Önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezmény

Verba György

Talán nem túlzás azt kijelenteni, hogy a 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül az önkéntes nyugdíjpénztárt ismerik az emberek a legjobban. Ez több dolog miatt lehet, de az biztos, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár története 1998 óta íródik. Nézzünk egy kicsit a dolgok mélyére, és akkor bemutatom az adókedvezmény szempontjából az önkéntes nyugdíjpénztárt.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Ez egy olyan nyugdíj előtakarékosság, ahol általában 3-5 portfólió közül kiválasztod azt, amelyik szimpatikus, és utána a pénztár ide fektei be a pénzedet a költségek levonása után. Az adott évben befizetett díjak után pedig 20%-os, akár 150.000 forintos adókedvezményt tudsz kihasználni, ha megfelelsz egy-két könnyen teljesíthető feltételnek. Milyen feltételnek?

Mikor kapsz adókedvezményt?

Akkor gyorsan fussunk végig azon a pár apróságon, ami szükséges ahhoz, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számládra kerüljön a maximálisan 150.000 forintos adókedvezmény, íme:

  1. Legyen bejelentett fizetésed, vagyis fizess adót!
  2. Ne legyél KATA-s vállalkozó, mert nekik nincs SZJA adónemük!
  3. Ne használd el másra az SZJA-dat, például több gyermek után családi adókedvezményre!
  4. Te legyél a szerződő, vagyis Te fizesd a díjakat, ne a munkáltatód!

Igen ez az utolsó pont érzékenyen érinti azokat, akiknek a munkáltatójuk cafeteria kereten belül fizet önkéntes nyugdíjpénztárra, mert ők bukják a 20%-os adójóváírást.

Hasznos tudnivalók az adókedvezményről

Azt már tudod, hogy mikor tudod visszaigényelni az adókedvezményt, de akad még pár fontos dolog, amit érdemes tudnod.

Az adókedvezmény nem a bankszámládra érkezik, mint korábban az életbiztosításoknál, hanem a nyugdíjpénztári számládra. Ebből az következik, hogy nem lehet azonnal elkölteni, majd csak akkor, amikor nyugdíjas leszel.

Mivel a nyugdíjpénztári egyenlegedet növeli az adókedvezmény, ezért további hozamokat is fog termelni számodra.

Fontos tudnod, hogy minden évben az adóbevallásodban jelezni kell a megfelelő helyen, hogy élni szeretnél az adóvisszatérítéssel, mert az állam nem utalja el automatikusan. Bővebb információért kattints ide a nyugdíj előtakarékosságok adókedvezményével kapcsolatban!

Élj az adókedvezmény adta lehetőséggel!

Többek között az adókedvezmény az egyik olyan tulajdonsága az önkéntes nyugdíjpénztárnak, ami kiemeli a többi nyugdíj megtakarítás közül. Az adókedvezmény igénylésének a feltételeinek pedig nem nehéz megfelelni, így minden adott ahhoz, hogy kihasználja ezt a lehetőséget. Már csak annyi van hátra, hogy kiválaszd a saját nyugdíj megtakarításodat, amihez az első lépés a nyugdíjkalkulátor használata, nézd meg, mekkora megtakarításra van szükséged! Ha ez megvan, akkor szívesen felajánlom a segítségemet, hogy megtaláljuk az ideális nyugdíj előtakarékosságodat. Töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és egy nyugdíj tanácsadás alkalmával együtt meg tudjuk tervezni a leghatékonyabb nyugdíj megtakarítást!

Ezt a cikket 2267 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555