Nyugdíjhelyzet: Nem is olyan rossz, mint gondolnánk

Verba György

Gyakran irigykedve halljuk a hírekben, hogy külföldön mennyivel jobb az élet, többet keresnek az emberek, és még több nyugdíjat is kapnak. A NATIXIS kutatócsoport összehasonlította, hogy a különböző országok között hol éri meg a legjobban nyugdíjasnak lenni. Mi is meglepődtünk, amikor megláttuk, hogy mi hol állunk a listán, és ezen még javítani is tudunk.

Hogyan állunk a nemzetközi viszonylatban?

Bár már a jelenlegi nyugdíjasok sem elégedettek az államtól kapott nyugdíj összegével, és mi várhatóan még kevesebbet kapunk, meglepően jó helyen állunk a nemzetközi viszonylatban a NATIXIS nemzetközi kutatócsoport felmérése szerint. A piackutatást az alábbi 4 szempont szerint végezték:

  1. Anyagi jóllét
  2. Egészség (pl. várható átlagéletkor)
  3. Életminőség
  4. Ország pénzügyi rendszere

Ezt a 4 szempontot egy 10-es skálán pontozzák, majd az összpontot átlagolják, így kapjuk meg a Globális Nyugdíj Indexet. Bármilyen meglepő, a megvizsgált 150 országból 53. helyre futott be a magyar nyugdíjrendszer, azaz jóval több helyen élnek rosszabb körülmények közt, mint nálunk. De ne azokkal foglalkozzunk, akiknek rosszabb, hanem tanuljunk azoktól, akik jobbak nálunk!

Ahol a legjobb nyugdíjasnak lenni

Nem fog nagy meglepetést okozni, de a 10 legjobb eredményt elérő országból legalább 7-et egyből kitalálnánk. Íme, a lista:

Globális Nyugdíj Index top 10

Szembetűnő, hogy Ausztria (aki a szomszédunk) simán befért a 10 legjobb országba, érdemes lehet egy-két dolgot tőlük eltanulni. Mindazonáltal ez az 52. hely szépnek mondható, de a nagy kérdés, hogy 10-15 év múlva hogyan fog kinézni ez a lista, hiszen addigra végig fog söpörni a nyugdíjbomba az egész világon. A listában szereplő országokban igen magas aránya azon embereknek, akik rendelkeznek saját megtakarításokkal, nyugdíj előtakarékossággal. Ők is tudják, hogy csak így mehetnek biztosra.

Nyugdíj megtakarítás a kiemelkedő nyugdíjért

Teljesen egyértelmű, hogy az időskori megélhetésünkre a bevételt két helyről várhatjuk, az államtól, és magunktól. Az államra sajnos nagyon kicsi befolyással bírunk, ezért inkább a saját oldalunkra érdemes nagy hangsúlyt fektetni. Erre szükség is lesz, hiszen a nyugdíjkalkulátor szerint az állam nagyjából a keresetünk felét tudja állami nyugdíjként megadni.

Szerencsére azonban 3 nyugdíj előtakarékosság közül is választhatunk, amelyekre 20%-os akár 150 ezer forintos adókedvezményt is vissza tudunk igényelni. Ezzel az adókedvezménnyel minden befizetett 10 ezer forint helyett 12 ezer termeli számunkra a plusz nyereséget. Akár olyan összeget is felépíthetünk, amellyel kisebb-nagyobb időre el is tudunk menni a 10 nyugdíjas paradicsom egyikére.

Ne irigykedjünk másokra, tegyünk a saját boldogságunkért!

Ahogy látszik, nemzetközi viszonylatban annyira nem állunk rosszul a nyugdíjak tekintetében, de mi benne élünk és tudjuk, hogy ennyire nem rózsás a helyzet. Már a mostani nyugdíjasoknak is elég nehéz életük van, a mienk még nehezebb lehet, ha nem teszünk félre pénzt. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megtervezzük, hogy élhetünk anyagi gondoktól mentesen idős korunkban.

Ezt a cikket 1872 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555