Nyugdíjrendszer Magyarországon 2015

A jelenlegi nyugdíjrendszert elég nehéz körülírni, hiszen folyamatosan kisebb-nagyobb változások történnek, de most teszek egy próbát. A jelenlegi nyugdíjrendszer minden korosztályt máshogy érint, ezért szó fog esni többek közt a magánnyugdíjpénztárakról, és a korkedvezményes nyugdíjról is. Szóval nézzük meg, ki hogyan látja, és mit várhat a nyugdíjrendszertől, 2015-ben!

Hogyan látja a nyugdíjrendszert a 20-as korosztály?

Azok, akik frissen álltak munkába, relatív egyszerűbb helyzetben vannak, mint akik korábban kezdtek, hiszen náluk szóba sem kerül a magánnyugdíjpénztár. Ők egyszerűen annyit hallottak, tudnak, hogy kapnak állami nyugdíjat, amiért a bruttó bérük 10%-át nyugdíjjárulékként leadózzák. Azt is hallották azonban, hogy öregszik a társadalom, és ezért valamilyen nyugdíj megtakarításra lesz szükségük, de arra még ráérnek, viszont ha számolsz egyet a nyugdíjkalkulátorral, akkor látni fogod, hogy ez bizony nem így van!

A nyugdíjrendszer és a 30-asok

Ez a felosztó-kirovónak is nevezett rendszer számukra is biztosít elég időt, hogy a várható állami nyugdíjukat megfelelő nyugdíj-kiegészítéssel toldják meg. Előszeretettel választ ez a korosztály a cafeteria-kereten belül önkéntes nyugdíjpénztárt, azt azonban fontos tudnod, hogy ebben az esetben nem élhetsz a 20%-os, legfeljebb éves 150.000 forintos adókedvezménnyel. De így legalább az állami nyugdíj mellé gyűlik egy kis privát vagyon is.

A 40-es hogyan állnak a nyugdíjrendszerben?

A negyvenes korosztályt már nagymértékben érintette, illetve érintheti a magánnyugdíjpénztárak sorsa. 1998-tól ugyanis a munkáltatód a bruttó béred 8%-át (a nyugdíjjárulék felett) egy magánnyugdíjpénztári számlára utalta. Ez a rendszer 2011-ig működött, ekkor ugyanis nyilatkozni kellett, hogy visszatérsz-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy kisebb állami nyugdíj mellett megtartod-e a magánnyugdíjpénztári magtakarításodat. Akik megtartották (jelenleg 62.000 vannak nagyjából), azoknak 2011-től egyénileg volt lehetősége befizetni, idén azonban komoly változások előtt állnak a nyugdíjpénztárak. Amennyiben a 4 megmaradt nyugdíjpénztárnál a tagok legalább 70%-a nem teljesít befizetést a fél éves vizsgálati időszakban, akkor a pénztárnak be kell fejeznie a tevékenységét. Sok a kérdőjel még, ezért érdemes biztosra menni, és választani egyet a 3 államilag is támogatott nyugdíj megtakarításból!

Az 50-es korosztály a nyugdíjrendszerben

A feljebb is említett magánnyugdíjpénztár mellett, ennél a korosztálynál a korengedményes nyugdíj is előszeretettel kerül szóba. A törvény, hogy a hivatalos nyugdíjkorhatár előtt is időskori ellátást kapj, vagyis állami nyugdíjat 2014.12.31-ig érvényes. A 2014-es év végi törvényáradat egyetlen eleme sem rendelkezik ennek meghosszabbításáról, így várhatólag jövőre senki nem mehet korengedménnyel nyugdíjba. Hiába volt egy-két tüntetés ez ügyben az állam hajthatatlan, sőt különböző adókedvezményekkel próbálják rávenni a nyugdíjasokat, hogy a nyugdíj mellett is dolgozzanak.

A nyugdíjrendszerhez hozzá kell tenni a magunk részét!

Ahogy ebben a cikkben is összegeztem a jelenlegi nyugdíjrendszer nem képes arra, hogy olyan állam nyugdíjat kapj, mint a jelenlegi kereseted, legyél bármennyi idős is. A magánnyugdíjpénztár kálváriája, és a korengedményes nyugdíj megszűnése mind-mind az öngondoskodásra sarkall. A 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítási formáról már nem is beszélve. Kérdeznél az állami nyugdíjjal kapcsolatban? Töltsd ki az alul található űrlapot, és válaszolok! Szeretnéd megtalálni az állami nyugdíj mellé azt a nyugdíj előtakarékosságot, amivel a legjobban jársz? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, ahol precíz számítások után megtaláljuk a hozzád leginkább illő nyugdíj megtakarítást!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?