Nyugdíjbiztosítás etikusan

Egy korábbi bejegyzésben már megírtuk, hogy a nyugdíjbiztosítás nem drága, csak őszinte. Nos, ha lehet, 2017. január 1-től még őszintébb lett. Az MNB etikus koncepciója teljesen lecsupaszítja, majd erkölcsösségre inti a biztosításokat.

Előnyre tett szert a nyugdíjbiztosítás a másik két nyugdíjelőtakarékossági formával szemben (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjelőtakarékossági számla). Mivel a nyugdíjbiztosításokat törvény kötelezi az áttekinthetőségre és a költségek pontos kimutatására, búcsút mondhatsz a rejtett költségeknek.

Nyugdíjbiztosítás etikusan

Mik azok a rejtett költségek?

Bizonyos költségelemek eddig a különböző elnevezések keltette zavar miatt nem voltak egyértelműek. Mostantól viszont egységesen és egyértelműen kötelesek feltüntetni a biztosítók, mit mire vonnak le. Az új költségelem elnevezések a szerződéskötési díj (azaz az első 2-3 évben levont költség), a vagyonkezelési díj (azaz a teljes állományra vetített, folyó költség), a díjbeszedési költség (amit az határoz meg, hogy utalással, csekken vagy beszedési megbízással fizet az ember) és az adminisztrációs díj.

A nyugdíjbiztosítással szemben az önkéntes nyugdíjpénztárak és nyugdíjelőtakarékossági számlák esetében nincs ilyen jellegű névadási korlátozás, ezért transzparencia tekintetében elmaradhatnak a szigorúan ellenőrzött nyugdíjbiztosításoktól. Meg kell jegyezni persze, hogy a nyugdíjelőtekerékossági számla önmagában eddig is átlátható volt, viszont ennek is van egy nagy körültekintést igénylő pontja: a befektetési költség. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy költségelemet nem köteles egyelőre kimutatni, ez pedig a mögöttes portfóliókelezési költség. Jól látszik, hogy mindhárom előtakarékossági formában akadnak esetleges plusz költségeket rejtő bukkanók, de az új etikus koncepció igyekszik ezeket – legalább a biztosítások esetében – kiküszöbölni.

Az átláthatóságon túl új MNB-elvárás, hogy a hazai kötvény- és részvényalapok is elérhetőek legyenek a unit-linked biztosításokhoz tartozó eszközalap-kínálatban. Tehát szélesedik a paletta.

Központban a szerződő

Az etikus koncepció iránymutatója az ügyfélközpontúság. Az MNB arra ösztönzi és kötelezi a biztosítókat, hogy a lehető legpontosabban tájékoztassák ügyfeleiket. A biztosítók ezért közérthető termékmagyarázatokkal, egyértelmű és követhető költségszerkezetekkel indították 2017-et.

Az MNB ajánlásai és szabályozásai abban kívánnak segíteni az embereknek, hogy biztonságosan, a kellő ismeretek birtokában választhassanak öngondoskodási formát.

Az egyértelműbb és érthetőbb költségkimutatással valószínűleg tényleg bizalmat gerjesztenek a biztosítók, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy minél több terméket ismersz, annál felelősségteljesebb döntést hozhatsz. Ha szeretnél többet tudni az új etikus koncepcióról, vagy arról, milyen hatással vannak a változások a nyugdíjmegtakarítási formákra, egy kávé mellett szívesen válaszolok a kérdéseidre.

Benke Tímea
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2016-2017 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?