Nyugdíj mellett dolgozni? Több a veszély, mint gondolnánk

Verba György

2016-ban már messze nem azon gondolkoznak az emberek, hogy nyugdíjas korukban hova menjenek nyaralni, hanem arról, hogy hogyan fognak megélni. Ez már önmagában szomorú, arról nem is beszélve, hogy csak kevesen gyűjtenek pénzt idős korukra. Sokan inkább nyugdíjas korukban is dolgoznának, ez azonban számos veszélyt rejteget önmagában.

A kevesebb pénz nem lesz elég

Akik nyugdíjba vonulnak, azok szinte soha nem kapják meg azt az összeget, amelyet dolgozóként kerestek. Eleve rossz belegondolni, hogy idős korban sokkal kevesebb pénzünk lesz (számold ki a nyugdíjkalkulátorral), mert a kenyér, vagy a villany nem kerül kevesebbe, azért mert nyugdíjasok vagyunk. A KSH adatok szerint a jelenlegi nyugdíjasoknak az alap ellátáson kívül nem nagyon marad pénze. Külön érdekesség, hogy míg a dolgozó emberek a fizetésük 2%-át költik gyógyszerre, addig a nyugdíjasok kicsit több, mint 6%-át. Ami felvet egy nagy problémát.

Az egészségi állapotunk

Az élete rendje, hogy ahogyan öregszünk, a szervezetünk sajnos úgy gyengül. Persze akadnak nagyon jó kondícióban lévő idősebb emberek is, de sajnos nem ez az átlag. Így viszont felmerül a kérdés, hogy az alacsony állami juttatás mellett biztosan tudunk-e munkát vállalni? Senki nem tudja 20-30 évre megmondani. Ez pedig egy olyan kockázat, amelyet feleslegesen nem érdemes vállalni. Inkább fiatal korban kezdjünk el, havi 10 ezer forintot félretenni. Így lehet, hogy egyáltalán nem kell munkát vállalni ahhoz, hogy tisztességesen megéljünk idős korunkban. És ezen felül is akadhatnak még problémák.

Idősként nehéz elhelyezkedni

Kis hazánkban fiatalként sem egyszerű munkát szerezni, ezért is a nagy kivándorlás, ami tovább mélyíti a nyugdíjválságot. Idősként azonban még sokkal nehezebb. Vagyis már most is azzal kell szembenézni, hogy hiába szeretnének a nyugdíjas munkát vállalni, nem igazán találnak. A mostani adatok szerint a kötetlen munkaidőben dolgozni vágyó férfiak 40%-a, míg a nők 36%-a tud csak elhelyezkedni. Mi történik, ha nem esünk bele ebbe a szerencsés kisebbségbe? És ha sikerül is, akkor is van egy törvény, amit kevesen ismernek, de csúnyán megüthetik vele a bokájukat.

Az állami nyugdíjat fel is függeszthetik

Először is, ha közalkalmazotti, vagy köztisztviselői munkát végzünk öregségi nyugdíj, vagy korhatár előtti szolgáltatásnál, akkor a nyugdíjak folyósítását fel kell függeszteni.

Ezen felül azok, akik öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt keresőtevékenységet folytatnak, az aktuális minimálbér 18-szorosánál több pénzt keresnek, ott az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Mivel 2016-ban 111 ezer forint a minimálbér, ezért idén ez a keretösszeg 1.998.000 forint. Ennyi kockázatot megéri vállalni?

Tegyünk félre, abból baj nem lehet!

Összegezve tehát a nyugdíj melletti munkának számos olyan buktatója akad, amely magas kockázatot jelent számunkra. Senki nem látja mit hoz a jövő éppen ezért nem is érdemes reszkírozni az időskori megélhetésünket. Sokkal egyszerűbb egy államilag támogatott nyugdíj megtakarításon keresztül készülni az időskori évekre. Ettől még dolgozhatunk akkor is, de nem azért mert muszáj, hanem azért mert szeretnénk. A kettő között óriási a különbség. A megfelelő nyugdíj megtakarításhoz pedig találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid beszélgetés mellett elkészítjük a tervet, hogyan lehet anyagi gondoktól mentes az idős kora.

Ezt a cikket 1603 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555