Hova és mennyit tegyek félre nyugdíjra?

Személyre szabott nyugdíjtanulmányunk az életkorod és a havi megtakarítani kívánt összeged figyelembevételével egy komplett nyugdíjstratégiát kínál neked.

Állítsd be a 2 csúszkát és töltsd le a tanulmányt!

Életkor
Megtakarítás/hó
Tanulmány letöltése

Mit tartalmaz a pdf?

 • Mire figyeljek ebben az életkorban?
 • Melyik nyugdíj megtakarítást válasszam?
 • Ebben mennyi pénzem gyűlik majd össze?
 • Milyen stratégiát érdemes követnem?
Üdv! Ez a tanulmány a leginkább személyre szabott segítség amit így ismeretlenül adni tudok neked. Olyan mintha egy online pénzügyi tanácsadáson vennél részt!

Sebestyén András vagyok, a Nyugdíjbiztosítás.com alapítója. 55 kollégámmal 7 éve azon dolgozunk, hogy mindenki tisztán láthasson nyugdíj előtakarékossági témában. Havi 600-800 embernek segítünk egy államtól független biztos privát nyugdíj megteremtésében és eddig közel 300 cikket publikáltunk a témában. Itt is találkozhattál velünk:

Sebestyén András

Hova és mennyit tegyek félre nyugdíjra?

Ha csak az állami nyugdíjra számítasz, a fizetésed törekedékéből kell megélned. Gondold végig, hogy a jelenlegi életszínvonaladhoz szokva, fele akkora jövedelemből biztosan bele fog-e férni:

 • Az autód fenntartása?
 • Az utazások?
 • Gyermekek / unokák támogatása?
 • A jelzáloghitel fizetése?
 • A személyes kiadásaid?

Hogyan számolják ki a nyugdíjat?

A legnépszerűbb tévhit a nyugdíjszámítással kapcsolatban az, hogy annak összegét az utolsó 5 évi átlagbérünk alapján számolják. De ha nem ez alapján akkor hogyan?

Az állami nyugdíj kiszámítása leegyszerűsítve úgy történik, hogy megállapítanak egy nettó életpálya átlagkeresetet a ledolgozott időszakunkra, azaz hogy átlagosan mekkora összegre voltunk bejelentve „munkás” életünk során. Ezt aztán arányosítják a ténylegesen ledolgozott évek számával és így születik meg a várható nyugdíjunk összege. Az ONYF hivatalos nyugdíjkalkulátora is így működik.

A nettó életpálya átlagbér alapja az ún. szolgálati idő amely 1988.január 1-től a nyugdíjba vonulásunk pillanatáig tart. Ebben az időszakban vizsgálja tehát az ONYF, hogy milyen bér jellegű jövedelmeink voltak. A különböző évek juttatásait aztán egy valorizációs eljárással egy szintre hozzák és az adott évek szabályai szerint nettósítják, végül pedig átlagot vonnak belőle. Miután megkaptuk, hogy az 1988-tól a nyugdíjbavoulásig tartó időszakban mennyi volt az átlag nettónk, jöhet a következő lépés a jogosultsági idő.

A szolgálati idő alapján kiszámolt nettó életpálya átlagbért ezután összevetik az ún. jogosultsági idővel, azaz hogy ténylegesen milyen hosszú volt az az időszak, amikor a nyugdíjjárulékot fizettük vagy utánunk megfizették. A jogosultsági idő években van meghatározva és minden eltelt évhez tartozik egy százalékos érték.

Kapaszkodj meg: Ahhoz, hogy az életpálya nettód 100%-át megkapd öregségi nyugdíjként legalább 50 év jogosultsági idővel kell, hogy rendelkezz!

Ahhoz pedig, hogy minimális összegű nyugdíjat is kaphass legalább 15 ledolgozott évet kell tudnod a hátad mögött. A hivatalos nyugdíjminimum egyébként 2015-ben havi 28.500 forint, azaz napi 950 Ft

Hogy működik a nyugdíjkalkulátor?

Az ONYF (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) elkészítette azt a hivatalos nyugdíjkalkulátort, amellyel kiszámolható az állami nyugdíj. Ennek tételes kitöltése viszont rengeteg időt és fáradtságot igényel, ráadásul előzetesen össze is kell gyűjtened az elmúlt 20-30 év rád vonatkozó béradatait.

Ezt a problémát orvosolva hoztuk létre a hivatalos eljárásnak megfelelő saját nyugdíjkalkulátorunkat, amellyel lényegesen egyszerűbben és gyorsabban számolhatod ki várható nyugdíjad havi összegét. Nem kérünk be tőled bruttó bért minden egyes évről, pusztán két adatot, az életkorodat és a jelenlegi nettó fizetésedet. Ebből a két adatból aztán a KSH statisztikáira alapozva visszamenőlegesen kiszámolunk egy átlagos nettó bért, valorizálunk és több más változót is előre feltételezettként kezelünk, annak érdekében hogy a nyugdíjkalkulátor használata pofonegyszerű legyen.

Az egyszerűsítés következtében nyugdíjkalkulátorunkkal 5-10%-os tévedési aránnyal, de csupán pár kattintással kalkulálhatod ki, mekkora nyugdíjra számíthatsz, anélkül hogy heteket, sőt hónapokat kellene sorban állással vagy a papírok gyűjtögetésével töltened.

Mit tehetek azért, hogy magasabb nyugdíjam legyen?

A nyugdíjkalkulátort használók legnagyobb része az eredménnyel való szembesülés után lesokkolva érzi magát. Ráadásul a kiszámolt várható nyugdíj még egy optimális becslést is jelent, mivel a jelenlegi törvényi szabályozásokat veszi alapul, és nem számol az elkövetkezendő évek során várható nyugdíjcsökkentéssel.

Azok aki meg szeretnék növelni várható nyugdíjuk összegét öngondoskodással ki tudják egészíteni azt. Mivel az állam is felismerte, hogy a nyugdíjrendszer nem fenntartható, ezért adóvisszatérítési lehetőséget nyújt azoknak akik félretesznek erre a célra. Ez az adójóváírás a félretett éves díj 20%-a lehet és összesen éves szinten 280.000 Ft összegre is rúghat.

3 olyan nyugdíj megtakarítási forma létezik, amelyre igénybe vehetjük az adójóváírást, és mindhárom megtakarítási forma alapjaiban különbözik egymástól:

 1. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy pénztári konstrukció, ahol előre kialakított portfóliók közül választhatunk. A portfóliók nagy többsége állampapír alapú, így inkább a konzervatívabb ügyfeleknek ajánlott illetve azoknak akiknek nagyjából 10 évük van még hátra a nyugdíjig.
  13 önkéntes pénztár közül válogathatunk.
  Bővebben az önkéntes nyugdíjpénztárról
 2. A NYESZ vagy vagy nyugdíj előtakarékossági számla egy banki értékpapír számla, amelyen keresztül értékpapírokkal kereskedhetünk. Az önkéntes pénztárral ellentétben itt sokkal nagyobb a szabadságunk, de éppen ezért nagyobb pénzügyi jártasságot is igényel. Elsősorban azon ügyfelek nyitnak NYESZ számlát akik bevállalják azt, hogy a nyugdíjra félretett pénzükkel kereskednek, vagy csak szimplán állampapírt „parkoltatnak” rajta.
  7 db kereskedelmi bank és jó néhány befektetési szolgáltató kínál nyesz számlát.
  Bővebben a NYESZ számláról
 3. A nyugdíjbiztosítás a legnépszerűbb nyugdíj megtakarítási forma, amely ötvözi a biztosítás előnyeit a megtakarítás potenciáljával. Nyugdíjbiztosításon keresztül befektetési alapokból vásárolhatunk részesedést, amelyek között most már rengeteg a menedzselt és a garantált alap, így azok is szép hozamokat tudnak elérni hosszútávon akik nem értenek a pénzügyekhez vagy csak egyszerűen nem akarnak ezzel foglalkozni. A nyugdíjbiztosítások összehasonlításának megkönnyítésére is létrehoztunk egy kalkulátort, amely a tényleges levont költségek és hozamkilátások alapján hasonlítja össze az ajánlatokat.
  Tovább a nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátorhoz
+36 1 585 8555