Nyugdíjasok nem vehetik igénybe a nagyszülői gyedet

Zubor Zalán

Jól hangzik és akár igen jól is fizethet jövőre a nagyszülői gyed, de várhatóan elég kevés család tud majd élni a lehetőséggel, hiszen a juttatásra való jogosultsághoz nehezen teljesíthető feltételeket rendeltek.

A 2020 januárjában élesedő nagyszülői gyedről bejelentésekor annyi derült ki, hogy olyan gyermekgondozási díj lesz, amelyet még nem nyugdíjas nagyszülő vehet fel, ha munka helyett otthon maradna, hogy az unokákra vigyázzon. Az ötlet maga szép és jogos, hiszen a nagyszülők a legtöbb családban ma is átvállalják az unokák gondozásának jó részét. Az új gyed elvileg arra a problémára próbál megoldást nyújtani, hogy a fiatal szülők nehezen tudják összeegyeztetni a karriert a gyermekvállalással. Ha viszont a nagyszülő veszi igénybe helyette a gyedet, ők vissza tudnak menni teljes állásba dolgozni.

Az áprilisban megjelent, majd májusban az országgyűlés elé kerülő törvényszövegből azonban kiderült, hogy a nagyszülői gyedre sajnos csak egy elég szűk kör lesz jogosult.

Választani kell, ki veszi fel

A nagyszülői gyed tulajdonképpen arról szól, hogy a szülők saját gyed-jogosultságukat átadják valamelyik nagyszülőnek. Ez azt jelenti, hogy ha a család a nagyszülői gyed igénybevétele mellett dönt, akkor az anya vagy az apa nem kaphatnak állami ellátást a gyermek gondozására, amíg a nagyszülő kap. Néhány helyen tévesen az jelent meg, hogy az szülők egészen a gyermek kétéves koráig elvesztik így a gyed lehetőségét, valójában azonban a szülő a gyed jogosultság ideje alatt bármikor nyilatkozhat úgy, hogy a gyedet ő kívánja a továbbiakban igénybe venni.

Ahogy a hagyományos gyed, a nagyszülői gyed is csak a gyermek kétéves koráig, ikrek esetén pedig hároméves korig jár a juttatás. Emellett a nagyszülő több gyerekének több unokájára is kérheti a nagyszülői gyedet, ilyenkor minden gyermek után külön-külön kapja a legutóbbi bére 70 százalékának megfelelő, legfeljebb 156.450 forintos juttatást. Ha tehát egy nagyszülő két gyermekének egy-egy csecsemőjére vigyáz egyszerre, akkor ez alatt az időszak alatt több pénzt kap, mint amit munkahelyén keresett.

Ki jogosult rá?

Mivel a szülők saját gyed-jogosultságukat adják át, értelemszerűen nekik is jogosultnak kell lenniük a gyedre, hogy átadhassák a lehetőséget, tehát munkaviszonnyal és a szülés előtti két évben legalább 365 napig fizetett biztosítással (munkaviszonnyal) kell rendelkezniük. A nagyszülőnek, aki gyed-re menne, pontosan ugyanezeknek a feltételeknek kell megfelelni, beleértve a munkaviszonyt is, tehát nyugdíjasként nem kérhető a nagyszülői gyed. A korlátozás nemcsak az öregségi nyugdíjra vonatkozik, hanem a korhatár előtti ellátásra, szolgálati járandóságra, táncművészeti életjáradékra, átmeneti bányászjáradékra, sőt, a megváltozott munkaképességű személyek ellátására, özvegyi nyugdíjra és ápolási díjra is.

Ez jelentősen szűkíti a jogosultak körét, hiszen a kitolódó gyerekvállalási kor miatt egyre többen már nyugdíjasok, amikor az első unokájuk megszületik. Előfordulhat az is, hogy például egy fiatal anya még át tudja adni a gyed-et egy szülőjének, az ő húga azonban pár év múlva már nem, egyszerűen azért, mert ő később született, és időközben a szülők beléptek a nyugdíjas korba.

Alig teljesíthető feltétel

A nagyszülői gyed talán legkényelmetlenebb feltétele az, hogy csak akkor jár, ha a gyermek gondozása a szülő háztartásában történik. Minden bizonnyal ez lesz az, ahol a legtöbben elbukják a lehetőséget. Ha a két generáció közel lakik egymáshoz, még csak-csak megoldható, hogy a nagymama vagy nagypapa minden reggel átjön, és délutánig vigyáz az unokára, amíg a szülők vissza nem érnek a munkából. Azonban rengeteg fiatal költözik, és alapít családot más városban, mint ahol a szüleik élnek, így a gyakorlatban, hacsak nem költöznek velük a nagyszülők is, az új gyedet a család nem tudja igénybe venni, hiszen azt nem teszi lehetővé, hogy a gyermekre más településen, a nagyszülők házában vigyázzanak.

Gyed mellett a nagyszülők nem folytathatnak keresőtevékenységet, kivéve akkor, ha otthon dolgoznak (bár a fent leírt okból erre csak akkor van lehetőségük, ha egy háztartásban él a két generáció).  Értelemszerűen nem jár akkor sem az az ellátás, ha az unokára nem a nagyszülő vigyáz, hanem napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el.

Veresné Tóth Mónika tb-szakértő a Pénzcentrumnak nyilatkozva azt javasolta, akkor a legelőnyösebb a nagyszülői gyed, ha két nagyszülőből egyikük már nyugdíjas, a másik nagyszülő pedig még dolgozik – utóbbi veheti ki a gyedet.

„Így akár nagymama és nagypapa is otthon lehet az unokákkal egyidőben és részt vehet a nevelésükben. Amennyiben meg tudják oldani és esetleg több gyermek után is igényelni tudja a nagyszülő az ellátást, akkor a gyerekek/unokatestvérek között is egy szorosabb kapocs alakulhat ki”

– tette hozzá.

Nem szabad erre alapozni az időskori megélhetést

Amint a feltételekből látható, a nagyszülői gyedet nem veheti igénybe nyugdíjas korú személy, így nem alkalmas nyugdíj-kiegészítésre, azaz az időskori megélhetés megteremtésére. Aki netán erre alapozta volna a nyugdíjas éveit, annak tudomásul kell vennie, hogy az időskori anyagi biztonsághoz még mindig a privát nyugdíjmegtakarításokon keresztül vezet az út.

Ha kíváncsi vagy, mik a lehetőségeid, és segítséget szeretnél kérni a választásban, akkor itt érdemes körbenézned.

 

Ezt a cikket 419 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555