Nyugdíjreform lengyel módra

Benke Tímea

A lengyel kormány 2016 elején jelentette be nyugdíjrendszerük átalakítását. Mostanra készült el a társadalombiztosítási intézet (ZUS) javaslata, amely azonnal heves vitákat eredményezett.

Lengyelországban a nyugdíj eddig sem volt eget rengetően nagy. Minimál nyugdíjuk 63 000 forintnak megfelelő zloty körül mozog, a még kevésbé kedvező helyzetűek pedig gyakran csak pár száz forintnyi “adományt” kapnak havonta. A nyugdíjrendszer változásának következtében egy új réteg is megjelenthet: a nyugdíjtalan. A ZUS ugyanis azt indítványozta, hogy aki nem fizetett elegendő nyugdíjjárulékot, az ne legyen jogosult a nyugdíjra.

Mit jelent az elegendő?

Az elegendő ezesetben nemfüggő. A nőknek minimum 15, a férfiaknak minimum 20 évig kell fizetni a nyugdíjjárulékot, ha valamennyi nyugdíjhoz szeretnének jutni. Természetesen minél több évig fizetik a járulékokat, annál nagyobb összeget utal majd nekik az állam időskorukban.

Sok szakértő tartja túlzásnak a 15-20 évet. Véleményük szerint akkor lenne reális az elvárás, ha körülbelül 5 évnyi járulékfizetés lenne a nyugdíjjogosultsági küszöb. Kiszámolták, hogy ha mondjuk egy férfi 10 évig – azaz az új tervben előírt évek felében – dolgozott átlagbérért (és ezenfelül nem volt más jövedelme), a jelenlegi rendszerben nagyjából 36 000 forintnyi nyugdíjra lenne jogosult. Az új elképzelés szerint ahhoz viszont, hogy a majdani nyugdíja közelebb álljon az egyhez, mint a nullához, duplaennyi ideig kellene dolgoznia és fizetnie a nyugdíjjárulékot.

B terv

Nem az előzőleg felvázolt az egyetlen járható út. A lengyel kormánynak van egy másik, elsőre humánusabbnak tűnő terve. Ha ezt az általunk B tervnek nevezett opciót valósítják meg, bevezetnének egy új, egységes adót, amely magában foglalná a társadalombiztosítási járulékokat és a személyi jövedelemadót. Ezzel a megoldással a nyugdíj valószínűleg kevésbé lenne kiszolgáltatva az aktuális dolgozó réteg bérének és befizetett járulékainak.

Hogy mi lesz a vége, egyelőre nem lehet tudni, mindenesetre nem árt átgondolni, mi lesz Magyarországon, amikor elérkezik a mi nyugdíjrendszerünk megreformálásának ideje. Minden állam más gazdasági és szociális problémákkal küzd, ezért a nyugdíjkérdés kezelése is egyedi megoldásokat követel. Az előzetes kalkulációk szerint a magyar nyugdíjrendszer maximum 20 évig bírja ki komolyabb átalakulások nélkül, de hogy mi lesz aztán, rejtély.

Ha több mint 20 éved van hátra a nyugdíjig – vagyis 65 éves korodig vagy a 40. munkával töltött évedig -, gondold át, hogyan biztosíthatod be magad az olyan jelentős változásokkal szemben, mint amilyenre épp a lengyelek is készülnek. Több olyan nyugdíjelőtakarékossági megoldás létezik, amelyet ha időben elkezdesz, jóval kevésbé lesz kiszolgáltatott az időskorod. Ha szeretnéd felmérni, milyen lehetőségeid vannak, egy kávé mellett bármikor szívesen felvázolom őket.

Ezt a cikket 1444 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555