Rossz kifogás, ha az infláció miatt nem teszel félre

Mikor a megtakarítás jön szóba, nagyon gyakori félelem (vagy kifogás), hogy a pénz nem őrzi meg a reálértékét. Pedig de, megőrzi, ha jól választasz befektetést: ebben a reálhozamok és az indexálás is segít.

Rossz kifogás, ha az infláció miatt nem teszel félre

Talán már az általános iskolásoknak is feltűnik, hogy ami tavaly még 199 Ft-ba került a boltban, az idén már 219 forint. Középiskolában már azt is megtanulja az ember, hogy a pénz természetes tulajdonsága, hogy veszít az értékéből, és ennek mértékét inflációnak nevezzük, ami 2-3% évente, legalábbis nyugodt gazdasági klímában.

Rossz kifogás, ha az infláció miatt nem teszel félre

A megtakarítani szándékozóknak emiatt gyakori aggodalma, hogy amit ma félretesznek, az 10-20 év múlva kevesebbet fog érni. Valaki ennél is tovább megy, és haszontalannak titulálja a megtakarítást, mert a pénz (szerinte) úgysem fog érni szinte semmit egy-két évtized múlva. Ez kifogásnak kiváló, ugyanakkor nem teljesen igaz.

Akkor igaz, ha valaki befőttes üvegben gyűjt, esetleg bankbetétbe teszi a pénzét, és beéri 0,5% kamattal – ilyenkor valóban csak értéktelenedik a pénz, bár a semminél még ez is többet ér.

Bizonyíték van rá, hogy a reálhozamok elérhetőek

Nyugdíj-megtakarításokkal viszont jó eséllyel elérhetőek az inflációt meghaladó hozamok, tehát a pénz megőrzi az értékét, és még reálhozamot is termel. A Magyar Nemzeti Bank táblázatban vezeti az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét. Ide kattintva megtekinthető, hogy az elmúlt 15 évben a nettó (azaz költségekkel csökkentett) átlaghozamok 6–8% között alakultak a pénztáraknál, ami jócskán infláció felett van.

A nyugdíjbiztosításokról nincs MNB-s nyilvántartás, már ami a hozamokat illeti. Mi viszont összegyűjtöttük őket a tavalyi év során, és a hozamokat kockázati kategóriák szerint csoportosítottuk, hogy tisztább képet adhasson a kilátásokról:

Rossz kifogás, ha az infláció miatt nem teszel félre

Nyugdíj-előtakarékossági számlás (NYESZ) hozamokról nincsenek információk, mivel ezeknél teljesen a megtakarítóra bízzák, hogyan állítják össze a befektetési portfóliójukat, ezért ezeket lehetetlen összehasonlítani, és az egyéni hozamok sem publikusak. Viszont aki NYESZ-t választ, az valószínűleg ért hozzá annyira, hogy a reálhozamok elérése ne legyen kihívás.

Mit jelent az indexálás, vagyis az értékkövetés?

Az infláció tehát nem akadály egy jól megválasztott befektetés esetén. De hogy még biztosabb legyen a helyzet, a biztosítók bevezették az indexálást, vagyis az értékkövetést. Ez azt jelenti, hogy a havi (biztosítási) díj bizonyos időszakonként (pl. 1-3 évente) növekedik. Például első évben 20 ezer Ft, aztán a negyedik évben 22 ezer Ft a befizetés. Ahogy a bolti árak is növekednek, úgy a befizetett megtakarítási összeg is, ezzel is ellensúlyozni lehet az inflációt. Persze ez csak a befizetések inflációját előzi meg, a bent lévő pénzét nem, de arra ott van a reálhozam.

Az indexálás valamikor kötelező (automatikus), valamikor csak ajánlott, mindenesetre akkor is érdemes élni a lehetőséggel, ha nem írja elő a biztosító. Senkinek sem esik jól évről évre többet fizetni valamiért, de ezt ne kiadásként fogjuk fel, mert ez egy megtakarítás – amit befizettünk, kamatostól visszakapjuk. Másrészt nem elég aggódni az infláció miatt, tenni is kell ellene, és ennek ez az egyik eszköze, bármennyire is kellemetlen növelni a befizetéseket.

Önkéntes nyugdíjpénztáraknál nincs indexálás, a pénztári tagokra van bízva, hogy mennyivel növelik a befizetéseiket. Mivel nem kötelező, így a többség nem indexál, sőt megelégszik a minimális tagdíjjal, ami 3-5 ezer forint. A legtöbben még ezt sem fizetik be: tagok ugyan, de teljesen inaktívak, ami a befizetéseiket illeti. Így aligha lesz élhető nyugdíj-kiegészítésük, és ezért nem a pénztárak a hibásak, mégha utólag esetleg őket is fogják hibáztatni a pénztári tagok.

NYESZ-nél, a jellegéből adódóan, végképp nem várnak el semmiféle indexálást, sőt befizetést sem. Annyit fektetsz be, és olyan politika szerint, ahogy szeretnéd.

Levonhatjuk a következtetést, hogy az infláció, bár természetesen létező probléma, nem lehet kifogás a megtakarítás elindítása ellen, mert a reálhozamokkal és az indexálással kompenzálni lehet. Az már csak rajtad múlik, élsz-e a lehetőséggel.

Richter Ádám
Pénzügyi szakértő, elemző, cikkíró.
Linkedin
Nyugdíj megtakarítási szakértő, elemző és cikkíró. 2017 óta a GRANTIS tagja.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?