Nyugdíjkiegészítés

Verba György

A nyugdíj kiegészítésről akkor beszélhetünk, amikor tisztában vagyunk vele, hogy az állam nem tud akkora nyugdíjat adni nekünk, hogy megtartsuk az életszínvonalunkat. Ebben a cikkben megmutatom Neked, hogy milyen fontos tényezők befolyásolják a nyugdíj kiegészítésedet. Ugyanakkora megtakarításnál, és ugyanakkora futamidő mellett is nagy különbségek lehetnek. Akkor vágjunk is bele!

A nyugdíj kiegészítés mértéke

Teljesen személyre szabott, hogy kinek mekkora nyugdíj kiegészítésre van szüksége, hiszen nem mindegy, hogy mennyi idős vagy, mennyi a bejelentett béred. Ebből a nyugdíjkalkulátorunk segítségével ki tudod számolni, hogy mekkora lesz a nyugdíj hiányod, és azt is, hogy ezt mekkora nyugdíj megtakarítással tudod ellensúlyozni. A nyugdíjkalkulátor 15 éves járadék időszakot számol, és azt feltételezi, hogy a járadék időszak alatti hozamok megegyeznek az infláció mértékével. Nézzük meg mi történik, ha ebből a két feltételből valamelyik megváltozik!

Nem 15 éves nyugdíjas korra tervezünk

Vegyünk egy átlagos magyar állampolgárt, aki 38 éves, és havi nettó 150.000 forintot keres. Ő alap esetben 75.069 forint állami nyugdíjra számíthat, tehát 74.931 forint havi nyugdíj kiegészítésre van szüksége. A nyugdíjkalkulátor szerint egy havi 22.000 forintos nyugdíj megtakarítással havi 75.764 forint nyugdíj kiegészítést érhet el. Nézzük meg ezeket különböző nyugdíjas időtáv alatt.

A feketével jelölt sorok mutatják, hogy ugyanekkora havi megtakarítás mellett, mekkora lesz a nyugdíj kiegészítés, a szürke sorok pedig azt mutatják, hogy havonta mekkora összeget kell félretennünk, hogy szinten tartsuk az életszínvonalunkat.

Te is láthatod, hogy amíg egy 8 éves nyugdíjas kort tervezve havi 11.917 forintból szinten tudod tartani az életedet, addig egy 20 éves nyugdíjas korral tervezve ezt már csak 28.375 forintból tudod megoldani. Nézzük meg, hogy mi történik, hogyha a nyugdíj időszak alatt a tőkénk hozamokat is termel.

A nyugdíjas kor alatti befektetés

Ugyanazt az embert vegyük alapul, akit az előbb is, tehát 38 éves, havi nettó 150.000 forintot keres, és havi 75.764 forint nyugdíj kiegészítésre van szüksége 15 éves távon. Íme, az eredmények:

Itt is a fekete sorok mutatják, hogy havi 22.000 forint megtakarítás mellett mekkora lesz a nyugdíj kiegészítés, és a szürke sorok pedig azt, hogy mekkora havi megtakarítás szükséges, hogy nyugdíjas korunkban is meglegyen a havi 150.000 forint bevételünk.

Szerintem egyetérthetünk abban, hogy nem mindegy hogy havi 22.000 forint megtakarításával havi 82.193 forint plusz bevételünk lesz, vagy 117.338 forint. Tehát a nyugdíj megtakarítás lejártával is érdemes, ha egy szakember segít Téged a pénzügyeidben.

Fontos az egyedi kalkuláció

Ebben a cikkben a nyugdíj kiegészítést érintő két fontos feltétellel kapcsolatban számolgattam. A két szélsőséges esetben egy havi 22.000 forintos megtakarításnál elég jelentős különbségek alakulhatnak ki (30-90.000 forint), és jó ha egy független pénzügyi szakember támogat a pénzügyekben. Töltsd ki a cikk alján található adatlapot, és egy személyes nyugdíj tanácsadás alakalmával elvégzem a megfelelő, egyedi kalkulációkat, hogy a lehető legjobban jár a nyugdíj megtakarítással!

Ezt a cikket 2249 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555