Nyugdíjkalkulátor 2014

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

Ahogy célirányosan szörföztem az interneten több fajta nyugdíjkalkulátort találtam. Mindegyikkel számoltam (vagy próbáltam), de minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy az ezen az oldalon található nyugdíjkalkulátor kiemelkedik a többihez képest. A használata egyszerű, és pontos is, kiválóan megfelel a célnak, vagyis hogy kiszámold, mekkora nyugdíj megtakarításra van szükséged. Te megtetted már?

Miért tervezzük a nyugdíj megtakarítást?

A nyugdíj megtakarítást nem lehet úgy csinálni, ahogy sokan a hitelfelvételt „tervezik”. Félreteszek x összeget, és ha nem elég, akkor majd magasabb hitelt veszek fel, mert ezt az életszínvonalunk fogja megsínyleni. Így is van a tervezésben egy minimális tévedési lehetőség, de a lényeg, hogy a mi nyugdíjkalkulátorunkkal a jelenlegi korod, és béred alapján meg tudod határozni, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz, és mekkora nyugdíj előtakarékosságra van szükséged.

A nyugdíjkalkulátor működése

Ahogy említettem ez a kalkulátor a legegyszerűbb az internet világában, hiszen mindössze két adatot kell beállítani (a korod és a béred) és már megkapod, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz. Innen mindössze egy kattintásra van szükség (mennyit tegyek félre havonta) és a kalkulátor azt is megmutatja, hogy egy x forintos nyugdíj megtakarítással mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz 15 éves távon, a mai vásárlói értéken. De milyen adatokkal számol a kalkulátor?

Hogyan számol állami nyugdíjat a nyugdíjkalkulátor?

A kalkulátor az állami nyugdíjakat az aktuális törvények és változók (pl. a 2014-es valorizációs számok) alapján számítja ki. A számítás alatt találsz egy kis leírást, amiben szerepel, hogy azt feltételeztük, hogy 23 éves korban kezdtél el dolgozni, és hogy a béred egy átlagos karrier szerint változik. Amennyiben nagyobb eltérések lesznek a jövedelmed alakulásában, vagy nem 24 évesen volt az első bejelentett béred, akkor egy 8-10%-os eltérés is elképzelhető. Úgy gondolom, ennyinek elfogadhatónak kell lennie, cserébe azért, hogy ne kelljen minden egyes munkában töltött éved bevételét, a betegszabadságon töltött napok számát, és számos egyéb adatot. Ebben egyet tudunk érteni?

Hogyan számolunk nyugdíj-kiegészítést?

A nyugdíj-kiegészítést az oldal nevéhez hűen egy nyugdíjbiztosítás alapján kalkuláljuk. Minden egyes költséggel tételesen számolunk, így az alapkezelési költséggel, a kezdeti költséggel, az adminisztrációs díjjal, és a vétel-adási árréssel is. Ezeket a költségeket megtalálod az egyes nyugdíjbiztosítások adatlapján. A kalkulátor éves 8%-os átlaghozammal számol, éves 3-3%-os infláció. és indexálás mellett. Azért van indexálás, hogy a megtakarításunk értékálló maradjon, az infláció pedig azért van, hogy a mai értékén tudd megnézni, hogy mekkora lesz a nyugdíj-kiegészítésed.

A biztos nyugdíj a jó tervezéstől függ

A nyugdíj megtakarítás nem létezhet nyugdíjtervezés nélkül. Azért készítettem el ezt a nyugdíjkalkulátort, hogy a tervezés első lépéseit magadtól is megtehesd. Ennél a nyugdíjkalkulátornál én még nem találtam egyszerűbben használhatót, ha te találtál kérlek jelezd nekem, és akkor tovább fejlesztem. Az első lépést bizonyára megtetted, és kalkuláltál magadnak, a következő lépésben már ki kell választanod a te nyugdíj megtakarításodat. Töltsd ki a cikk alján található űrlapot, és egy személyes nyugdíj tanácsadás keretein belül megtalálom az igényeidhez leginkább illő nyugdíj megtakarítást!

Ezt a cikket 1183 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555