Nyugdíjbiztosítás adóbevallás 2019 – Így intézd az szja-visszaigénylést

Gyimesi Henriett

A 2018-as adóév véget ért, így újra eljött az ideje annak, hogy elkészítsük adóbevallásunkat. Ha már legalább az előző évben rendelkeztél nyugdíjbiztosítással, arra is oda kell figyelned, hogy ne felejtsd el kérvényezni a 2018-as befizetéseid után járó 20%-os adójóváírást. Összeszedtük az ezzel kapcsolatos hasznos tudnivalókat.

Azok számára, akik nyugdíjcélból szeretnének megtakarítani, a nyugdíjbiztosítás már csak az adókedvezmény miatt is remek megoldás. Sokan azonban abban a tévhitben élnek, hogy ez automatikusan jár, pedig nem így van. Éppen emiatt hiába jár 2014. január 1-től a nyugdíjbiztosításokba befizetett éves díj után évi maximum 130 ezer forintig 20% adójóváírás az 1995. évi CXVII. szja-törvény 44/C. § (1) értelmében, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyugdíjbiztosítással rendelkezők nagyjából 30%-a felejti el kérvényezni ezt.

A tavalyi évtől kezdve a munkáltató már csak igazolás kiállítására kötelezett a munkavállalója felé, az adóelszámolást viszont már nem végezheti ő, helyette a NAV készíti el automatikusan az adóbevallási tervezetet mind a magánszemélyek, az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, valamint az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek számára.

Ezeket aztán elérhetővé teszi az elektronikus felületen, amit az ügyfélkapun keresztül lehet megtekinteni (WebNYK), de kipostázását is kérhetik azok, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval: ehhez SMS-ben, levélben, telefonon, személyesen vagy elektronikusan kell jelezni a NAV felé az igényt – nekik, azaz az adóhivatalnak azonban ezt követően postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatán vissza is kell juttatni. Amennyiben valaki egyik lehetőséggel sem él, önállóan is benyújthatja az adóbevallását a 18SZJA nyomtatványon (https://eszja.nav.gov.hu/).

Kinek jár a nyugdíjbiztosítás adókedvezménye, és miből számítják?

A személyi jövedelemadóból természetesen csak az igényelhet vissza bármennyit is, aki fizet is ilyet, aki pedig bejelentett munkahellyel rendelkezik, bizony fizet. Az szja-t visszaigényelni az úgynevezett összevont adóalapból lehet, aminek a részei:

 • Bér: a munkavállalói jövedelem,
 • Megbízási díj: megbízási szerződés alapján végzett munka,
 • Összes választott tisztségviselői díj: polgármester, önkormányzati képviselő, alapítványi és egyesületi tisztségviselők stb.,
 • Ingatlan bérbeadása: 15% szja a lakáskiadásból származó bevétel után,
 • Külföldi munkajövedelmek: főként azoknál, akiknek kizárólag magyarországi állandó lakhelye van,
 • Társas vállalkozói kivétek: 15% szja-t kell fizetni utána.

Mik a 2019-es adóbevallás legfontosabb határidői?

 • Január 31. – A munkáltató, a kifizető és a társadalombiztosítási kifizetőhely a magánszemélyeknek összesített igazolást ad (18M30).
 • Február 15. – Kedvezményre való jogosultságot tanúsító igazolás kiadása a magánszemélyeknek.
 • Március 15. – Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek március 15-től megtekinthetik a személyijövedelemadó-bevallási tervezetet.
 • Március 18. – Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók (postán, elektronikusan, sms-ben vagy telefonon) kérhetik, hogy részükre a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.
 • Április 30. – A NAV eddig küld értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki. Valamint postán küld értesítést azoknak az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 18-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették.
 • Május 20. – A 18SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje is egyben.

Ez tehát azt jelenti, hogy mindenkinek május 20-ig kell eleget tennie az adóbevallási kötelezettségének – akár munkavállaló vagy, akár egyéni vállalkozó tehát, ez a dátum érvényes rád is.

Adóvisszaigényléshez – Milyen igazolást állít ki a biztosító?

A biztosító minden évben igazolást állít ki arról, hogy nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezel. Ez alapján kell kitöltened az adóbevallást. Az igazolás tartalmazni fogja:

 • A biztosító nevét, székhelyét, adószámát és pénzforgalmi számlaszámát.
 • A nevedet, adóazonosító jeledet és lakhelyedet.
 • Az adóévben befizetett összeget.
 • A nyugdíjbiztosítási szerződésed egyedi azonosító számát (szerződésszám).
 • Az igazolás kiállítójának, vagyis a biztosító cégszerű aláírását.

Ehhez hasonló igazolást állít ki a biztosító (minta)

Hogyan igényeljem az adójóváírást ügyfélkapuval?

A tavalyi évvel kezdődően már az egyéni vállalkozók is webes felületen (WebNYK) készíthetik el az szja-bevallásukatwebnyk.nav.gov.hu. Ez a felület az adójóváírás szempontjából tulajdonképpen ugyanúgy épül fel, mint egy ügyfélkapu. Éppen ezért a munkavállalóknak ugyanígy kell eljárniuk, csak nekik az ügyfélkapun keresztül.

Az eSZJA Portál menüpont alatt található meg az a felület, ahol az adóbevallások jóváhagyását lehet elvégezni. Ezt követően pedig így jutsz el az adójóváírásért felelős szekcióhoz:

Összes mező / Személyi jövedelemadó (szja) / Rendelkező nyilatkozatok az adóról (önkéntes pénztár, nyugdíj előtakarékosság, nyugdíjbiztosítási szerződés) / Sor: 144–148. Rendelkezés a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján utalandó összegről

Nyugdíjbiztosítás adókedvezménye ügyfélkapun keresztül

A biztosítód által kiküldött igazolás szerint töltsd ki az alábbi mezőket:

144. sor: A nyugdíjbiztosítási szerződés(ek)re befizetett összeg 20%-a, legfeljebb 130 000 forint

Az éves biztosítói díjad 20%-át kell ide beírnod. Ez az összeg nem lehet több mint 130 000 forint. Ha az éves befizetéseid 20%-a 130 000 forintnál kevesebb, erre a kisebb összegre, ha több, akkor is csak 130 000 forintra tehetsz rendelkező nyilatkozatot.

A nem forintban fizetett díj meghatározása az MNB által közzétett devizaárfolyam alapján történik (az adóév utolsó napja szerint).

144-146. sor

145. sor: Az összevont adóalap utáni adó terhére utalandó összeg

Azt az összeget írd be, aminek átutalását kéred. Ez az összevont adóalap adókedvezmények levonása után fennmaradó része (48. sor).

Az önkéntes nyugdíjpénztári, a nyugdíj-előtakarékossági, illetve a nyugdíjbiztosítási számlára utalt összegek együttesen a 280 000 forintot nem haladhatják meg.

146. sor: Nyilatkozat az átutaláshoz

Amelyik biztosítónál nyugdíjbiztosítási szerződésed van, annak a nevét, adószámát és bankszámlaszámát kell megadnod.

Külföldi illetőségű biztosító esetén lásd: 147. sor.

147-148. sor

147. sor: Nyilatkozat az átutaláshoz külföldi biztosító esetén

Amennyiben külföldi biztosítónál van nyugdíjbiztosításod, akkor a 147. sorban kell, hogy szerepeltesd annak a külföldi biztosítónak a nevét, illetékességét, címét (székhelyét) és bankszámlaszámát, ahová az átutalást kéred. Illetékességként azt az államot kell feltüntetni, ahol a biztosító belföldi illetőségűnek minősül. Érvényes országkódok például: AT – Ausztria, GB – Nagy-Britannia, CZ – Csehország, DE – Németország, FR – Franciaország, CH – Svájc stb. Fel kell tüntetni továbbá a külföldi biztosító pénzforgalmi számláját vezető szolgáltató nevét.

Ha külföldi számlaszámként az IBAN számlaszámot tüntetted fel, akkor ne felejts el pipát tenni a megfelelő mezőbe. Az erre szolgáló helyre írd be a SWIFT kódot, valamint a pénzintézet illetőség szerinti országkódját is. Ne felejtsd el az erre szolgáló négyzetekben a kiválasztott devizanem 3 betűből álló, nemzetközileg használt kódját (EUR az eurónál, USD az USA dollárnál, GBP az angol fontnál, PLN a lengyel zlotynál, stb.) is feltüntetni a deviza pontos megnevezése mellett.

148. sor: A megjelölt biztosítónál kötött nyugdíjbiztosítási szerződés egyedi azonosító száma (szerződésszáma)

Itt a biztosítód által kiadott igazoláson szereplő szerződésszámot kell, hogy feltüntesd.

Hogyan igényeljem az adójóváírást ügyfélkapu nélkül?

Ha nincs ügyfélkapud, még van időd regisztrálni a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányhivatalokban (amit javaslunk is a könnyebb ügyintézés érdekében, és később is hasznodra válhat, ha van). Ha nincs, és nem is tervezel ügyfélkaput nyitni, akkor a 18SZJA kódszámú adóbevallási dokumentumot kell kitöltened (a NAV ajánlása szerint az ÁNYK programmal). https://eszja.nav.gov.hu

A bevallás főlapján (első oldal) a (C) jelű szekcióba írd be, hogy az M02 jelzésű részletező lapból mennyit töltöttél ki (ezen nyilatkozol a nyugdíjbiztosításod adóvisszaigényléséről). Egy nyugdíjbiztosítási szerződés esetén egy lapot fogsz kitölteni.

Ezután lapozz a 18SZJA-02 jelzésű részletező lapra, és keresd meg a III. szekciót, amit (C) betűvel jelölnek, név szerint: Rendelkezés a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján utalandó összegről.

A kitöltés ugyanúgy működik, mint ügyfélkapu esetén, itt is a 144–148. közötti pontok vonatkoznak a nyugdíjbiztosításokra. Kitöltési segédletért görgess feljebb!

Ha maradt kérdésed, írj nekünk bátran!

Ha nem értesz valamit az adóbevallással kapcsolatban, és további segítséget kérnél, vagy esetleg más ügyben fordulnál hozzánk, akkor írj nekünk bátran az alábbi űrlapon keresztül!

Ezt a cikket 605 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555