Önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezmény

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

Talán nem túlzás azt kijelenteni, hogy a 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül az önkéntes nyugdíjpénztárt ismerik az emberek a legjobban. Ez több dolog miatt lehet, de az biztos, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár története 1998 óta íródik. Nézzünk egy kicsit a dolgok mélyére, és akkor bemutatom az adókedvezmény szempontjából az önkéntes nyugdíjpénztárt.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Ez egy olyan nyugdíj előtakarékosság, ahol általában 3-5 portfólió közül kiválasztod azt, amelyik szimpatikus, és utána a pénztár ide fektei be a pénzedet a költségek levonása után. Az adott évben befizetett díjak után pedig 20%-os, akár 150.000 forintos adókedvezményt tudsz kihasználni, ha megfelelsz egy-két könnyen teljesíthető feltételnek. Milyen feltételnek?

Mikor kapsz adókedvezményt?

Akkor gyorsan fussunk végig azon a pár apróságon, ami szükséges ahhoz, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számládra kerüljön a maximálisan 150.000 forintos adókedvezmény, íme:

  1. Legyen bejelentett fizetésed, vagyis fizess adót!
  2. Ne legyél KATA-s vállalkozó, mert nekik nincs SZJA adónemük!
  3. Ne használd el másra az SZJA-dat, például több gyermek után családi adókedvezményre!
  4. Te legyél a szerződő, vagyis Te fizesd a díjakat, ne a munkáltatód!

Igen ez az utolsó pont érzékenyen érinti azokat, akiknek a munkáltatójuk cafeteria kereten belül fizet önkéntes nyugdíjpénztárra, mert ők bukják a 20%-os adójóváírást.

Hasznos tudnivalók az adókedvezményről

Azt már tudod, hogy mikor tudod visszaigényelni az adókedvezményt, de akad még pár fontos dolog, amit érdemes tudnod.

Az adókedvezmény nem a bankszámládra érkezik, mint korábban az életbiztosításoknál, hanem a nyugdíjpénztári számládra. Ebből az következik, hogy nem lehet azonnal elkölteni, majd csak akkor, amikor nyugdíjas leszel.

Mivel a nyugdíjpénztári egyenlegedet növeli az adókedvezmény, ezért további hozamokat is fog termelni számodra.

Fontos tudnod, hogy minden évben az adóbevallásodban jelezni kell a megfelelő helyen, hogy élni szeretnél az adóvisszatérítéssel, mert az állam nem utalja el automatikusan. Bővebb információért kattints ide a nyugdíj előtakarékosságok adókedvezményével kapcsolatban!

Élj az adókedvezmény adta lehetőséggel!

Többek között az adókedvezmény az egyik olyan tulajdonsága az önkéntes nyugdíjpénztárnak, ami kiemeli a többi nyugdíj megtakarítás közül. Az adókedvezmény igénylésének a feltételeinek pedig nem nehéz megfelelni, így minden adott ahhoz, hogy kihasználja ezt a lehetőséget. Már csak annyi van hátra, hogy kiválaszd a saját nyugdíj megtakarításodat, amihez az első lépés a nyugdíjkalkulátor használata, nézd meg, mekkora megtakarításra van szükséged! Ha ez megvan, akkor szívesen felajánlom a segítségemet, hogy megtaláljuk az ideális nyugdíj előtakarékosságodat. Töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és egy nyugdíj tanácsadás alkalmával együtt meg tudjuk tervezni a leghatékonyabb nyugdíj megtakarítást!

Ezt a cikket 1144 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555