Nyugdíjpénztárak 2014

A 2014-es év egy jelentős év a nyugdíj megtakarítások szempontjából. Soha ezelőtt még nem volt ekkora választéka, és ekkora (állami) támogatottsága a nyugdíj megtakarításoknak, mint most. Ám azt ne felejtsük el, hogy az első államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár volt. Ismerjük meg ez a konstrukciót egy kicsit jobban!

A nyugdíjpénztár története

1999-ben még két fajta nyugdíjpénztár létezett a magánnyugdíjpénztár, és az önkéntes nyugdíjpénztár. A magánnyugdíjpénztárba a bejelentett bérünk 8%-a folyt be díjként, így a saját nevünkre szóló szerződésen láthattuk, hogyan növekszik a nyugdíjas korban elkölthető pénzünk. Ezzel egy időben létrejöttek az önkéntes nyugdíjpénztárak is, amelyeknél (ahogy a nevéből is adódik) egyéni vállalás alapján lehetett belépni és megtakarítani nyugdíjra. Míg a magánnyugdíjpénztár az állami nyugdíjrendszer része volt, addig az önkéntes nyílván nem, pár éve ezért történhetett meg, hogy a magánnyugdíjpénztárban gyűjtött pénz (ami egy speciális adó volt) visszavándorolt az államhoz. Az önkéntes nyugdíjpénztárak azóta is kezelik a befizetett pénzeket, és nem fenyegeti olyan veszély őket, mint a másik nyugdíjpénztárt.

A nyugdíjpénztárak és az állam kapcsolata

Az első, és mondhatni talán a legfontosabb kapcsolat, hogy a nyugdíjpénztári befizetéseid után 20%-os, évente legfeljebb 150.000 forintos adóvisszatérítést vehetsz igénybe. Erre azonban csak akkor nyílik lehetőség, ha Te magad vagy a szerződő, vagyis a cafeteria kereten belül kapott befizetések után nem jár az adójóváírás.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakat egy konzervatív befektetési formának ismerem, hiszen általában 3-5 portfólió közül választhatsz. Ettől még nem válna konzervatívvá, de az állam szigorúan felügyeli ezeknek a bizonyos portfólióknak az összetételét, aminek köszönhetően a befektetés jelentős része állampapírokba kerül. Az állampapírok ugyan relatív biztonságos befektetések, de legtöbbször van ennél eredményesebb és hatékonyabb befektetés, arról nem is beszélve, hogy az állami nyugdíj, és az adókedvezmény is az államtól függ, így az egész várható nyugdíjunk egy kockázatot futna az állammal.

A nyugdíjpénztár és a hozamok

A jelenlegi nyugdíjpénztári hozamok nagyjából 6-9% közé tehetőek, amelyeket részletesen megnézhetsz az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása című cikkben. Az itt összehasonlított 43 portfólió 10 éves átlaghozama 7,37%, ami jónak mondható. Ezek mögött azonban régebbi hosszú lejáratú állampapírok vannak, amik pár éven belül lejárnak, és utána új államkötvényekbe kell befektetni. Ezeknek a hozamai várhatólag (a jelenlegi gazdasági helyzet szerint) nem lesznek ilyen magasak, amivel magában hordozza, hogy a nyugdíjpénztárak hozamai (becslésem szerint) 2-3%-kal csökkeni fognak, és egy éves 4-5% hozammal nem biztos, hogy eléred a kívánt nyugdíj-kiegészítést.

Válaszd a legjobbat!

A nyugdíjpénztárak, a NYESZ számlák, a nyugdíjbiztosítások mind-mind olyan államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok, amelyek opcionálisan jó megoldást jelenthetnek számodra, itt is írtam róluk. Ebben a cikkben az önkéntes nyugdíjpénztárakról írtam, remélem most már jobban ismered, mint a cikk előtt, azonban most jön a neheze, ki kell választanod a saját nyugdíj előtakarékosságodat! Az első lépés a kalkuláció, használd a nyugdíjkalkulátort, hogy megtudd nagyjából mekkora összeget kell megtakarítanod. Ezután nem hagylak magadra, töltsd ki a cikk alján található rövid űrlapot! Ha ezt megtetted, akkor találkozunk egy nyugdíj tanácsadás alkalmával, és megtaláljuk a számodra legjobb megoldást!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

Vélemény, hozzászólás?