Nyugdíjbiztosítások költségei: 50 termék TKM mutatóit hasonlítottunk össze!

Az elmúlt héten több cikk is megjelent, amely azzal foglalkozott, hogy mennyire drágák az új nyugdíjbiztosítások, illetve hogy az MNB ezzel kapcsolatban még ebben a hónapban szigorú szabályozást fog eszközölni, amely 3-4 %-ban maximalizálja az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások költségszerkezetét.
A hosszútávon maximalizált 3-4%-os költségmaximalizálás gondolatával egyet értünk, mivel azonban a közölt cikkek nagy részben általánosításon alapulnak és szakmailag pontatlanok, ezért ebben a cikkben mi elsősorban inkább a konkrétumokra és a tényekre fogunk koncentrálni.

A megjelent információk szerint a nyugdíjbiztosítások jelenlegi átlagos költségmutatója 5,21 %, amely szám valóban magas érték. Az 5,21%-os költségszerkezet elméletileg azt jelentené, hogy ha én ma kötök egy államilag támogatott nyugdíjbiztosítást, akkor éves szinten 5,21%-ot vonnak le tőlem, azaz legalább ekkora hozamot el kell, érjek minden évben ahhoz, hogy a pénzemnél legyek.

A valóságban viszont ez a szám úgy jött ki, hogy a piac legdrágább nyugdíjbiztosítási költség mutatóját, hozzáadták a legolcsóbb termékéhez és elosztották kettővel. Ez tehát egy nagyon erősen elméleti szinten kezelt átlagot jelent, számítások és összehasonlítások alapjául viszont semmiképpen nem lehet használni. Ráadásul a klasszikus-vegyes életbiztosítások esetén nem is mutatható ki a TKM mutató, amely természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a szerződések költségmentesek. A klasszikus vegyes nyugdíjbiztosításokról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Gondolj csak bele, hogy nézne ki, ha levetítenénk ugyanezt a példát az autóiparra: Megkeresném neked a legolcsóbb új autót, ami valószínűleg egy Suzuki lesz 2 millió forint körüli áron, illetve kiválasztanám a legdrágábbat, például egy Ferrari-t 66 millió forintért. A kettőt összeadom és leosztom kettővel, így kijön, hogy az autók 34 millió forintba kerülnek átlagosan, ami drága nekem ezért soha nem veszek autót.

A TKM – Teljes Költség Mutató Helyes értelmezése

Az 5,21%-os átlag TKM-et vizsgáljuk meg egy kicsit jobban, ehhez azonban elsőként tisztázzuk a TKM, azaz a Teljes Költség Mutató fogalmát. A TKM egy olyan referencia százalék, amely a megtakarítással kombinált életbiztosítások esetében egy mutatóba sűrítve próbálja meg közös nevezőre hozni és kimutatni az ilyen típusú biztosítások összes levont költségét. Mivel azonban az összehasonlíthatóság érdekében a TKM egy példaszámításon alapul, rögtön az elején fontos azt tudnod, hogy a te konkrét szerződésed TKM értéke csak a legritkább esetben fog megegyezni a törvényileg kötelezően közölt TKM mutatókkal.

A TKM típus példájában a Biztosított egy 35 éves személy, aki egyszeri díjas szerződés esetén 1.500.000 Ft-os egyszeri (vagy ennek megfelelő EUR/USD/CHF), rendszeres díjas szerződés esetén 250.000 Ft-os (vagy ennek megfelelő EUR/USD/CHF) díjat fizet, éves díjfizetési gyakorisággal, csoportos beszedéssel vagy átutalással. A TKM tehát nem a megkötni kívánt szerződés konkrét felmerülő költségeit mutatja meg, hanem egy általános típuspéldán alapuló számítást közöl. Ebből következően a te szerződésed egyedi paramétereire való tekintettel, akár lényeges eltérés is mutatkozhat a közölt TKM-től.
Abban az esetben, ha egy biztosításnál nem érhetőek el a fenti példaszámítás paraméterei, és az hatással van a TKM-re, akkor azt egy csillaggal kell jelölni, ebből született meg a TKM*. A nyugdíjbiztosításokra ez kifejezetten igaz, hiszen a 10, 15 és 20 éves tartamok, az életkorhoz kötött lejárat miatt 45, 50 és 55 éves Biztosított személyre lettek kalkulálva, a standard 35 éves helyett.

A második fontos dolog, amelyet tudnod kell a TKM-ről, hogy semelyik nyugdíjbiztosítás sem rendelkezik egyetlen általános TKM mutatóval, mert ezt az értéket legalább 2 különböző futamidőre meghatározva közlik a biztosító társaságok, így minden esetben egy ehhez hasonló formátumban fogsz találkozni a TKM mutatóval:

Nyugdíjbiztosítások költségei: 50 termék TKM mutatóit hasonlítottunk össze!

Ha a TKM-et tovább boncolgatjuk, akkor rájöhetünk, hogy az a futamidőn kívül erősen függ még további tényezőktől is, mint például az éves díj nagysága, a díjfizetés üteme és típusa, valamint az esetleges eseti befizetések nagysága. Értékhatárt pedig azért adnak meg, mert különböző kockázatú befektetési alapok, különböző költséggel vásárolhatóak, amely így megjelenik a TKM-ben is.

A szerződésed TKM mutatója minden esetben egyedi

A cikkekben közölt 5,21%-os átlagos nyugdíjbiztosítási TKM így az ügyfelek számára nem mutatja meg valósan a nyugdíjbiztosítások költségeit.

Amikor nyugdíjbiztosítási szerződést választunk, akkor ugyanis egyetlen szerződést és így egyetlen referencia TKM-et fogunk választani, amely ráadásul a szerződés specifikumai miatt teljesen más lesz esetünkben, mint a közölt TKM. Ráadásul, amikor a TKM-eket böngésszük a választás előtt, minden esetben a megfelelő futamidőhöz tartozókat fogjuk végignézni. Ha ugyanis nekem még 30 évem van hátra a nyugdíjig, akkor nem fog érdekelni a 10 éves TKM mutató, ha viszont csak 11 évem van, akkor kizárólag ez a sor lesz a döntő.

Annak érdekében, hogy a nyugdíjbiztosítások körül ne alakulhasson ki az a tévhit, hogy egy-egy drága termék miatt az egész konstrukciót leírják, és tévesen drágának titulálják, mi most összegyűjtöttük a teljes piacot egy helyre. Egyetlen táblázatba sűrítettük össze neked mind az 50 különböző nyugdíjbiztosítási termék TKM mutatóit. Véleményt és elemzést szándékosan nem fogunk a táblázathoz fűzni, mert nem szeretnénk egyik Biztosítót vagy terméket sem pozitívan sem pedig negatívan feltüntetni. A táblázatban zölddel jelöltük azokat a módozatokat, amelyeket csak a speciális értékesítési hálózatokon keresztül érhetsz el, az értékesítő MLM cégek neveit viszont szintén nem tüntettük fel.

Minden feketével jelzett termék pedig piaci nyugdíjbiztosítás, azaz bárki számára elérhető. Látni fogod, hogy az MNB által kitűzött 3-4 %-os TKM plafon már most a szabályzás előtt is, nagyon könnyedén elérhető számodra, függetlenül attól, hogy mennyi időd is van hátra a nyugdíjig, ehhez pedig csak az kell, hogy a tények alapján hozd meg a döntésedet.

Jöjjenek tehát a nyugdíjbiztosítások TKM mutatói a teljesség igényével:

Nyugdíjbiztosítások költségei: 50 termék TKM mutatóit hasonlítottunk össze!

Hogyan válasszak Nyugdíjbiztosítást?

A TKM egy nagyon fontos referenciaérték, mert bár nem is pontosan, de nagyságrendileg megmutatja neked, hogy a várható hozamok körülbelül mekkora részét fogják megenni a költségek. Ne feledd azonban, hogy a költség az fix, az elért hozam viszont sok mindentől függ. Egy jól kiválasztott és megfelelően összerakott és folyamatosan kezelt befektetési portfólióval hosszú távon, reálisan el tudod érni az éves 8-9 %-os átlaghozamot. Egy 3%-os átlag TKM-mel számolva ez 6 % tiszta hozam évente. Ezért az éves növekményért ráadásul, nem is kell nagy kockázatot vállalnod, ha nem akarsz, sőt a szerződéseddel sem kell folyamatosan foglalkoznod, hiszen választhatsz menedzselt befektetési alapokat is.

Ha azonban rosszul döntesz, ez a hozam lehet, hogy csak 3-4-5 % lesz átlagosan évente, akkor pedig ott vagy, hogy a TKM miatt szerencséd van, hogyha a lejáratkor a pénzedet visszakapod.

Tanácsként így azt javaslom neked, hogy gondosan vizsgáld meg ugyan, de ne válassz kizárólag a TKM alapján, hiszen a költség csak egyetlen paraméter a közel 70 tulajdonság közül, amelyeket a döntés előtt érdemes mérlegelned, és amelyeket megtalálsz minden egyes terméknél a Nyugdíjbiztosítások összehasonlítása menüpont alatt. Az egyes nyugdíjbiztosítási termékoldalakon a Biztosító által kínált befektetési eszközalapok múltbeli teljesítményeit is megtalálod, folyamatosan frissített adatokkal.

Alaposan ismerkedj meg azzal a 2-3 termékkel, amelyek közül választani szeretnél, utána pedig üljünk le egy kávéra és én térítésmentesen megmutatom neked azokat a dolgokat is, amelyeket nem fogsz rögtön látni a számokon. Személyre szabott kalkulációt készítek neked arról, hogy a kiválasztott konkrét termékkel és a közösen megállapított havi díjjal mekkora havi nyugdíjkiegészítésre számíthatsz, és azt is megmutatom neked, hogy ebből hogyan tudod kihozni a maximumot. A nyugdíjkalkulkátor segítségével előzetes képet te is kaphatsz a számokról, ha viszont a biztosra mennél, töltsd ki ezt a rövid űrlapot és segítek a végső döntésben.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
640 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?

Vélemény, hozzászólás?