Nyugdíjkalkulátor 2014

Verba György

Ahogy célirányosan szörföztem az interneten több fajta nyugdíjkalkulátort találtam. Mindegyikkel számoltam (vagy próbáltam), de minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy az ezen az oldalon található nyugdíjkalkulátor kiemelkedik a többihez képest. A használata egyszerű, és pontos is, kiválóan megfelel a célnak, vagyis hogy kiszámold, mekkora nyugdíj megtakarításra van szükséged. Te megtetted már?

Miért tervezzük a nyugdíj megtakarítást?

A nyugdíj megtakarítást nem lehet úgy csinálni, ahogy sokan a hitelfelvételt „tervezik”. Félreteszek x összeget, és ha nem elég, akkor majd magasabb hitelt veszek fel, mert ezt az életszínvonalunk fogja megsínyleni. Így is van a tervezésben egy minimális tévedési lehetőség, de a lényeg, hogy a mi nyugdíjkalkulátorunkkal a jelenlegi korod, és béred alapján meg tudod határozni, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz, és mekkora nyugdíj előtakarékosságra van szükséged.

A nyugdíjkalkulátor működése

Ahogy említettem ez a kalkulátor a legegyszerűbb az internet világában, hiszen mindössze két adatot kell beállítani (a korod és a béred) és már megkapod, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz. Innen mindössze egy kattintásra van szükség (mennyit tegyek félre havonta) és a kalkulátor azt is megmutatja, hogy egy x forintos nyugdíj megtakarítással mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz 15 éves távon, a mai vásárlói értéken. De milyen adatokkal számol a kalkulátor?

Hogyan számol állami nyugdíjat a nyugdíjkalkulátor?

A kalkulátor az állami nyugdíjakat az aktuális törvények és változók (pl. a 2014-es valorizációs számok) alapján számítja ki. A számítás alatt találsz egy kis leírást, amiben szerepel, hogy azt feltételeztük, hogy 23 éves korban kezdtél el dolgozni, és hogy a béred egy átlagos karrier szerint változik. Amennyiben nagyobb eltérések lesznek a jövedelmed alakulásában, vagy nem 24 évesen volt az első bejelentett béred, akkor egy 8-10%-os eltérés is elképzelhető. Úgy gondolom, ennyinek elfogadhatónak kell lennie, cserébe azért, hogy ne kelljen minden egyes munkában töltött éved bevételét, a betegszabadságon töltött napok számát, és számos egyéb adatot. Ebben egyet tudunk érteni?

Hogyan számolunk nyugdíj-kiegészítést?

A nyugdíj-kiegészítést az oldal nevéhez hűen egy nyugdíjbiztosítás alapján kalkuláljuk. Minden egyes költséggel tételesen számolunk, így az alapkezelési költséggel, a kezdeti költséggel, az adminisztrációs díjjal, és a vétel-adási árréssel is. Ezeket a költségeket megtalálod az egyes nyugdíjbiztosítások adatlapján. A kalkulátor éves 8%-os átlaghozammal számol, éves 3-3%-os infláció. és indexálás mellett. Azért van indexálás, hogy a megtakarításunk értékálló maradjon, az infláció pedig azért van, hogy a mai értékén tudd megnézni, hogy mekkora lesz a nyugdíj-kiegészítésed.

A biztos nyugdíj a jó tervezéstől függ

A nyugdíj megtakarítás nem létezhet nyugdíjtervezés nélkül. Azért készítettem el ezt a nyugdíjkalkulátort, hogy a tervezés első lépéseit magadtól is megtehesd. Ennél a nyugdíjkalkulátornál én még nem találtam egyszerűbben használhatót, ha te találtál kérlek jelezd nekem, és akkor tovább fejlesztem. Az első lépést bizonyára megtetted, és kalkuláltál magadnak, a következő lépésben már ki kell választanod a te nyugdíj megtakarításodat. Töltsd ki a cikk alján található űrlapot, és egy személyes nyugdíj tanácsadás keretein belül megtalálom az igényeidhez leginkább illő nyugdíj megtakarítást!

Ezt a cikket 2281 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555