Nyugdíjrendszer: Még talán 20 év, és utána összeomlás?

Verba György

A Magyar Nemzeti Bank nemrég készített egy tanulmányt, amelyben a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatóságát vizsgálta. A szakértők figyelembe vették a demográfiai változásokat, a várható adóbevételeket, és sok egyéb tényezőt, és arra jutottak, hogy a 2030-as évek közepéig a jelenlegi rendszer fenntartható. De mit is jelent ez számunkra? Jó nekünk a jelenlegi nyugdíjrendszer?

A nyugdíjrendszerről röviden

Ahogy már oly sokszor elhangzott a magyar társadalombiztosítási rendszer egy ún. felosztó kirovó rendszer. Ez azt jelenti, hogy amit nyugdíjjárulékként beszed, azt osztja ki a nyugdíjasok között. A nyugdíj nagyságát pedig a mindenkori bejelentett bérünk, és a munkával töltött évek határoznak meg. (Használd a nyugdíjkalkulátort, és nézd meg, mekkora nyugdíjra számíthatsz!)

Magától értetődő, hogy ez a rendszer csak addig működőképes, ameddig a bevételek magasabbak, mint a kifizetendő nyugdíjak. Mivel azonban a magyar társadalom öregszik, ezért már a jelenlegi nyugdíjak kifizetése is gondot fog okozni legkésőbb 20 év múlva. 1990-ben „csak” 1,4 millió an voltak 65 évnél idősebbek, míg jelenleg 1,7 millióan. Ez a szám 2030 körül 2,1 millió lesz az itt található tanulmány szerint.

Már most sem jó a helyzet

Bár akadnak kivételek, de jellemzően a magyar emberek alacsony nyugdíjat kapnak. Magyarország legjobban „kereső” nyugdíjasa több mint 2 millió forintot kap havonta, de ez tényleg kirívó eset. Havi 100 és 200 ezer forint közötti nyugdíjat nagyjából 822 ezer ember kap, de a legtöbben (kicsit több mint 1 millióan) 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjat kapnak. Sőt, 72 ezer ember nyugdíja még a havi 50 ezer forintot sem éri el.

Ez mind oda vezet, hogy legyünk akár fiatalok, akár középkorúak, vagy idősek valamilyen módon gondoskodnunk kell az időskori megélhetésünkről.

Az államilag támogatott nyugdíj megtakarítások

Korábban már írtunk, hogy az állam hogyan próbálja meg stabilizálni a nyugdíjrendszert, de a végén mindig a nyugdíj megtakarításokhoz lyukadunk ki. Szerencsére az állam 3 nyugdíj előtakarékosságot is 20%-os adókedvezménnyel támogat. Ez a három nyugdíj megtakarítás:

  • önkéntes nyugdíjpénztár, évente legfeljebb 150 ezer forint adójóváírás
  • nyugdíj előtakarékossági számla, éves szinten 100 ezer forint adóvisszatérítés (ha 2020-ig nyugdíj vonulunk, akkor 130 ezer forint)
  • nyugdíjbiztosítás, évente akár 130 ezer forint adókedvezmény

Ezek a nyugdíj megtakarítások jelentősen eltérnek egymástól, ezért nem mindegy, hogy melyiket választjuk magunknak. Viszont érdemes számolni egyet a nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátorral, hogy lássuk mekkora összeget tudunk összegyűjteni, illetve hogy mekkora különbségek vannak az egyes termékek között.

Ne késlekedjünk a nyugdíj megtakarítással

Összegezve a cikkben leírtakat, akármilyen hírek is jönnek a nyugdíjjal, nyugdíjrendszerrel kapcsolatban mindig ugyanazt a következtetést tudjuk levonni: Félre kell tennünk nyugdíjra. A megfelelő nyugdíj előtakarékosságot megtalálni azonban nem egyszerű feladat, éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid beszélgetés alkalmával megtaláljuk a megfelelő megoldást.

Ezt a cikket 1513 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555