Nyugdíjbiztosítás hozamok: Itt a teljes lista!

Verba György

Az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások 2015-ben, töretlen és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Szemben az önkéntes nyugdíjpénztárral és a NYESZ számlával, a nyugdíjbiztosításokat nem kizárólag az adókedvezmény miatt választják az előtakarékoskodók, hiszen egy az adójóváírás bevezetése előtt is népszerű terméktípusról van szó. A nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatban már írtunk arról, hogy melyek az alapvető különbségek a szerződéstípusok között, és készítettünk egy összehasonlítást is arról, hogy a költségeket megvizsgálva milyen nagyfokú eltérések vannak a piacon lévő ajánlatok között.

Amikor ugyanis nyugdíjbiztosítást választunk, akkor alapvető cél, hogy a lejáratkor a lehető legmagasabb nyugdíjcélra felhasználható tőkénk gyűljön össze, ennek pedig egyik feltétele az alacsony költségek. A másik részről viszont arra is törekednünk kell, hogy a költségekkel szemben a hozam oldalból is a maximumot hozzuk ki az évtizedek alatt, hiszen nagyon nem mindegy hogy például egy 2%-os TKM-et egy éves 6%-os vagy egy éves 9%-os átlaghozamhoz viszonyítunk.

Ebben a cikkben összegyűjtöttem neked a piacon lévő összes nyugdíjbiztosításhoz tartozó 3 legjobb eszközalapot. A legjobb alatt azt értem, hogy az elmúlt 5 éves időszak alatt a legmagasabb évesített átlaghozamot ért el. A táblázatban látni fogod a konkrét befektetési eszközalap nevét és a biztosítót is ahol nyugdíjbiztosításon keresztül azt megvásárolhatod. Mielőtt azonban egyedül kiválasztod a szerinted legjobbat és elrohansz megkötni, maradj velem a bejegyzés végéig, mert elárulok néhány olyan dolgot amelyet feltétlenül érdemes mérlegelned mielőtt 20-30 évre elkötelezed magad!

Az utóbbi 5 év legjobb nyugdíjbiztosítás hozamai (2016.04.28)

Nyugdíjbiztosítás hozamok

A listából rögtön látszik, hogy majdnem teljes egészében kétszámjegyű évesített hozamokról van szó, amely kimagasló eredmény 5 éves távlatban, pláne ha azt nézzük, hogy a bankban tartott pénzre 3%-os kamatot sem kapsz. Azt is láthatod, hogy találhatunk szép számmal euró alapú befektetési alapokat is a listában, sőt előfordul ahol amerikai dollár a mögöttes deviza. A lista nagy részét részvény alapok alkotják, de elvétve előfordul vegyes- és egyetlen hazai kötvény alap is. (Igaz utóbbi már nem két számjegyű hozamot produkált.) Amennyiben nem csak az 5 éves, hanem az 1 és 3 éves hozamokra is kíváncsi vagy, azokat ide kattintva tekintheted meg, az adott nyugdíjbiztosítás adatlapján legalul.

Mit jelentenek ezek a számok?

Ha egy kicsit elidőzünk a táblázaton, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy az utóbbi 5 éves trend nyertesei Európa és Ázsia fejlődő piaci részvényei voltak. A kulcsszavak a mondatban az elmúlt és a trend, ugyanis ezek kizárólag múltbéli adatok, így a jövő becslésére nem alkalmasak. Nem mondhatod azt egy részvényalapra, hogy ha az elmúlt időszakban jól hozott, akkor fektessünk ebbe és ugyanilyen hozamokat fogunk elérni. Sajnos sok „pénzügyi tanácsadó” kizárólag a múltbéli hozamokkal próbálja elkápráztatni a laikus embereket, de kockázatról, szórásról, sharpe mutatóról egyetlen szó sem esik.

Aki viszont a részvénypiacon elérhető hozamokra vágyik, annak a kockázatot is vállalnia kell.

A kockázat viszont nem feltétlenül jelent veszteséget. Mindössze annyit jelent, hogy az árfolyamingadozás bizony nagyon heves is lehet az évek alatt. Ezért ha úgy döntesz, hogy csak a számok és hozamok alapján választasz nyugdíjbiztosítást és részvényalapot, akkor barátkozz meg a gondolattal, hogy lehet hogy 3-5-8 évig csökkent hozamokat és egyenleget fogsz látni. Hosszú távon ez valószínűleg eltűnik, hiszen a részvénypiac átlagosan egy 14 éves időtartam után már képes arra, hogy visszamenőleg nézve is szép átlaghozamot termeljen neked, de addig kaphatsz hideget és meleget is. Fontos azt is tudnod, hogy a veszteséget nem realizálod addig, amíg nem nyúlsz a pénzhez, de a lelkiekben készülj fel az ingadozásra.

Ha te nem ilyen típusú megtakarító vagy, hanem inkább azt mondod, hogy a növekmény legyen kisebb, de minden évben látni szeretnéd a gyarapodást, akkor meg kell osztanod a portfóliódat. Továbbra is választhatsz részvényeket, de nem tisztán, hanem keverve. Érdemes vegyítened az összetételt kötvényekkel, és pénzpiaci alapokkal is.

Amennyiben viszont azt mondod, hogy nem szeretnél ilyen szinten belefolyni a befektetésed menedzselésébe, akkor válassz menedzselt és garantált alapokat. Ezekkel semmit nem kell foglalkoznod, mert a vagyonkezelő menedzselni neked őket, így folyamatosan növekedő egyenlegre tehetsz szert.

Ezzel az egésszel azt akarom mondani, hogy önmagában a hozamot kezeld egyetlen mutatóként. Kizárólag ez alapján ne dönts, mint ahogyan kizárólag költség alapján sem szabad. A dolog ennél sokkal összetettebb!

Hogyan válasszak úgy nyugdíjbiztosítást, hogy a hozamok is a lehető legjobbak legyenek?

Az első és legfontosabb kérdés, amit el kell döntened magadban, (ebben segít a tanácsadó is), hogy a fentiek alapján milyen típusú befektető vagy? Milyen kockázatot vagy még hajlandó bevállalni, és ezzel szemben mekkora az az éves növekmény százalékban, amellyel már elégedett vagy? Van-e olyan földrajzi régió, nyersanyag vagy iparág, amelynek bizalmat szavazol,vagy mi az, amit biztos, hogy kerüljünk el? Mennyire szeretnél belefolyni a nyugdíjbiztosításod menedzselésébe? Évente 2-4 alkalommal finomítsunk a portfólión vagy kezelje azt inkább a vagyonkezelő, mert te nem szeretnél ezzel foglalkozni?

Ezek mind olyan kérdések, amelyeket ismerned és a tanácsadónak is ismernie kell ahhoz, hogy valóban olyan szerződést írhass alá, amely nem csak most tűnik jó üzletnek, de a lejáratkor is az lesz. Egy nyugdíjbiztosítás ugyanis lehet nagyon jó és nagyon rossz is, a hangsúly a megfelelő igényfelmérésen és a szakszerű kiválasztáson van. Hosszútávon és biztonságosan éves 9%-os átlaghozam bárki számára elérhető. Ha te is szeretnél biztosra menni, tegyél próbára minket díjmentesen és kötelezettségmentesen, és az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezz az ingyenes nyugdíj tanácsadásra! A konzultáció mindössze egy órát vesz el az életedből, de amit ott kapsz, az pénzben kifejezve a legkomolyabb órabéred lesz!

Ezt a cikket 1767 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555