Nyugodt, békés, gondtalan. Lehet ilyen a nyugdíjas életünk

Bár mostanában szinte mindenfelől csak azt hallani, hogy nem lesz nyugdíj, sőt egyenesen éhezés lesz, ez azért nem teljesen fedi a valóságot. Az biztos, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer (amivel a nyugdíjasok már most elégedetlenek) nem sokáig működhet a jelenlegi formájában, ennek ellenére mégis lehet nyugodt és gondtalan életünk utolsó 15-20 éve.

Milyen változások várhatóak?

Ahogy korábban is írtuk, egy 4-5 éves távon belül abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy előreláthatólag semmilyen jelentős változásra nem kell számítani. Bár minden évben büszkén fogja bejelenteni az állam, hogy emelnek a nyugdíjakon (2016-ban például 1,6%-ot), de ez nem emelés, hanem a nyugdíjak vásárlói értékének a szinten tartása. A komoly változások ez után indulhatnak be, hiszen a folyamatos kivándorlások, az öregedő társadalom, és lassan rekord nagyságú államadósság miatt nem lesz megfelelő mennyiségű pénz a nyugdíjasok számára. A gyakorlatban tehát egy fokozatos nyugdíj csökkentés várható, lehet, hogy a mostani minimálisnyugdíjig (28.500 forint), illetve szinte borítékolható a nyugdíjkorhatár növelése (mivel az átlag életkor is nő). Legjobb esetben akkora nyugdíjra számíthatunk, amit a nyugdíjkalkulátor mutat, számold ki vele a várható nyugdíjadat! Összegezve semmi pozitív változásra nem érdemes számítani, akkor mégis mitől lesz nyugodt békés, és gondtalan a nyugdíjas létünk?

Tudjuk, hogy meg kell takarítanunk, akkor tegyük is meg!

A Randstad cég márciusban közzétett felmérése alapján mi magyarok is tisztában vagyunk a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról, de mégis az emberek 40%-a azt mondja, hogy már a jelenlegi nyugdíjkorhatár előtt (65 év) visszavonul a munkától.

A leginkább pedig mindig mástól várjuk a megoldást, például a megkérdezettek 34%-a mondja, hogy a saját felelőssége (is) hogy legyen nyugdíj, egy nyugdíj megtakarításon keresztül. A többiek szerint az államnak, és a munkáltatónak kell ezt megoldania. Ezt a gondolkodásmódot támasztja alá az is, hogy bár a megkérdezettek 53%-a elégedett a munkahelyével, mindössze minden 4. keres más munkahelyet. Ezen a gondolkodásmódon kell változtatnunk, hiszen előbb-utóbb nem lesz más, aki megoldja helyettünk ezeket a problémákat, és a végén mi maradunk a bajban. Tudjuk, hogy nem lesz megfelelő nyugdíj, így nincs más, mint fogcsikorgatva elkezdeni megtakarítani.

Havi 10 ezer forintból milliók lehetnek

Nem is hinnénk, hogy mi mindenre elég lehet egy havi 10 ezer forintos nyugdíjbiztosítás, pláne a 20%-os állami támogatással együtt. Nekünk mindössze a döntésünket kell meghoznunk, és rendesen fizetni a havi megtakarításainkat, hiszen egy éves 8%-os hozamot elérő nyugdíjbiztosításból (3% indexálás mellett) az alábbi privát nyugdíjakat szerezhetjük meg magunknak:

Nyugodt, békés, gondtalan. Lehet ilyen a nyugdíjas életünk
Nyugdíj havi 10 ezer forintból

Bármennyire is meglepő, de akár több mint 50 milliós nyugdíjat is kiépíthetünk magunknak, ha időben eszmélünk. Az utolsó oszlopban találjuk, hogy 15 éven keresztül mekkora havi plusz nyugdíjat jelent nekünk egy ilyen megtakarítás, amiből láthatjuk, hogy igenis lehet a nyugdíjas életünk nyugodt, békés, és gondtalan.

Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom. Az anyagi gondoktól mentes nyugdíjad érdekében pedig találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Nagyjából egy óra alatt kiszámoljuk, és megtervezzük, hogy ezt hogyan tudod elérni.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?