Nyugdíjbiztosítás: Ezért nem juthat a Magánnyugdíjpénztárak sorsára

Ideális helyzetben nem rosszul eső érzés a nyugdíjról, és a nyugdíj megtakarításokról beszélni. Nálunk viszont nagyon mély sebeket ejtett az embereken a mizéria, amely a magánnyugdíjpénztárakkal történt. Hiába tudjuk, hogy nem lesz megfelelő nyugdíjunk, félünk, hogyha saját magunknak kezdünk el pénzt gyűjteni az is valamilyen módon az államkasszában landol. Szerencsére azonban adódik olyan lehetőség, amellyel ez nem történhet meg. Léteznek ugyanis olyan nyugdíj előtakarékosságok, amelyekhez az állam nem férhet hozzá.

Ez volt a magánnyugdíjpénztár

Bármilyen furcsán is hangzik a magánnyugdíjpénztár nem a mi megtakarításunk volt. Hivatalosan nem is mi fizettük be a díjakat, hanem a munkáltatónk, melynek összege a bruttó bérünk 8,5%-a volt. Bár a magánnyugdíjpénztár valóban a mi nevünkre szólt, ettől még a speciális adónak minősült. Ezért is mehetett végbe az a szomorú esemény, amely miatt szkeptikusak vagyunk a nyugdíj megtakarításokkal. De most más a helyzet.

A nyugdíjbiztosítás más

A saját nyugdíj megtakarításokra azonban senki nem kötelezhet minket. Abba ugyanis is senki nem szólhat bele, hogy az adózott pénzünket mire költsük. A hangsúly az adózotton van, hiszen innentől fogva mi rendelkezünk róla.
Érdemes azonban a pénzünk egy részét nyugdíjbiztosításba forgatni, hiszen egyfelől, hogy magasabb nyereségre tehetünk szert, mint ha a bankban tartanánk a pénzt, vagy otthon. Másfelől az sem elhanyagolható tény, hogy a befizetéseink 20%-át, minden évben akár 130 ezer forint adókedvezményt is igénybe tudunk venni.

De ez miért más, mint a magánnyugdíjpénztár?

3 ok, amiért az államnak nincs befolyása a privát nyugdíj megtakarításra

Nézzük végig ezt a 3 pontot, hogy nyugodt szívvel tudjuk elindítani azt a nyugdíjbiztosítást, amely segít elkerülni az időskori szegénységet:

Nyugdíjbiztosítás: Ezért nem juthat a Magánnyugdíjpénztárak sorsára
A nyugdíjbiztosítás nem magánnyugdíjpénztár

Először is, ahogy fent is említettük a magánnyugdíjpénztárakat az állam hozta létre, és az adónk egy részét (8,5%) utaltatta ide. Ezzel szemben a nyugdíjbiztosításokat a megtakarítási piac alakította ki, vagyis az adókedvezmény nélkül is életképes, és működő megtakarítási formának számítanak.

Másodszor a nyugdíjpénztárba kötelező volt a munkáltatónknak minden hónapban elutalni a díjunkat. Nyugdíjbiztosítás esetén erről szó sincs, hiszen itt mi magunk fizetjük a díjakat az adózott pénzünkből. Mi vagyunk azok is, akik díjfizetési gyakoriságot választunk, így akár lehet, hogy évente csak egyszer utaljuk el a díjat. Adott esetben fel tudjuk függeszteni a befizetést is, amelyre a magánnyugdíjpénztárnál nem volt lehetőség.

A harmadik lényeges különbség, hogy a magánnyugdíjpénztárakat az állam szüntette meg (a mi jóváhagyásunkkal). Ezzel szemben egy nyugdíjbiztosításnál ez lehetetlen. Ez olyan lenne, mintha az állam azt mondaná, hogy innentől fogva nem vehetsz kenyeret a saját pénzedből. Ez elképzelhetetlen.

Kell a nyugdíj megtakarítás!

Bármennyire is nehéz, de le kell győznünk a félelmünket a nyugdíj megtakarításokkal szemben. Ebben segít, ha visszapillantunk a táblázatra, amely 3 egyértelmű pontban megmutatja, hogy miért nem kell tartanunk attól, hogy a privát nyugdíj megtakarításunk az államkasszába vándorol. Viszont alaposan utána kell járni, hogy melyik nyugdíjbiztosítást választjuk, mert elég jelentős különbségek akadnak köztünk. Épp ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy bő egy órás megbeszélésen, egy kávé mellett megtaláljuk az igényeidnek megfelelő nyugdíj megtakarítást, amely segít, hogy ne kelljen nélkülöznöd idős korodban.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?