Nyugdíjbiztosítás adójóváírás 2015

Verba György

2014-ben a nyugdíjbiztosítások betörtek a köztudatba. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy a jól ismert megtakarításos életbiztosításokra épülnek, de igazán vonzó az a maximum 130.000 forintos adójóváírás, amit igényelhetsz rá. Nézzük meg, mi vár ránk 2015-ben ezzel kapcsolatban!

A nyugdíjbiztosítás fogalma

A nyugdíjbiztosítás egy olyan államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság, amely a legszélesebb körű szolgáltatást nyújtja számodra. Nem csak a lejáratkor (nyugdíjkorhatár betöltése) juthatsz pénzhez, hanem:

  1. ha a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonulsz (szerződés megkötésekor aktuális nyugdíjkorhatár, jelenleg 65. életév előtt)
  2. ha a TB szerint legalább 40%-os rokkantságot szenvedsz el
  3. ha meghalsz (értelemszerűen ilyenkor a kedvezményezetted részére szolgáltat a biztosító)

 

Az adójóváírás

Ahogy a bevezetőben is írtam, az adott évben befizetett díjaid után SZJA kedvezménnyel élhetsz. Ennek mértéke a díjak 20%-a, legfeljebb 130.000 forint évente. Ez azt jelenti, hogy éves 650.000 forint megtakarítás befizetése esetén tudod mind a 130.000 forintot visszaigényelni.

Mikor vagy jogosult az adókedvezményre? Mindössze pár, egyáltalán nem teljesíthetetlen kritériumnak kell megfelelned, íme:

  1. Legyen bejelentett béred, így van SZJA-ként befizetett adód is!
  2. Ne legyél KATA-s vállalkozó, ilyenkor ugyanis nincs SZJA!
  3. Ne használd fel másra az SZJA-dat, például sok gyermek után családi adókedvezmény!
  4. Ha van másmilyen nyugdíj megtakarításod (NYESZ, önkéntes nyugdíjpénztár), akkor a több előtakarékosság után összesen 280.000 forint adójóváírást igényelhetsz.
  5. Ne felejtsd el az adókedvezményt igényelni az adóbevallásodban, mert egyébként nem fogja az állam automatikusan utalni a pénzt!
  6. A végére maradt a legfontosabb, indíts egy nyugdíjbiztosítást magadnak!

 

Az adójóváírás egyéb szabályai

2 fontos dolgot kell még megemlíteni az adókedvezményekkel kapcsolatban 2015-re vonatkozóan. Az első, hogyha hamarabb hozzányúlnál ehhez a nyugdíjbiztosításhoz, akkor az összes addig igénybevett adókedvezmény 120%-át vissza kell utald az államnak. Így próbálják elérni, hogy valóban nyugdíj-kiegészítésnek használd a nyugdíjbiztosítást.

A második pedig, ami 2015-re lett egyértelmű. Kicsit fentebb írtam, hogy a nyugdíjbiztosítások egyedüliként térítenek halál, és minimum 40%-os rokkantság esetén is, ezeknek azonban van kockázati díja. A 2015-ös törvényjavaslat is egyértelműen kimondja, hogy ezek után a kockázati díjak után nem jár a 20%-os adókedvezmény. Egy példával szemléltetve, ha Te befizetsz egy évben 300.000 forintot, és ebből mondjuk 10.000 forint a kockázati díj, akkor nem a 300.000 forint, hanem „csak” a 290.000 forint 20%-ára vagy jogosult, mint adójóváírás.

2015-ben is bátran választhatsz nyugdíjbiztosítást!

Ebben a cikkben kicsit részletesen írtam a nyugdíjbiztosítások egyik legnagyobb vonzó erejéről, a maximum 130.000 forintos adójóváírásról. 2015-ben a nyugdíjbiztosítások legalább olyan jó kondíciókkal várnak, mint az idei évben tették, és ne feledd, hogy már csak egy évvel kevesebb időd van a megfelelő nyugdíj-kiegészítésedet felépíteni. Kérdeznél tőlem? Töltsd ki a cikk alján található adatlapot, és megválaszolom! Szeretnél konkrét lépéseket tenni a nyugdíj-kiegészítéseddel kapcsolatban? Szánj rám egy órát egy nyugdíj tanácsadáson, és együtt megtaláljuk a megfelelő nyugdíjbiztosítást!

Ezt a cikket 2123 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555