Nyugdíjbiztosítások régen és most – az etikus életbiztosítási koncepció

2017. január 1-jén lépett életbe az MNB új, etikus életbiztosítási koncepciója. A változások természetesen a megtakarításos életbiztosításokat, tehát a nyugdíjbiztosításokat is érintik. Így lett idén januártól az átlátható nyugdíj előtakarékosságok zászlóhordozója a nyugdíjbiztosítás.

Az etikus koncepció lényege az átláthatóság. Az MNB arra kötelezte a biztosítókat, hogy a teljes költségszerkezetet, vagyis a mögöttes költségeket is tegyék láthatóvá. 2017. január 1-gyel egységesítették a költségelemek elnevezéseit, hogy már a név megmutassa, pontosan mire vonják le, és a termékek költségein kívül a befektetési eszközalapok költségeit is elkezdték beleszámolni a kezelési költségbe.

Nyugdíjbiztosítások régen és most – az etikus életbiztosítási koncepció

A szigorú szabályozások bevezetésének következtében a nyugdíjbiztosítási termékek túlnyomó többségét kivonták a piacról. A teljes átrendeződés még nem ért véget, folyamatban vannak a fejlesztések, hogy a biztosítók olcsóbb és őszintébb termékeket vonultathassanak fel.

A költségnevek egységesítése nem érinti az adminisztrációs és kockázati díjat, illetve a díjbeszedési költséget, tehát ezek ugyanazt jelentik, mint eddig. Jelentős változás viszont az, hogy az úgynevezett kezdeti költséget ezentúl szerződéskötési díjnak hívják. A névváltoztatásnak persze más hozadékai is vannak. Míg korábban a kezdeti költséget akár 20 éven át is fizette a szerződő, a 2017-től érvényes szerződéskötési díjat az első 3 évben teljes egészében levonja a biztosító. Egészen pontosan az első évben maximum a befizetések 80, a másodikban az 50, a harmadikban pedig a 20%-át vonhatják le, a negyedik évtől kezdve viszont már semmit. Így bár az első 3 év számadatai riasztónak tűnhetnek, a szerződő biztos lehet abban, hogy nem lát majd a számláján 10-15 év múlva is kezdeti költség címén levont forintokat. Emellett kiemelendő az is, hogy a kezdeti költség új szabályozásának köszönhetően sok esetben még olcsóbbak is lehetnek az új termékek.

A korábban alapkezelési költségnek nevezett, befektetési eszközalapok kezelésére vonatkozó költség is új nevet kapott, idéntől ezt nevezzük vagyonkezelési költségnek. 2017 előtt az a bizonyos alapkezelési költség – terméktől és alapoktól függően – átlagosan 1,75% körül mozgott, az viszont nem derült ki, hogy ezen az 1,75% felül a mögöttes alapkezelők milyen költségekkel dolgoztak. Ezekre csak a nettó-bruttó árfolyamkülönbségekből következtethettek azok, akik valami furcsa oknál fogva rendszeresen a biztosításuk aktuális helyzetét lesték – lássuk be, ez nem jellemző az átlag megtakarítóra. A befektetési eszközalapok nagyjából átlag 2%-nyi mögöttes költségeit tehát csak megtippelni lehetett.

A mögöttes költségekkel terhelt alapkezelési költségek alakultak át január 1-gyel vagyonkezelési költséggé. A vagyonkezelési költség már nem tartalmaz plusz mögöttes költségeket. Valószínűleg sokan ijednek meg az átlagosan 3,25%-os vagyonkezelési költségtől, pedig csak arról van szó, hogy az eddig mögöttes költségként jelentkező átlag 2%-ot hozzáadták az eddig is feltüntetett 1,75%-hoz. Egy gyors összeadással kiszámolható, hogy míg 1,75 plusz 2 összesen 3,75, a vagyonkezelési költség átlagosan mindössze 3,25%. Nem hibás a számítás, csupán arról van szó, hogy a TKM-limithez és az etikus koncepcióhoz is igazodva olcsóbbak lettek az eszközalapok. Tehát kimondható, hogy az eddig drágának bélyegzett nyugdíjbiztosítások az olcsóbb alapok és az átlagban alacsonyabb szerződéskötési díj miatt nemcsak átláthatóbbak, hanem olcsóbbak is lettek.

A nyugdíj előtakarékossági számlára is vonatkozik az etikus koncepció?

A komoly hozzáértést igénylő nyugdíj előtakarékossági számlák (NYESZ) helyzetében bár egyelőre nem áll be változás, fontos megemlíteni, hogy noha a számlavezetés olcsónak tűnik, számolni kell a vásárolt befektetés tranzakciós költségeivel is. A NYESZ számláját mindenki maga kezeli, így tehát nagyjából átlátja a költségszerkezetet, ha hajlandó minden egyes értékpapír tájékoztatójának apróbetűs részeit is elolvasni és értelmezni. Amennyiben valaki valóban, időt és energiát nem kímélve számba veszi a vételi, eladási, éves, siker és még sok más díjat, láthatja, hogy a NYESZ nem is feltétlen olyan költséghatékony, mint amilyennek elsőre tűnt.

Mi a helyzet az önkéntes nyugdíjpénztárral?

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) egy konzervatívnak mondható előtakarékossági forma. Nem hordoz sok veszélyt, viszont kötelező magyar állampapírt tartalmaznia, így a hozameredményeket nagyban befolyásolhatják a magyar gazdaság ingadozásai. Az új, etikus koncepció az önkéntes nyugdíjpénztárakat nem szabályozza, tehát ezek a konstrukciók még mindig hordoznak magukban mögöttes, ki nem mutatott költségeket. Az ÖNYP a köztudatban olcsó megtakarítási lehetőségként él, mert meglepően kevesen kalkulálnak a mögöttes költségekkel. Pedig ha a pénztárak átláthatóvá tennék a költségszerkezetet, az olcsónak és biztonságosnak hitt ÖNYP is egyből drágábbnak mutatná magát.

Összességében sok esetben olcsóbb és átláthatóbb lett a nyugdíjbiztosítás

Mivel az etikus koncepció magával hozta a szerződésben pontosan kimutatott költségszerkezetet, és az új nyugdíjbiztosítások többsége hosszú távon kisebb költséglevonással dolgozik, a nyugdíjbiztosítások sok esetben valóban olcsóbbak lettek.

A Magyar Nemzeti Bank etikus biztosítási koncepciója elsőre bonyolultnak tűnhet, de valóban a takarékoskodók érdekeit szolgálja. Az említett három nyugdíj előtakarékossági formát pedig az állam 20%-os adókedvezménnyel is támogatja, hogy öngondoskodásra buzdítsa az embereket.

Már elérhetők az első etikus nyugdíjbiztosítási termékek, de érdemes mindegyiket tüzetesen megvizsgálni. Természetesen ezeknek a biztosításoknak már minden költsége kimutatott és szerződésben rögzített, azért érdemes odafigyelni a változásokra, amikről szívesen beszélek neked egy jó kávé mellett.

Benke Tímea
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2016-2017 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?