Önkéntes nyugdíjpénztár hozamai

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

Magyarországon az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok közül az önkéntes nyugdíjpénztár tekint vissza a legnagyobb múltra. Egészen 1998-ig kell visszamenni, ha az első önkéntes nyugdíjpénztárak indulását keresed. Épp a 16 éves múltja miatt, itt van a legtöbb adatunk a korábban elért hozamokról. Vizsgáljuk meg őket közelebbről!

Az önkéntes nyugdíjpénztár fogalma

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy olyan konzervatív befektetési forma, ahol 3-5 kész portfólióból tudsz kiválasztani egyet, és a pénztárak ide fektetik be a pénzedet relatív alacsony költségek mellett. Ahogy a bevezetőben is említettem a befizetéseid után adókedvezményt vehetsz igénybe, hogy mekkorát?

Az adókedvezmény, mit hozam

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál tulajdonképpen hozamként is felfoghatod az adókedvezményt, amelynek mértéke az adott évben befizetett díjaid 20%, ami akár 150.000 forintra is rúghat. Azért is foghatod fel egyfajta hozamként, mert az állam a nyugdíjpénztári számládra utalja, és további extra hozamokat termel számodra. Arra viszont figyelj, hogy erre a hozamra csak akkor tehetsz szert, ha te fizeted be a díjakat, ha cafeteria kereten belül fizeti neked a munkáltatód, akkor nem vagy jogosult az adókedvezmény igénybevételére. Nézzük meg a portfóliókat, és a hozamaikat!

A portfóliók

Van olyan pénztár, mint például az Erste, ahol mindössze egy portfóliót választhatsz, az általános azonban, ha legalább 3 külön portfóliót kínál egy pénztár, így tesz a Prémium, a Generali, vagy az ING. A portfóliók különböző kockázati besorolás alapján kerültek megkülönböztetésre, amit általában a nevek is tükröznek, mint például klasszikus, kiegyensúlyozott, és növekedési. Minél kisebb a kockázata a portfóliónak, annál nagyobb részben tartalmaz kötvényeket, ennek pedig komoly jelentősége van. Hogy mekkora?

Hozamok az állampapírokhoz igazodva?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása című cikkben részletesen összehasonlítottunk több mint 40 portfóliót, és a 10 éves átlaghozamunk 7,37%, ami nem mondható rossznak. Érdemes azonban egy kicsit előre tekinteni, hiszen még az ún. legkockázatosabb portfólió is 40-50-60%-ban államkötvényeket tartalmaz (pénztára válogatja), de például a fent is említett Erste-nél ez az arány 81%. Ezek az állampapírok korábban kibocsátott hosszú lejáratú kötvények, aminek magas volt a kamata, igen ám, de ezek 2-3 éven belül lejárnak és új kötvényeket kell vásárolni, amiknek előreláthatólag jóval alacsonyabb lesz a hozama, mint a mostaniaknak.

Jó megoldás lenne, ha ezekből az államkötvényekből kevesebbet vásárolnának, de az állam szigorúan szabályozza, hogy ilyen magas legyen a kötvénykitettség. Száz szónak is egy a vége, a 7% alapból nem egy kimagasló eredmény, és ezek várhatóan 2-3% még vissza is fognak esni.

Figyelj oda a jövőre is!

A nyugdíj megtakarítással alapból a jövőnket építjük, így figyelembe kell venned azt is, hogy milyen befektetési lehetőségek állnak előtted. A múltban elért hozamok sosem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de adnak egy jó kiindulási alapot. Az ilyen jellegű döntések előtt érdemes egy szakértővel egyeztetni, és nekem is pont ez a feladatom. Töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és egy nyugdíj tanácsadáson együtt megtaláljuk azt a konkrét nyugdíj megtakarítást, amivel várhatólag a legjobban jársz!

Ezt a cikket 1174 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555