Nyugdíj megtakarítási tippek

Bár a napokban bejelentették, hogy jövőre „ismét emelik a nyugdíjakat” 1,6%-kal, de mint tudjuk ez nem jelent valós emelést. Azt is tudjuk, hogy kizárólag az állami nyugdíjból nem fogunk tudni megélni, vagyis szükségünk van egy nyugdíj megtakarításra. Ehhez gyűjtöttünk össze pár gyakorlatias tippet.

Alaposan válasszuk meg, hogy melyiket választjuk!

Mi sem jelzi jobban a nyugdíj megtakarítások fontosságát, minthogy nem kevesebb, mint 3 államilag támogatott (20%) nyugdíj előtakarékosságból kell megtalálnunk az ideális megoldást. Először is itt van a nyugdíj előtakarékossági számla, amit akkor érdemes választani, ha rendelkezünk befektetési tapasztalattal. A következő az önkéntes nyugdíjpénztár, ami egy javarészt állampapírokból álló befektetés, végül pedig választhatunk nyugdíjbiztosítást is, amelynek a legszélesebb körű a szolgáltatása, és befektetési szempontból is nagyobb a lehetőség, mint a nyugdíjpénztáraknál.

Ráadásul az sem mindegy, hogy az említett 3 típuson belül melyik konkrét konstrukciót választjuk, erre kitűnő példa, ha számolunk egyet a nyugdíjbiztosítás kalkulátorral. Ebből egyértelműen kivehető, hogy azonos feltételek mellett is több millió forint eltérések lehetnek a lejárati összegben. Érdemes egyből a legjobbat választani.

Mi lesz az adókedvezménnyel?

Nyugdíjbiztosítások esetén egy érdekes kérdés, hogy az állam által utalt 20%-os, akár 130 ezer forintos SZJA kedvezményt milyen eszközalapba fekteti be a biztosító. Akadnak olyanok, ahol automatikusan a legkisebb kockázatú befektetési alapba teszik, ami évente 1-2%-ot hoz, vannak akik a rendszeres díj felosztása szerint, és vannak akik menedzselt alapokba. Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy mondjuk, 20 éven keresztül az adókedvezmény mekkora extra hozamot termel. Hiszen egy havi 15 ezer forintos nyugdíjbiztosítás esetén 20 év alatt 1,52%-os hozammal 137 ezer forint lesz a nyereség, míg 7%-os hozammal 886 ezer forint. Ilyen apróságokra nem árt odafigyelni.

Használjunk értékkövetést!

Mivel a pénz normál körülmények között folyamatosan egyre kevesebbet ér, ezért évről-évre egy kicsivel magasabb összeget érdemes félretennünk, hogy az értéke megmaradjon. Konkrét számokkal illusztrálva, ha 15 ezer forintot teszünk félre, 20 évig és nem használunk indexálást, akkor összesen 3,6 millió forintot tettünk félre, amiből 9,8 millió forint lesz 8%-os hozammal számolva. Amennyiben viszont 3%-kal indexálunk, akkor ugyan 4,8 millió forint körül fizetünk be, de 12,5 millió forint lesz a várható lejárati összeg. Éves szinten pedig a 3%-os emelést szinte észre sem veszi az ember, hiszen 10 ezer és 10.300 forint között nem jelentős a különbség.

A jó nyugdíj megtakarításra figyelni kell

Ebben a cikkben 3 olyan gyakorlatias tippről írtunk, amellyel még eredményesebb lehet a nyugdíj megtakarításunk, vagyis ugyanannyi pénzből tudunk még nagyobb nyereségre szert tenni. Amennyiben ilyen, és ehhez hasonló tippekre vagy kíváncsi, illetve úgy érzed hogy itt az idő, hogy elindítsd a saját nyugdíj megtakarításodat, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Ezen a megbeszélésen konkrét számok alapján megtervezzük, hogyan tudod elérni, hogy a nyugdíjas életed olyan legyen, amilyennek szeretnéd.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?