre, és gyakorlati tanácsokra van szükséged, akkor írj nekünk, és egy ingyenes konzultáció keretében megbeszélhetjük a lehetőségeket.

Ezt a cikket 158 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555