Nyugdíjpénztárak összehasonlítása

Verba György

Először furcsán néztem, amikor az egyik ügyfelem megkért, hogy hasonlítsam össze neki a nyugdíjpénztárakat, és amikor megmutattam neki, azt kérdezte, hogy és hol vannak a nyugdíjbiztosítások. Ekkor jöttem rá, hogy a legtöbben a nyugdíjpénztárak alatt a nyugdíj előtakarékosságokat értik. Ezzel ismét bővült a tudásom, amit megosztok veled. Nézzük meg a nyugdíjpénztárak összehasonlítását!

Az állami nyugdíj

A történet elejéhez egészen 1998-ig kell visszautazni az időben, ugyanis ekkor egy ún. 3 pilléres nyugdíjrendszer volt, ami a valóságban inkább 2 volt, ezt igazolta az idő is. A 3 pillér volt az állami nyugdíj, a magánnyugdíjpénztár, és az önkéntes nyugdíjpénztár, amiből mára az állami nyugdíj maradt (de vajon meddig?), amelyet a nyugdíjkalkulátor segítségével Te is megnézhetsz. Ezen felül megmaradt az önkéntes nyugdíjpénztár is, amire azóta is tudsz adókedvezményt igényelni. A magánnyugdíjpénztárban gyűjtött tőke azonban visszakerült az államhoz, ami azért történhetett meg, mert ez egy speciális adó volt, ugyanis ide a bejelentett bruttó bér 8%-a került. Nos, vége a rögtönzött történelem órának, nézzük mi most mi a helyzet!

A jelenlegi nyugdíjpénztárak

Nem véletlenül mondják, hogy 3 a magyar igazság, mert a 3-as szám ide is elkísér bennünket, hiszen jelenleg 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékossággal egészítheted ki az államtól várható nyugdíjadat. Név szerint ők az önkéntes nyugdíjpénztárak, a nyugdíj előtakarékossági számlák, és a nyugdíjbiztosítások, ismerjük meg őket röviden!

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Ahogy fent is említettem 1998 óta választhatsz önkéntes nyugdíjpénztárt, amire a befizetett díjaid 20%-át, évente maximum 150.000 forintot visszaigényelhetsz adókedvezmény formájában. Ez egy konzervatív befektetés, hiszen az állam megköveteli, és felügyeli a magas állampapír kitettséget. Bővebben itt tudsz tájékozódni az önkénes nyugdíjpénztárakról. Nézzük meg a NYESZ-t!

A nyugdíj előtakarékossági számla

A NYESZ 2006-ban jelent meg a magyar pénzpiacon, mint a 2. államilag támogatott nyugdíj megtakarítás. Ez egy olyan értékpapírszámla, ahol Te felelsz mindenért, Te döntesz a befektetésekről, sőt a gyakorlatban is Te magad végzed. Évente a díjak 20%-át, legfeljebb 100.000 forintot igényelhetsz vissza, ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, akkor ez a szám 130.000 forintra is felkúszhat. Kattints ide, és ismerd meg jobban a NYESZ-t! Jöjjön a 3. nyugdíj megtakarítás!

A nyugdíjbiztosítás

A legfiatalabb nyugdíj előtakarékosság a nyugdíjbiztosítás, hiszen mindössze 8 hónapos múltra tekint vissza, 2014.01.01-én került a magyar pénzpiac megtakarításai közé. Ezek a konstrukciók az ismert megtakarításos életbiztosításokra hajaznak, és évente akár 130.000 forint adójóváírást tudsz kihasználni. A nyugdíjbiztosításokról ebben a cikkben találod meg a legfontosabb információkat.

Válasz saját nyugdíjpénztárt!

Íme, ez a zanzásított változata annak a nyugdíjpénztári összehasonlításnak, amelyet elkészítettem a bevezetőben is említett ügyfelemnek. Neki nagyon tetszett, és már él is a saját nyugdíj megtakarítása, Te hogy állsz vele? Ha maradt benned bármilyen kérdés, vagy információra van szükséged, akkor töltsd ki ezt az űrlapot. Amennyiben már előrehaladottabb állapotban vagy, és csak a legjobb konstrukciót szeretnéd kiválasztani, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és együtt megtaláljuk!

Ezt a cikket 2263 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555