Önkéntes nyugdíjszámla

Verba György

Ahogy találkozom az ügyfeleimmel azt tapasztalom, hogy ugyan egyre kevésbé ragaszkodnak a banki megoldásokhoz, de a köztudatban még mindig a bank az első szó, amit mondanak, ha pénzről van szó. Ennek köszönhető, hogy az államilag támogatott nyugdíj megtakarításokat is nyugdíjszámlaként emlegetik, vagy önkéntes nyugdíjszámlaként. Nézzük meg, hogy mit kell tudni az önkéntes nyugdíjszámlákról, és hogyan érdemes használni őket!

Az önkéntes nyugdíjszámlák típusai

Önkéntes nyugdíjszámlát vezethetsz a pénztáraknál, a bankoknál és befektetésalap kezelőknél, valamint a biztosítóknál. Ez a 3 nyugdíj megtakarítás az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ, és a nyugdíjbiztosítás. Mindháromra a befizetéseink 20%-át adókedvezmény formájában visszaigényelhetjük, ami nagymértékben hozzájárul a magasabb lejárati összeg eléréséhez.

Hogyan használjuk az önkéntes nyugdíjszámlát?

Az elején fontos elmondanom neked, hogy mindössze a nyugdíjbiztosításoknál van kötelezően elvárt díjfizetés (persze lehet szüneteltetni a befizetést), a NYESZ-nél, és az önkéntes nyugdíjpénztárnál nincsen. Pályafutásom alatt azt tapasztaltam, hogy ahol nem küldenek díjfizetési emlékeztetőt, ott sajnos rendszeresen elmaradnak a díjak befizetései, amivel folyamatosan csökken a várható lejárati összeg. Azt javaslom, hogy nagyon figyeljünk oda, hogy a nyugdíjkalkulátor segítségével kikalkulált megtakarítás havi díja minden hónapban eljusson az önkéntes nyugdíjszámlánkra.

Használjuk ki az önkéntes nyugdíjszámlák előnyeit, vagyis hogy el tudunk helyezni rajta eseti befizetéseket is. Ezekre a befizetésekre is kaphatunk adókedvezményt, ha a folyamatos díjakra nem használtuk a maximális adó jóváírást. Egy 13. havi fizetés, egy esetleges teljesítménybónusz nagy részét (a kisebb részét költsd magadra, jutalmazd meg magad, hogy jól dolgoztál) érdemes az önkéntes nyugdíjszámlára átutalni.

Megmutatom, hogyha a nyugdíj számládra milyen jó hatással van, ha két évente 100.000 forint eseti befizetést helyezel el. A rendszeres díjfizetés legyen havi 20.000 forint, és szokás szerint 8%-os átlaghozammal számolunk, 3-3% infláció, és indexálás mellett.

A táblázatban található lejárati értékek a mai vásárlói értéken értendőek.

Nézzük meg, hogyha 1978-ban született embernél 29 évig lehet megtakarítani, ami azt jelenti, hogy 14*100.000 forint extra befizetést eszközöl, vagyis összesen 1,4 millió forintot. Az egyenlegek közti különbség mégis 2.688.814 forint, és mai vásárlói értéken(!), azaz számszakilag még nagyobb a különbség. Mit gondolsz, ezek után megéri az önkéntes nyugdíjszámlára alkalmanként plusz pénzt befizetni?

Használjuk jól az önkéntes nyugdíjszámlát!

Ezzel a cikkel az volt a szándékom egy újabb gyakorlatias tippet adjak neked ahhoz, hogy anyagilag gondtalan nyugdíjas éveid legyenek. Az önkéntes nyugdíjszámla, legyen akár NYESZ, vagy önkéntes nyugdíjpénztár, esetleg valamelyik nyugdíjbiztosítás, mind kínálja számodra ezt a lehetőséget. Töltsd ki a cikk alján található űrlapot, és egy órás nyugdíj tanácsadás keretein belül megtaláljuk a legjobb önkéntes nyugdíjszámlát, és hogy ennek hogy tudod kihasználni az előnyeit a leghatékonyabban!

Ezt a cikket 2291 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555