Nyugdíjbiztosítás 2015

Verba György

A nyugdíjbiztosítások népszerűsége minden elvárást túlteljesített. Nagyon sok ember választotta nyugdíj előtakarékosságának ezt a megtakarítási formát, elsősorban a maximum 130.000 forintos adókedvezmény miatt. Nézzük meg, hogy 2015-ben milyenek lesznek a nyugdíjbiztosítások, milyen változások várhatóak!

A nyugdíjbiztosítás

Ez egy olyan megtakarításos életbiztosítás, amelynek az alábbi esetekben kell szolgáltatást nyújtania:

  1. Ha betöltöd a 65. életévedet.
  2. Ha nyugdíjba vonulsz.
  3. Ha legalább 40%-os rokkantságot szenvedsz.
  4. Ha meghalsz.

Ilyen széleskörű szolgáltatással semelyik másik nyugdíj előtakarékosság nem rendelkezik. A 2014-es évben számos szabályzás történt, aminek köszönhetően 2015-re semmilyen kérdőjel nem maradt a szolgáltatással, és szabályokkal kapcsolatban, nézzük meg mi is történt eddig!

A nyugdíjbiztosítás szabályzása

Az idei évben a legjelentősebb szabályzás az MNB (Magyar Nemzeti Bank) által kiadott ajánlás volt, amely szabályozza a nyugdíjbiztosítások TKM mutatóit, vagyis költségeit. Ezzel azt érték el, hogy a nyugdíjbiztosítások jelentősen olcsóbbak lettek, mint korábban. Év végén pedig kikerült egy törvényjavaslat, amely biztosítja, hogy a korábban kérdéses, és tisztázatlan dolgok is egyértelművé váljanak.

Az egyik legfontosabb pontosítás a türelmi idővel kapcsolatos. Eddig ugyanis úgy volt, hogyha a biztosító 10 évnél korábban szolgáltat, akkor azt csak egy 10 éves nem csökkenő összegű járadék formájában teheti meg. Az viszont nem volt egyértelmű, hogy honnan számít ez a 10 év, a szerződés indulásától, vagy a szolgáltatás kezdetétől. Most már egyértelműen kijelenthető, hogy a szerződés indulásától. Vagyis ha Te kötsz egy nyugdíjbiztosítást 8 évre, akkor a biztosító egy 2 éves, nem csökkenő mértékű járadék formájában fog térítést nyújtani. Ez alól a rokkantság, és a haláleset kivétel, itt egy összegben megkapható a szolgáltatás.

A fent is említett 2 kötelező kiegészítő biztosítás (rokkantság, és halál) is szabályozás alá került. Ezeknek a szolgáltatásoknak a biztosítási díjai nem haladhatják meg a megtakarítási díjrész 10%-át, vagyis egy éves 250.000 forintos megtakarítás esetén maximum 25.000 lehet a kockázati díjrész. Ez azért is fontos, mert ezekre a díjakra nem lehet igénybe venni a 20%-os adókedvezményt.

2015-ben még jobbak lesznek a nyugdíjbiztosítások

2014-ben, a nyugdíjbiztosítások első évében rendkívül magas volt az érdeklődők, és megtakarítani vágyók figyelme ez iránt a konstrukciók iránt. Mivel az idei szabályzások csak még olcsóbbá, és átláthatóbbá tették ezeket a nyugdíjbiztosításokat, ezért 2015-ben várhatólag továbbra is érdemes lesz ezt választanod nyugdíj-kiegészítésnek. Mivel azonban jelenleg több mint 35 nyugdíjbiztosítás van a megtakarítási piacon, ezért érdemes független szakember segítségét kérned, nehogy egy rossz választás több millió forintodba kerüljön. Ha kérdezni szeretnél a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki az alul található adatlapot! Ha úgy érzed, hogy eljött az idő, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő nyugdíjbiztosítást, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson. Egy óra alatt, pontos számítások segítségével megtaláljuk a számodra legkedvezőbb megoldást!

Ezt a cikket 2132 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555