Önkéntes nyugdíjpénztár vagy Nyugdíjbiztosítás?

Richter Ádám

2020-ban is mindenki a lehető legmagasabb hozamokat szeretné elérni, mikor befekteti a pénzét – a lehető legkevesebb kockázattal. Adódik tehát a kérdés, hogy aki nyugdíjra gyűjt, az nyugdíjbiztosítással vagy az önkéntes nyugdíjpénztárral tudja-e elérni a kívánt hozamokat. Nézzük meg, milyen befektetési portfóliókat kínálnak, mik a hozamkilátások, és ez alapján melyik érheti meg jobban.

Mielőtt a nyugdíjcélú megtakarítások hozamait kezdenénk vizsgálni, érdemes felmérni, hogy mennyi ma reálisan az éves hozamelvárás. Korábban a bankbetétek jelentették a mércét: az így szerzett kamatokhoz kockázatmentesen lehetett hozzájutni, ezért az a befektetés számított jónak, ami ezt képes volt meghaladni. 10 éve a 10% feletti kamat sem volt ritka. Ez azonban ma már nem így van.

Talán hallottál róla, hogy a banki kamatok történelmi mélyponton vannak világszerte, konkrétan a 0%-hoz közelítenek, vagyis még a 2-3%-os infláció mértékét sem érik el. Azóta a Prémium Magyar Állampapír (korábban Államkötvény) jelenti a mércét: 3 és 5 éves futamidővel bocsátják ki őket, és az aktuális infláció („fogyasztói árindex-változás”) felett 1% illetve 1,4%-ot fizetnek. Ez jelenleg (2020 szeptemberében) 4,4–4,8%-os éves kamatot jelent a Magyar Nemzeti Bank szerint. Ennek ellenére nagyon sokan még mindig legalább évi 6-8%-os hozamot várnak el, egy jó befektetéstől, ehhez viszont túl kell lépni az állampapír nyújtotta lehetőségeken.

Hogyan tehetsz félre a nyugdíjadra?

És itt jön be a nyugdíj kérdése: ha az idősebb éveid anyagi biztonságát szeretnéd megalapozni, akkor adja magát, hogy kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítást keresel. Három olyan típusa létezik, ami mellé még visszaigényelhető adójóváírás is jár. A három közül a NYESZ-ről most nem lesz szó, annak a buktatóiról itt írtunk részletesen.

A másik kettő az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás. Számos különbség van a kettő között (amikről ebben a cikkben is írtunk), most viszont az általuk kínált befektetési lehetőségekre (portfóliókra) helyezzük a hangsúlyt. Mindkét esetben befektetési alapok közül választhatsz, amikben aztán egy meghatározott stratégia szerint forgatják a pénzed.

Önkéntes nyugdíjpénztár portfóliói

Önkéntes nyugdíjpénztárnál ez úgy néz ki, hogy belépéskor kockázattól függően 3-5 féle portfólió közül választhatsz egyet, aminél a skála egyik vége a klasszikus (fontolva haladó, kockázatkerülő) portfólió, a másik vége a növekedési portfólió, ami több kockázatot és nagyobb részvényarányt enged meg magának. Középen pedig egy kiegyensúlyozott portfóliót találsz, ami kockázati szempontból az előző kettő között van. Ha nem döntesz másként, akkor alapértelmezetten ezt a kiegyensúlyozott befektetői csomagot kapod meg, így nem meglepő, hogy kimagaslóan ez a legnépszerűbb.

Az történik tehát a legtöbb embernél, hogy kiválaszt egy pénztárat, és rábízza magát az alapértelmezett befektetési lehetőségre, amit adnak neki. Azért, mert tanácsadást senkitől nem kap, másrészt nem is akar vele foglalkozni, így jó lesz az, amit kínálnak neki. És ha úgy vesszük, nincs is sok választása. Kevés lehetőségből kisebb eséllyel lehet jó megoldást találni.

Önkéntes nyugdíjpénztár hozamai

Ennek ellenére ha megnézzük az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamait, akkor azt látjuk, hogy voltak jól teljesítő portfólióik (ezt persze érdemes fenntartással kezelni, de erről később). 2019-ben ez azt jelentette, hogy a kiegyensúlyozott alapok 6-8%-os hozamot termeltek (a költségek levonása előtt), míg a növekedési portfóliók néhány pénztárnál a 20%-ot is megugrották. Ha a prémium állampapírt vesszük alapul, akkor elégedettek lehetnénk ezekkel a hozamokkal.

De a befektetők arra is felhívják a figyelmet, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak 10% körüli hozamai nem tartanak örökké. A pénztári teljesítmény nagyban függ a kötvények és részvények hozamaitól, viszont amint kedvezőtlenül változik a piac, a pénztári teljesítmény is visszaeshet, mert nem képesek gyorsan reagálni, és újratervezni a befektetési politikát, szimplán mert kevés portfóliójuk van.

Ráadásul a kiegyensúlyozott portfóliók nagy részében régen kibocsátott állampapírok és kötvények vannak, amik még a 2000-es évek elején tapasztalható magas infláció miatt szintén magas kamatokat biztosítottak. Ezek lejárta után viszont drasztikusan visszaeshet az átlagos hozamszint, ami nagyon sok pénztártagnak okozhat majd csalódást.

Az egyik neves alapkezelő vezetője szerint is aggályos, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak 3-5 portfóliót tartanak fent, miközben

legalább 10 befektetési lehetőségre lenne szükség pénztáranként.

Nem tűnik logikusnak ugyanazt a portfóliót odaadni egy 35 évesnek, mint annak, akinek 10 éve van hátra a nyugdíjig. Aki fiatalabb, az az első egy-két évtizedben több kockázatot is bevállalhat, míg az utolsó évek szólhatnak az alacsony, de biztos hozamokról. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál nincs ilyen szegmentáció, legalábbis kevés rá a lehetőség.

Ennyi befektetést kínál egy nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások egyik tagadhatatlanul nagy előnye, hogy sokféle befektetési lehetőséget kínálnak: biztosítónként általában 10-25 portfólió érhető el. A széles választék jobban lefedi a befektetői igényeket, mert jobban reflektálnak az életkorodra, a hozamelvárásaidra és a kockázatvállaló hajlandóságodra. A befektetési stratégiádon akár menet közben is változtathatsz, és a széles skála lehetővé teszi, hogy a futamidő elején több kockázatot vállalj, aztán fokozatosan haladj a kiegyensúlyozott portfólió irányába (a céldátum alapok pontosan ezt csinálják).

A nyugdíjbiztosítás hozamok így alakultak

Szakértői csapatunk 153 eszközalapot gyűjtött össze nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban (a teljesség igénye nélkül), és egy válságtól és koronavírustól mentes 5 éves időszak hozamait átlagoltuk. Az eredmény az alábbi ábrán látható (kockázati szintek szerint növekvő sorrendben), amiből kiderül, hogy egy nyugdíjbiztosítással is el lehet érni az állampapírénál jobb hozamokat:

Ezek természetesen csak átlagok, ezért is írtuk oda a szórást, vagyis hogy milyen átlagos kilengése volt a hozamoknak pozitív és negatív irányban. A vegyes (közepes kockázatú) portfóliók 3,16% és 8,94% között ingadoztak, a részvényalapok pedig 1,57%-tól 14,73%-ig is elmentek. A rekord nagyságú hozamok viszont ennél is magasabbak voltak, ezeket is összegyűjtöttük:

A legmagasabb hozamok egy helyen

Nézd meg, melyik nyugdíjbiztosítási eszközalapok teljesítettek a legjobban!

Mint látod, a hozamkilátások nagyon eltérőek, ezért rendkívül fontos, hogy jól válassz magadnak megoldást. Már csak azért is, mert a hozam nem minden: a múltbeli hozamokat ismerjük, a jövőbelieket nem. A hozampotenciál is fontos, de mellette oda kell figyelned a költségekre, a befektetés rugalmasságára és más egyéb, személyes szempontokra.

Akkor végül az önkéntes nyugdíjpénztárral vagy nyugdíjbiztosítással járok jobban?

Azzal a nyugdíj megtakarítási típussal jársz jobban, ami a te megtakarítási időtávodra (a nyugdíjig hátralévő éveid száma) a számodra vállalható mértékű kockázat mellett a lehető legmagasabb hozamot és legalacsonyabb költséget prognosztizálja.

Ez lehet az önkéntes pénztár és lehet a nyugdíjbiztosítás is, illetve akár több ajánlat is szóba jöhet a több mint 80 pénzintézeti konstrukció közül.

A legfontosabb az, hogy értsd, hogy mit választasz ez pedig úgy valósulhat meg, ha az információkat független és őszinte forrásból kapod meg.

35 pénzügyi szakértőnk, havonta 600-800 hozzánk forduló érdeklődőnek segít eligazodni ezen a téren, így neked is kötelezettségek nélkül tudunk segíteni.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mit mondanak rólunk, akik már kérték a segítségünket akkor itt elolvashatod ügyfeleink véleményét.

Azt javasoljuk tehát, hogy egy ilyen döntés előtt fordulj független tanácsadóinkhoz, akik megkeresik azt a három lehetőséget, ami az igényeidhez leginkább illik és az előnyökről / hátrányokról is őszintén tájékoztatnak téged.  Iratkozz fel ingyenes személyes tanácsadásunkra, és dönts te is észérvek alapján!

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555