Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény

Mit jelent az adókedvezmény a te esetedben? Nyugdíjbiztosítás kalkulátor: kattints és számolj!

2014-től a Biztosító társaságoknál igényelhető Nyugdíjbiztosításokra is bevezették az igényelhető adókedvezményt, így az éves befizetéseink 20%-át, de legfeljebb 130.000 Ft-ot, minden évben pluszban megkapunk az egyenlegünkre.


Mi az a Nyugdíjbiztosítás?

2014-től az SZJA törvény definiálja a Nyugdíjbiztosítás fogalmát, azaz pontosan meghatározza, hogy milyen speciális tulajdonságokkal rendelkező életbiztosítások tartozhatnak ebbe a kategóriába.

A jogszabály szerint Nyugdíjbiztosításnak minősül az az életbiztosítási szerződés, melyre az alábbiak együttesen teljesülnek:

  • konkrét lejárattal rendelkezik, amely megegyezik a szerződéskötéskor aktuális jogszabályok szerinti nyugdíjkorhatárral (ez jelenleg az 1957 után születettek esetében a 65. életév)
  • szolgáltat a biztosított halála esetén, nyugdíjba vonulásakor, ha a biztosított a lejárat napján életben van, illetve, ha a tartam alatt legalább 40%-os maradandó egészségkárosodást szenved

A Nyugdíjbiztosításokra vehető csak igénybe a 20%-os adókedvezmény, ezért érdemes figyelni, hogy ne csak egyéb, nyugdíjbiztosításnak nem minősülő, nyugdíj célú biztosítási szerződést válassz, ha az adókedvezmény lehetőségét ki akarod használni.

Fontos, hogy ha befektetésedhez a lejárat előtt akarsz hozzáférni (kivéve a szolgáltatás kifizetése), akkor az igénybevett adókedvezményt 20% büntetőkamattal növelve levonják egyenlegedből kifizetés előtt. Bizonyos időtáv után (7-10 év) még így is pozitívan jöhetsz ki a szerződésből, hiszen az adókedvezmény hozamai – múlt tapasztalataira támaszkodva – átlagos hozammal is meghaladhatják a 20%-os büntetést, tehát ténylegesen nyereséggel tudsz kiszállni.


Ezzel az SZJA törvénymódosítással immáron 3 féle államilag támogatott nyugdíj megtakarítási forma közül is választhatunk. A leglényegesebb különbség ezek között, az hogy addig amíg a megtakarítási célú életbiztosítások az adókedvezmény nélkül, eddig is versenyképes és közkedvelt befektetések voltak a piacon, addig a NYESZ számlát és az Önkéntes nyugdíjpénztárt lényegében csak az adókedvezmény miatt választották az emberek. Ráadásul ezek további hátránya még, hogy ha nyugdíj előtt hozzá szeretnénk férni az egyenlegünkhöz, akkor azt majd minden esetben csak az adókedvezmény visszafizetésével tudjuk elérni. Sok nyugdíjbiztosításhoz ezzel ellentétben tartozik egy olyan eseti számla amely teljesen független az adókedvezménytől, így bármikor szabadon hozzáférhető.

A nyugdíjbiztosítás adókedvezmény számokban

Az alábbi kalkulációt egy 20 éves időtartamú 3% alatti TKM-mel rendelkező Nyugdíjbiztosításra készítettük el, éves 8%-os átlaghozamot valamint éves 3%-os értékkövetést feltételezve:
Ahogy a táblázatból is látszik a nyugdíjbiztosítás adókedvezménye nem csak a plusz pénz miatt jó dolog, hanem az erre évek alatt elért többlethozam miatt. A kamatos kamatnak köszönhetően egy 35.000 Ft havi díjú szerződésnél az 1.680.000 Ft-os összes adókedvezmény az elért hozamok miatt közel háromszor annyival, 4,2 millió forinttal növeli a lejárati összegünket. A lejárati egyenleggel együtt pedig a privát nyugdíjunk havi összege is növekszik, amelynek kiszámítására a jobb oldalon található nyugdíj előtakarékosság kalkulátorunkat használhatod.

Miben más ez, mint a magánnyugdíjpénztári rendszer volt?

Sokan félnek bármilyen újabb nyugdíj előtakarékosságba belekezdeni, hiszen az állam az előzőt, a magánnyugdíjpénztári rendszert is megszüntette. Nagyon fontos azonban tudni, hogy a magánpénztári rendszer az állami TB nyugdíjrendszer egy eleme volt, így gyakorlatilag teljes állami befolyást élvezett. A kezdeti 8,5%-os pénztári járulékot nem a saját pénzünkből fizettük, hanem a NAV vonta le a bruttó bérünkből, ezt tehát az állam adta és ezért is tudta elvenni. A nyugdíjbiztosítás ezzel ellentétben egy 100%-ban üzleti alapú privát előtakarékosság, ahol a saját befizetéseink a saját számlánk egyenlegét gyarapítják, amelyhez így az államnak és a NAV-nak nincsen hozzáférése. A régi és az új lehetőség így egy lapon nem említhető, a nyugdíjbiztosítás tehát egy biztonságos és államtól független nyugdíj megtakarítási forma.

Mikor kell visszafizetnem az adókedvezményt?

Akárcsak az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ esetében, az adókedvezményt az állam a nyugdíjbiztosításnál is a privát nyugdíjunkra adja, ezért ha ennél előbb férünk hozzá, akkor a teljes összeget 20%-kal növelt összegen levonják az egyenlegünkből. (kivéve persze a halál és rokkantság esetén). A visszavásárlás azonban még így is sokkal kedvezőbb, mint a másik 2 nyugdíj megtakarítási formánál, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárnál 20 év előtt a tőkéből SZJA-t és EHO-t is kell fizetnünk, a NYESZ-nél pedig a teljes hozam adózik ugyanígy egyéb jövedelemként. Ráadásul ha a hozzáférés a 8-10. év után történik akkor a felgyülemlett hozamok miatt még az adókedvezmény visszafizetése után is jól jöhetünk ki a szerződésből!

Hogyan tudom kihasználni a maximális adókedvezményt?

A maximális adókedvezményt éves 650.000 Ft-os díj mellett tudod kihasználni, amelybe a rendszeres díjon felül az eseti befizetések is beleszámítanak, a kockázati kiegészítők díjai azonban nem. Ezen felül a nyugdíjbiztosítás adókedvezményén kívül további éves 150.000 Ft-ot is kihasználhatsz még az Önkéntes nyugdíjpénztár keretein belül, ami azonban semmiképpen nem helyettesítője, hanem kiegészítője a nyugdíjbiztosításnak. Ezzel a 2 nyugdíj megtakarítási formával így évente összesen 280.000 Ft-os bónuszt kapsz a nyugdíj előtakarékosságaidra.

Ezt a cikket 2409 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555