Nyugdíjbiztosítás 2015

Verba György | Mánia Fitness
Verba György

A nyugdíjbiztosítások népszerűsége minden elvárást túlteljesített. Nagyon sok ember választotta nyugdíj előtakarékosságának ezt a megtakarítási formát, elsősorban a maximum 130.000 forintos adókedvezmény miatt. Nézzük meg, hogy 2015-ben milyenek lesznek a nyugdíjbiztosítások, milyen változások várhatóak!

A nyugdíjbiztosítás

Ez egy olyan megtakarításos életbiztosítás, amelynek az alábbi esetekben kell szolgáltatást nyújtania:

  1. Ha betöltöd a 65. életévedet.
  2. Ha nyugdíjba vonulsz.
  3. Ha legalább 40%-os rokkantságot szenvedsz.
  4. Ha meghalsz.

Ilyen széleskörű szolgáltatással semelyik másik nyugdíj előtakarékosság nem rendelkezik. A 2014-es évben számos szabályzás történt, aminek köszönhetően 2015-re semmilyen kérdőjel nem maradt a szolgáltatással, és szabályokkal kapcsolatban, nézzük meg mi is történt eddig!

A nyugdíjbiztosítás szabályzása

Az idei évben a legjelentősebb szabályzás az MNB (Magyar Nemzeti Bank) által kiadott ajánlás volt, amely szabályozza a nyugdíjbiztosítások TKM mutatóit, vagyis költségeit. Ezzel azt érték el, hogy a nyugdíjbiztosítások jelentősen olcsóbbak lettek, mint korábban. Év végén pedig kikerült egy törvényjavaslat, amely biztosítja, hogy a korábban kérdéses, és tisztázatlan dolgok is egyértelművé váljanak.

Az egyik legfontosabb pontosítás a türelmi idővel kapcsolatos. Eddig ugyanis úgy volt, hogyha a biztosító 10 évnél korábban szolgáltat, akkor azt csak egy 10 éves nem csökkenő összegű járadék formájában teheti meg. Az viszont nem volt egyértelmű, hogy honnan számít ez a 10 év, a szerződés indulásától, vagy a szolgáltatás kezdetétől. Most már egyértelműen kijelenthető, hogy a szerződés indulásától. Vagyis ha Te kötsz egy nyugdíjbiztosítást 8 évre, akkor a biztosító egy 2 éves, nem csökkenő mértékű járadék formájában fog térítést nyújtani. Ez alól a rokkantság, és a haláleset kivétel, itt egy összegben megkapható a szolgáltatás.

A fent is említett 2 kötelező kiegészítő biztosítás (rokkantság, és halál) is szabályozás alá került. Ezeknek a szolgáltatásoknak a biztosítási díjai nem haladhatják meg a megtakarítási díjrész 10%-át, vagyis egy éves 250.000 forintos megtakarítás esetén maximum 25.000 lehet a kockázati díjrész. Ez azért is fontos, mert ezekre a díjakra nem lehet igénybe venni a 20%-os adókedvezményt.

2015-ben még jobbak lesznek a nyugdíjbiztosítások

2014-ben, a nyugdíjbiztosítások első évében rendkívül magas volt az érdeklődők, és megtakarítani vágyók figyelme ez iránt a konstrukciók iránt. Mivel az idei szabályzások csak még olcsóbbá, és átláthatóbbá tették ezeket a nyugdíjbiztosításokat, ezért 2015-ben várhatólag továbbra is érdemes lesz ezt választanod nyugdíj-kiegészítésnek. Mivel azonban jelenleg több mint 35 nyugdíjbiztosítás van a megtakarítási piacon, ezért érdemes független szakember segítségét kérned, nehogy egy rossz választás több millió forintodba kerüljön. Ha kérdezni szeretnél a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki az alul található adatlapot! Ha úgy érzed, hogy eljött az idő, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő nyugdíjbiztosítást, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson. Egy óra alatt, pontos számítások segítségével megtaláljuk a számodra legkedvezőbb megoldást!

Ezt a cikket 1034 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555