Önkéntes nyugdíjpénztár hozamai

Verba György

Magyarországon az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok közül az önkéntes nyugdíjpénztár tekint vissza a legnagyobb múltra. Egészen 1998-ig kell visszamenni, ha az első önkéntes nyugdíjpénztárak indulását keresed. Épp a 16 éves múltja miatt, itt van a legtöbb adatunk a korábban elért hozamokról. Vizsgáljuk meg őket közelebbről!

Az önkéntes nyugdíjpénztár fogalma

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy olyan konzervatív befektetési forma, ahol 3-5 kész portfólióból tudsz kiválasztani egyet, és a pénztárak ide fektetik be a pénzedet relatív alacsony költségek mellett. Ahogy a bevezetőben is említettem a befizetéseid után adókedvezményt vehetsz igénybe, hogy mekkorát?

Az adókedvezmény, mit hozam

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál tulajdonképpen hozamként is felfoghatod az adókedvezményt, amelynek mértéke az adott évben befizetett díjaid 20%, ami akár 150.000 forintra is rúghat. Azért is foghatod fel egyfajta hozamként, mert az állam a nyugdíjpénztári számládra utalja, és további extra hozamokat termel számodra. Arra viszont figyelj, hogy erre a hozamra csak akkor tehetsz szert, ha te fizeted be a díjakat, ha cafeteria kereten belül fizeti neked a munkáltatód, akkor nem vagy jogosult az adókedvezmény igénybevételére. Nézzük meg a portfóliókat, és a hozamaikat!

A portfóliók

Van olyan pénztár, mint például az Erste, ahol mindössze egy portfóliót választhatsz, az általános azonban, ha legalább 3 külön portfóliót kínál egy pénztár, így tesz a Prémium, a Generali, vagy az ING. A portfóliók különböző kockázati besorolás alapján kerültek megkülönböztetésre, amit általában a nevek is tükröznek, mint például klasszikus, kiegyensúlyozott, és növekedési. Minél kisebb a kockázata a portfóliónak, annál nagyobb részben tartalmaz kötvényeket, ennek pedig komoly jelentősége van. Hogy mekkora?

Hozamok az állampapírokhoz igazodva?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása című cikkben részletesen összehasonlítottunk több mint 40 portfóliót, és a 10 éves átlaghozamunk 7,37%, ami nem mondható rossznak. Érdemes azonban egy kicsit előre tekinteni, hiszen még az ún. legkockázatosabb portfólió is 40-50-60%-ban államkötvényeket tartalmaz (pénztára válogatja), de például a fent is említett Erste-nél ez az arány 81%. Ezek az állampapírok korábban kibocsátott hosszú lejáratú kötvények, aminek magas volt a kamata, igen ám, de ezek 2-3 éven belül lejárnak és új kötvényeket kell vásárolni, amiknek előreláthatólag jóval alacsonyabb lesz a hozama, mint a mostaniaknak.

Jó megoldás lenne, ha ezekből az államkötvényekből kevesebbet vásárolnának, de az állam szigorúan szabályozza, hogy ilyen magas legyen a kötvénykitettség. Száz szónak is egy a vége, a 7% alapból nem egy kimagasló eredmény, és ezek várhatóan 2-3% még vissza is fognak esni.

Figyelj oda a jövőre is!

A nyugdíj megtakarítással alapból a jövőnket építjük, így figyelembe kell venned azt is, hogy milyen befektetési lehetőségek állnak előtted. A múltban elért hozamok sosem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de adnak egy jó kiindulási alapot. Az ilyen jellegű döntések előtt érdemes egy szakértővel egyeztetni, és nekem is pont ez a feladatom. Töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és egy nyugdíj tanácsadáson együtt megtaláljuk azt a konkrét nyugdíj megtakarítást, amivel várhatólag a legjobban jársz!

Ezt a cikket 2268 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555