Nyugdíjbiztosítás kötés: 5 fontos szempont, hogy jól válassz!

Verba György

A nyugdíjbiztosítások iránti érdeklődés minden előzetes elvárást felülmúl, ami köszönhető részben az adókedvezménynek, de inkább annak, hogy a unit linked típusú életbiztosítások korábban is népszerűek és eredményesek voltak (a nyugdíjbiztosítások nagy része ugyanis unit linked típusú). Mielőtt azonban aláírnánk az első nyugdíjbiztosítást, ami elénk kerül, vizsgálódjunk egy kicsit az alábbi 5 szempont szerint:

1. Használjuk a nyugdíjkalkulátort, mielőtt választunk!

Egyrészt azért fontos a nyugdíjkalkulátor használata, mert így meg tudjuk határozni, hogy nagyjából mekkora összeget érdemes megtakarítanunk, másfelől pedig a nyugdíj megtakarításunkkal 10-15 éves megélhetésünket igyekszünk megalapozni, nem lehet csak úgy hasra ütéssel meghatározni, hogy mekkora havi díj szükséges.

2. Vizsgáljuk meg a költségeket, a TKM mutatót!

Elvileg a TKM mutató hivatott megmutatni, hogy egy nyugdíjbiztosításnak mekkora költsége is van valójában, azonban minden egyes személy nyugdíjbiztosításának más-más a TKM mutatója. A nyugdíjbiztosítások összehasonlításánál pirossal jelöltük azokat a TKM mutatókat, amik nem felelnek meg a TKM limitnek.

3. Hasonlítsuk össze a hozamokat!

Egy adott nyugdíjbiztosítás adatlapjának az alsó táblázatában az elmúlt 1,2 és 5 éves hozamokat találjuk. A múltban elért eredmények ugyan semmilyen biztosítékot nem adnak a jövőre nézve, de aki 5 éven keresztül kiemelkedően kezeli a befektetési alapokat, az valószínűleg megtartja ezt a jó szokását. Fontos, hogy a befektetési alapok kockázati besorolás szerint vannak felsorolva, azonos típusú alapot csak ugyanolyan besorolásúval hasonlítsunk össze, egyébként torz képet kapunk.

4. Keressük meg milyen rugalmas a nyugdíjbiztosítás!

Egy 10 év feletti elköteleződés nem egy egyszerű feladat, de itt fontos, hogy milyen rugalmas egy nyugdíjbiztosítás. A díjszüneteltetés, a díjmentesítés, az eseti számláról való díjátvezetés mind olyan fontos szempont, amivel rendelkeznie kell egy jó nyugdíjbiztosításnak. Így Te is nyugodtabban vágsz bele egy hosszú távú megtakarításba.

5. Találjuk meg az egyedi szolgáltatásokat, az extrákat!

Ha tudod, hogy szeretnél olyan eseti befizetéseket eszközölni, amire hamarabb is szükséged lehet, akkor válassz olyan nyugdíjbiztosítást, ahol van olyan eseti számla, ahol ezt megoldhatod. Az adókedvezmény is eseti számlára érkezik, kifizetődő lehet, ha olyan nyugdíjbiztosítást választasz, ahol Te döntöd el, hogy mibe fektetik az adókedvezményt. A különböző bónuszokról sem érdemes megfeledkezni, hiszen a lejárati összeg jelentős részét képezhetik a biztosítók extra juttatásai.

Fontos, hogy ezt az 5 szempontot mind megvizsgáljuk, és ne csak egyet kiragadva válasszunk nyugdíjbiztosítást. Csak komplex összehasonlítás, és számítások után lehet megtalálni az ideális nyugdíjbiztosítást.

Ebben a cikkben bemutattam Neked az 5 legfontosabb szempontot, amit én is mindig alkalmazok egy nyugdíjbiztosítás kiválasztásához. A gyakorlatban azonban ez meglehetősen időigényes feladat, és nem árt ismerni az apró betűs részeket is, de mindennek az alapja a nyugdíjkalkulátor használata. Így ha szeretnéd, hogy egy független szakember támogasson a döntés meghozatalában, akkor töltsd ki ezt a rövid űrlapot! Ha megtetted, egy telefonos egyeztetés után találkozunk és a nyugdíj tanácsadás alkalmával megtaláljuk az igényeidhez, és a szükségleteidhez leginkább passzoló nyugdíjbiztosítást, aminek örömmel fogsz a záró egyenlegére tekinteni.

Ezt a cikket 2344 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555