Nyugdíj melletti munka: nehezebb, mint gondolnád

Richter Ádám

Újabban sokat lehet hallani arról, hogy az állam a nyugdíjasok munkába állításával csökkentené a munkaerőhiányt. Sok aktív dolgozó is úgy gondolja, hogy munkából fog megélni nyugdíjasként. Több jel arra mutat, hogy ezek egyelőre naiv elképzelések.

A magyarok 17%-a rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, ami nagyon kevés. Sokan azt mondják, hogy 65 éves koruk felett is dolgozni szeretnének, ezért azt hiszik, nekik nem kell pénzt félretenniük idősebb éveikre.

Tudod, mennyien dolgoznak a mai nyugdíjasok közül? Mindössze 6%.

A többieknek vagy az egészségügyi állapotuk, vagy a munkalehetőség hiánya nem tette lehetővé a további munkavégzést. Sőt, a 60-64 év közötti magyarok 79%-a sem dolgozik már. Az uniós országokban ennek a korosztálynak közel a fele még aktív.

A rendszer sem támogatja igazán a nyugdíjasok elhelyezkedését

Mostanában sokat hallani arról, hogy a nyugdíjasoknak dolgozniuk kell, de egyelőre nem úgy tűnik, mintha ez lehetséges volna. Ha közalkalmazott vagy köztisztviselő vagy, akkor dolgozhatsz ugyan nyugdíjasként, de csak fizetést fogsz kapni, nyugdíjat egyáltalán nem. A versenyszférában nincs nyugdíjfolyósítási tilalom mindaddig, amíg nem keresel többet havi nettó 125 ezer forintnál. Ez eleve nem annyira sok, de ha ezt túlléped, akkor le is mondhatsz a nyugdíjadról.

A munkáltatók sem túlzottan motiváltak abban, hogy nyugdíjasokat alkalmazzanak. Kizárólag a szociális hozzájárulási adóra (szocho) jár kedvezmény 55 éves kor felett, de az is csak 100 ezer forintos bruttó bérig. Ha kiszámoljuk ennek a nettóját, akkor kiderül, hogy valószínűleg nem sokat fogsz érezni ebből az engedményből, és a kedvezmény a munkáltatót sem ösztönzi arra, hogy felvegyen téged nyugdíjasként.

A nyugdíj melletti munkavégzéssel növelhető a havi nyugellátás összege, ám sajnos csak elenyésző mértékben. 40 év munkaviszony felett az átlagbéred 80%-át utalják havi rendszerességgel (ez a jövőben várhatóan csökkenni fog). Aki aktív marad, az tovább fizet járulékot, de így is

évente mindössze 2%-kal növelhető az állami nyugdíj.

Ösztönzőleg hatna, ha a nyugdíjasként végzett munka nagyobb arányban növelné az állami nyugellátás mértékét. Erre irányuló törekvésekről azonban egyelőre nem tudunk.

Nem bíznak az idősekben

Generációs ellentétek is akadályozhatják a nyugdíjasok munkába állítását. A fiatalok egy része úgy érezheti, hogy az ő munkáját veszik el az idősebbek. Esetleg a munkáltató is lehet előítéletes, és hiheti azt, hogy egy nyugdíjasra nem bízhat érdemi munkát. Pedig az aktív nyugdíjasok jelenleg is sikeresen dolgoznak kisegítőként, például a közétkeztetésben. A monotóniatűrésük általában sokkal jobb, mint a fiataloké, hatékonyan csomagolnak, dobozolnak vagy borítékolnak.

Nem olyan biztos, hogy lesz munkád

Szép terv persze, hogy akár 70 évesen is dolgozni fogsz, de be kell látnod, hogy erre egyáltalán nem lehet alapozni. Nem biztos, hogy az egészségügyi állapotod lehetővé teszi, másrészt nem olyan könnyű munkalehetőséget találni a törvényi korlátozások és az előítéletek miatt. És egyelőre úgy tűnik, hogy az állam is csak szavak szintjén áll ki az időskori munkavégzés mellett.

Akárhogy is nézzük, a legbiztonságosabb és legfelelősebb döntés az, ha minél fiatalabb korodtól kezdve félreteszel magadnak egy bizonyos összeget. Ezzel csatlakoznál ahhoz a 17%-hoz, akik már rájöttek, hogy nem várhatnak örökké az állami segítségre, ezért gondoskodnak jövőjükről.

És a legjobb az egészben, hogy az a pénz, amit félreteszel, csak a tiéd, te rendelkezel felette, neked kamatozik, és még állami támogatás is jár hozzá. Ha érdekel, milyen előtakarékossági megoldások közül választhatsz – létezik egy csomó! –, akkor mindenképp keress fel. Hidd el, többet érsz majd vele, mint az ígéretekkel.

Ezt a cikket 1309 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555