Nyugdíj megtakarítások adókedvezménye: Így nyerhetünk még többet vele

Verba György

Egyre több felől hallani, hogy nehéz lesz csak az állami nyugdíjból megélni, és sokan nyugdíj csökkenésre számítanak. Valószínűleg az sem véletlen, hogy 3 különböző nyugdíj előtakarékosságra is 20%-os adókedvezményt tudunk igényelni. Nézzük meg, ezt hogyan tudjuk a legnagyobb nyereségre váltani.

A nyugdíj megtakarítások adókedvezménye

A három nyugdíj előtakarékosság között jelentős különbségek akadnak, amelyeket ebben a cikkünkben lehet elolvasni. Számunkra most azonban az adókedvezmény a fontos, és ebben is akadnak eltérések, mégpedig abban, hogy mekkora összeget igényelhetünk vissza:

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár: 20%, maximum 150 ezer forint
  2. NYESZ számla: 20%, legfeljebb 100 ezer forint, ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer forint
  3. Nyugdíjbiztosítás: 20%, akár 130 ezer forint

Nézzünk meg, hogy ez a plusz pénz hogyan lehet még több!

Lehet 2-3 nyugdíj megtakarításunk is

Megkérdeztük ügyfeleinket, hogy tudják-e, hogy a nyugdíj megtakarításaik után legfeljebb mekkora adójóváírásra jogosultak, és szinte mindenki 130-150 ezer forintot mondott. Pedig a törvény szerint a nyugdíjcélú előtakarékosságok után legfeljebb éves szinten 280 ezer forintot igényelhetünk vissza. Természetesen ezt nem egy, hanem kettő, vagy három megtakarítás esetén. Mondjuk egy éves 750 ezer forintos önkéntes nyugdíjpénztár, és egy 650 ezer forintos nyugdíjbiztosítás esetén. Persze nem sokan vannak, akik éves szinten 1,4 millió forintot tesznek félre nyugdíjra, de ettől még lehetséges. Nézzünk egy másik trükköt, amely szinte mindenki számára elérhető.

Az adókedvezmény befektetése

Korábban az életbiztosítások után a visszaigényelt adójóváírást a bankszámlánkra utalta az állam. A nyugdíj megtakarításoknál azonban ez nem így van, hiszen itt minden esetben a megtakarítási számlára utalja a pénzt, vagyis csak nyugdíjas korunkban férünk hozzá. Ez azonban azt is jelenti, hogy ez az összeg is befektetésre kerül, és további nyereséget termel számunkra. Épp ezért figyeljünk oda, hogy konkrétan mibe fektetik a pénzt.

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál, és a garantált nyugdíjbiztosításnál ugyan ebbe nincs beleszólásunk, de a unit linked alapú nyugdíjbiztosításnál viszont a legtöbb helyen megmondhatjuk hova fektesse a pénzt a biztosító. A legtöbben a legkisebb kockázatú eszközalapba fektetik, ami alacsony hozammal párosul, viszont mi ezt átválthatjuk egy magasabb hozammal kecsegtető eszközalapba.

Önkéntes nyugdíjpénztári hozamok

Kevesen használják ki az önkéntes nyugdíjpénztár szabályaiból adódó lehetőség, pedig ez is anyagi előnyhöz juttathat minket. Azt tudjuk, hogy az egyenlegünkhöz ugyan nem, de a hozamokhoz adómentesen hozzájuthatunk 10 év után. Ilyenkor ezt érdemes felvenni, majd visszafizetni a számlára. Ez ugyanis új befizetésnek minősül, és így igényelhetünk rá 20%-os adóvisszatérítést. Érdemes erre gondolni azoknak, akik rendelkeznek önkéntes nyugdíjpénztárakkal.

Legyen minél több nyugdíjunk

Ahogy a cikkben is látható nem egy olyan hasznos trükkel élhetünk a nyugdíj megtakarítások terén, amely tovább növeli a várható lejárati összeget. Mindazonáltal nem árt, ha egy szakemberrel egyeztetjük az ötleteinket. Sőt az ideális megoldást is könnyebben megtaláljuk, ha egy olyan emberrel egyeztetünk, akinek az a feladata (szakmája), hogy megtalálja az igényeinknek megfelelő pénzügyi megoldást. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt konkrét számítások után a számodra legalkalmasabb nyugdíj megtakarítást tudod elindítani.

Ezt a cikket 1666 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555