Így lehet napi pár száz forintból milliós megtakarításod

Lehet, hogy te is gondolkoztál már azon, hogy ideje lenne nyugdíjcélú megtakarításba kezdened, de aztán mindig jobban kellett a pénz valami másra. Ilyenkor aztán meggyőzöd magad arról, hogy majd később, ráérsz még ezzel. Ez azonban csak önámítás, valószínűleg soha nem lesz tökéletes idő erre, a végén pedig nyugdíjas korodban fogsz rádöbbenni arra, hogy elkéstél. Napi pár szász forintot viszont hidd el, nem lenne annyira nehéz megspórolnod már most sem, és ennyi is sokat jelenthet.

Így lehet napi pár száz forintból milliós megtakarításod

Biztosan te is hallottál arról, hogy az állami nyugdíjrendszer jelen formájában hosszú távon a demográfiai krízis miatt egyre kevésbé fenntartható. Így tehát kérdéses, mennyi nyugdíjra számíthatnak majd azok, akiknek még viszonylag sok van hátra a nyugdíjig, az viszont biztos, hogy a jelenlegi fizetésükhöz képest jóval alacsonyabbra. Emellett az sem tudható még, hogy addigra hány éves korra emelik meg a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 65 évről.

Az öngondoskodás szerepe egyre inkább felértékelődik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy maga az állam is szorgalmazza és támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat, például adókedvezménnyel. Emellett pedig egyre többen érzik ennek a fontosságát, és tesznek is félre ebből a célból: már több mint 1 millió megtakarító van az országban. Sőt, valószínűleg a te fejedben is megfordult már, hogy nyugdíjcélú megtakarításba kezdj.

Látjuk a problémát, mégis találunk kifogásokat arra, miért nem cselekszünk

Ha mégsem vágtál még bele, bizonyára meg is tudnád magyarázni, miért halogatod. Lehet, hogy egyelőre másra teszel félre, például lakásra, és jelenleg éppen elégnek érzed az erre a célra megtakarított pénzt nélkülözni minden hónapban. De előfordulhat, hogy úgy érzed, még nem keresel annyit, és a fizetésedből néhány ezer forintot sem tudnál ilyen célra eltenni. Ezekkel pedig megnyugtatod magad, hogy most még okkal halogatod, de majd ha jobban állnak a dolgaid, akkor is időben leszel még.

Kényelmes azzal hitegetned magad, hogy ráérsz még erre.

Valójában viszont ez csak önámítás, és a legtöbb esetben néhány év múlva is ugyanezekkel a kifogásokkal fogod tovább halogatni, hogy megtakarításba kezdj. Így viszont félő, hogy majd akkor látod be, mennyire rosszul gondolkodtál, mikor már késő lesz. Eléred a nyugdíjkorhatárt, és szembesülsz azzal, milyen kevés pénzből is kellene kijönnöd egy hónapban. Akkor viszont már nem fogsz tudni visszamenni az időben, most viszont még észbe kaphatsz.

Mindig elhatározod, hogy félreteszel, hónap végére viszont nem marad miből

Sokakban megszületik a felismerés, hogy félre kellene tenni pénzt, de mégsem járnak sikerrel. Teljesen érthető, hogy először úgy érzed, lehetetlen lenne akár csak pár ezer forintot is nélkülöznöd a fizetésedből havonta, hiszen lehet, hogy hónap végére már így is elfogy a pénzed. Még az is elképzelhető, hogy minden hónap elején elhatározod, hogy ami megmarad majd, azt elteszed egy borítékba, de a legtöbbször aztán nincs mit félrerakni.

Van megoldás arra, hogy tudatosabban kezeld a pénzügyeidet

Ha jobban elgondolkodsz a napi szintű kiadásaidon, szinte biztos, hogy találsz majd olyan tételeket, amik ugyan néhány száz forintot jelentenek, de egy hónapra nézve több ezer forintot tesznek ki.

Hasznodra válhat, ha a következő hónapokban akár egy kockás füzet, akár egy kiadásokat kezelő alkalmazás segítségével felméred, mire is megy el a pénzed: hónap végén valószínűleg sok olyan tétel van, amit már el is felejtettél, hogy költöttél rá, pedig minden aprónak hitt költség számít.

Többet költesz apróságokra, mint hinnéd

Munka előtt beszaladsz a pékségbe, és megveszel egy pogácsát meg egy kávét? Ha hétköznap reggelente ezzel indítasz, nagyjából napi 600 Ft-ot költesz el így, ami egy hónapban, csak a munkanapokkal számolva 12 ezer forintot jelent. De ha csak napi egy 300 Ft-os kávéval számolunk, arra is 9 ezer forint mehet el egy hónapban. Ha még otthon elkészítenél magadnak egy szendvicset, és termoszba töltenéd a lefőzött kávét, már sokat spórolhatnál.

De ha minden délután átszaladsz a munkahelyedről a kisboltba venni egy csokit vagy egy üdítőt, napi 150-300 Ft itt sem tűnik akkor dolognak,

hónap végére azonban ugyanúgy összeadódnak egy több ezer forintos költséggé.

Ha este nincs kedved főzni, és vacsorát rendelsz valahonnan, heti 3 ilyen alkalom esetén 3 ezer forinttal számolva például már itt is 36 ezer forintod bánja a lustaságod a hónap végén.

Persze mondhatod, hogy ennyi jár neked, mi sem arra bíztatunk, hogy mindent vonj meg magadtól. De hidd el, sok elhanyagolható kiadást fogsz találni, ha jobban utánaszámolsz, amivel sokat spórolhatsz. Azt pedig ne felejtsd el, hogy amennyiben nem teszel félre a nyugdíjas éveidre, akkor időskorodban kell majd nagyon sok mindent megvonnod magadtól ami pedig korántsem olyan egyszerű, mint a legtöbben gondolják.

Kezd kicsiben, és fokozatosan növeld a megtakarításra szánt összeget

Akár kezd az első hónapokban azzal, hogy néhány ezer forintot elteszel egy borítékba minden hónap elején, hogy fokozatosan hozzászokj ahhoz, hogy kevesebb pénzből gazdálkodsz. Megtakarítások tekintetében azt szoktuk ajánlani, hogy a 10%-os szabályt igyekezz szem előtt tartani: tehát minden hónap elején a fizetésed 10%-át félreteszed.

Azután, hogy már úgy alakítod a költekezéseidet, hogy a félre tett összeget nem is veszed figyelembe, valószínűleg meglepődsz majd, hogy nem is érzed meg annyira, mint gondoltad volna. Ahogyan telnek majd a hónapok, egyre jobban hozzászoksz, miközben az is jó érzés lesz, hogy teszel a jövődért.

Napi lebontásban a nyugdíjcélú megtakarítás is pár száz forintos költség

Ha nem csak egy borítékban gyűjtögeted a pénzed, hanem megtakarítási eszközt választasz erre a célra, ugyanis nem csak az általad befizetett összegek gyűlnek össze az évek során, de a kamatok, valamint az éves szinten igénybe vehető adójóváírások is gyarapítják majd a pénzt a számládon. Utóbbi esetében a befizetéseid 20%-át igényelheted vissza 100-150 ezer Ft-ig az SZJA-dból adóbevalláskor.

Kiszámolhatod, ha napi 500 Ft-ot szánsz nyugdíjcélú megtakarításra, az havi szinten 15 ezer Ft-ot jelent.

Ha ezt valamilyen nyugdíjcélú megtakarításba fizeted be, akkor 35 éves korodtól kezdve a nyugdíjkorhatár elérésére (ami jelenleg 65 év) már több mint 17 millió Ft-od is lehet. De ha 40 éves korodban indítod is el, akkor is meghaladhatja a 11 millió Ft-ot az összeg, amid összegyűlik (itt nézheted meg, hogy jött ez ki).

Jelenleg 3 államilag elismert és adókedvezménnyel támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma is létezik Magyarországon:

  1. az önkéntes nyugdíjpénztár,
  2. a nyugdíjbiztosítás,
  3. és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ).

Jobban teszed tehát, ha nem vársz arra, hogy valahogy mégis megoldódik a nyugdíjhelyzet állami szinten, és elkezdesz félretenni. Minél előbb belátod ennek a szükségességét, annál kevesebb havi befizetésből érhetsz el akár 10 millió Ft-ot is meghaladó megtakarítást, ami már valódi segítséget jelent majd a nyugdíjas éveidben.

A döntés előtt azonban számos szempontot érdemes mérlegelni, hogy az igényeidhez és lehetőségeidhez leginkább illeszkedő megoldást választhasd. Amennyiben szeretnél ehhez szakértői segítséget kapni, iratkozz fel egy ingyenes tanácsadásra, hogy közösen megtalálhassuk a számodra legmegfelelőbb ajánlatot!

Henriett Gyimesi
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?