Nyugdíj megtakarítások 2016-ban

Verba György

Kipihenve az ünnepeket, az első munkanapon lassan mindenki visszatér a régi kerékvágásba. Bemegy a szokásos helyre dolgozni, találkozik a kollégákkal, és előjönnek a megszokott feladatok és problémák is. Nem csak a munkahelyünkön, hanem életünk egyéb területén is. Aki tehát még nem tett volna lépéseket a várható nyugdíjhelyzete megoldására, annak idén van lehetősége ezt megtenni.

Idén is kevés az állami nyugdíj

Bár a tavalyi évhez képest 1,6% emelkedtek a nyugdíjak, valós életszínvonal emelkedésről sajnos nem beszélhetünk. Egyfelől ez a százalék alig magasabb, mint az infláció, másfelől pedig az árak is emelkedni fognak. Így a nyugdíjasok idén sem engedhetnek meg maguknak többet anyagilag, mint eddig. Ami nem lenne probléma, ha az eddigi nyugdíjak összegével nem lett volna gond. Viszont a nyugdíjkalkulátor tanulsága szerint sajnos messze nem számolhatunk akkora állami nyugdíjra, mint amennyi pénzt aktív korunkban kerestünk. Ezt az is jól mutatja, hogy tavaly majdnem 160 ezer forint volt a KSH szerint a havi nettó kereset Magyarországon, míg az átlag nyugdíj 117 ezer forint. Sőt, tovább rondít a képen, hogy 1 millió ember nyugdíja nem érte el a 100 ezer forintot. Csak a nyugdíj megtakarítás segíthet.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

A három államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül az önkéntes nyugdíjpénztár tekint vissza a legnagyobb múltra, hiszen 1998 óta választhatjuk. A pénztárak itt zömében állampapírokba fektetik a pénzünket, és ennek aránya alapján (is) választhatunk különböző portfóliók közül. Ráadásul, ha mi fizetjük a tagdíjakat (nem a munkáltatónk), akkor az éves befizetések 20%-át, legfeljebb 150 ezer forintot adókedvezményként vissza is igényelhetünk erre a nyugdíj megtakarításra. De ezen kívül is akad más lehetőségünk.

A nyugdíj előtakarékossági számla

Ez egy olyan speciális értékpapírszámla, amely 2006 óta nyújthat megoldást a nyugdíjproblémára. Kimondottan előnyös azoknak, akik nem csak, hogy jártasak a befektetések világában, de szeretik is maguk intézni a kötvények jegyzését, és a befektetési alapok váltogatását is. Megfelelő ismeretek nélkül viszont nem érdemes belevágni, mert nem a nyugdíj-kiegészítésünkkel érdemes megismerni a tőzsde rejtelmeit. Az éves befizetéseink 20%-át, maximum 100 ezer forint adójóváírást vehetünk igénybe, de ha 2020-ig elmegyünk nyugdíjba, akkor 130 ezer forintra is rúghat ez az összeg. Nézzük a harmadik megoldást!

A nyugdíjbiztosítás

2014 óta már a biztosítóknál is találhatunk államilag támogatott nyugdíj megtakarítást, a nyugdíjbiztosítást. Mégsem ismeretlen számunkra, mert javarészt a korábbi unit linked-, és vegyes életbiztosításokra hajaznak. Nagy előnye, hogy nem kell értetnünk a befektetésekhez, mégis átlag feletti hozamra tehetünk szert a legtöbbször. És ehhez jön még a 20%-os, akár 130 ezer forintos adókedvezmény minden évben. Látható, hogy van előttünk bőven választási lehetőség, ha nyugdíj megtakarítást keresünk magunknak.

Válasszuk a számunkra legelőnyösebb megoldást!

Összegezve tehát továbbra is 3 különböző nyugdíj megtakarítási típus közül választhatunk, és több száz konkrét ajánlatból. Éppen ezért nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy ne az első szembe kerülő ajánlatot írjuk alá. Pontos összehasonlításra és megfelelő kalkulációk elvégzésére van szükség, hogy objektíven, és megfelelően döntsünk. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid beszélgetés alkalmával megtaláljuk a lehető legjobb megoldásokat.

Ezt a cikket 1727 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555